Чернігівські губернські відомості: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Sanya3 (обговорення | внесок)
м додана Категорія:Історичні видання з допомогою HotCat
Sanya3 (обговорення | внесок)
Рядок 24: Рядок 24:
[[Категорія:З'явились 1838]]
[[Категорія:З'явились 1838]]
[[Категорія:Газети України російською]]
[[Категорія:Газети України російською]]
[[Категорія:Історичні видання]]
[[Категорія:Історичні газети]]

Версія за 09:10, 27 квітня 2013

«Черниговские губернские ведомости» (Чернігівські губернські відомості) — офіційна урядова газета, що виходила в губернському центрі місті Чернігові у 18381918 роках.

Заснована у 1838 році.

Виходила спершу, від 1865 року — двічі, від 1866 року — тричі на тиждень.

Газета складалася з 2 частин: офіційної, де друкувалися розпорядження, постанови і повідомлення центральних і місцевих властей та неофіційної, в якій вміщувалися повідомлення про місцеві новини, статті з фольклору, етнографії, лінгвістики, археології, історії, географії, економіки, про економіку краю, про життя сусідніх губерній і країни в цілому, зарубіжних країн, описи сільського господарства, торгівлі тощо.

На сторінках «Черниговских губернских ведомостей» виступали історики М. О. Макарович, О. М. Лазаревський, етнографи і фольклористи П. С. Єфименко, О. В. Маркович, О. В. Шишацький-Ілліч, письменники Л. І. Глібов, М. М. Коцюбинський та інші. Зокрема, тут було надруковано чимало статей з історії окремих населених пунктів, а також уривки з «Генеральського слідства про маєтності Чернігівського полку», з праці О. Ф. Шафонського «Чернігівського намісництва топографічний опис».

Порівняно багато місця відводилося описові пам'яток архітектура та історії, характеристиці стану народної освіти. З припиненням виходу неофіційної частини (листопад 1906 року) в офіційній частині відводилося кілька шпальт, а то й вся четверта сторінка для неофіційних повідомлень.

Редакція газети містилася на вулиці Шосейній (тепер проспект Миру).

Джерела та посилання