Змащувально-охолоджувальні рідини: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
KLBot2 (обговорення | внесок)
м Вилучення 2 інтервікі, відтепер доступних на Вікіданих: d:Q1193660
абревіатура ЗМР не використовується в технічній мові для опису Змащувально-охолоджуючої рідини
Рядок 1: Рядок 1:
'''Зма́щувально-охоло́джувальні ріди́ни''' (''ЗМР'') — звичайно складні [[багатокомпонентні системи]], призначені в основному для змащування і охолоджування металообробних інструментів і деталей, сприяють зниженню зносу інструментів і підвищенню точності оброблених деталей (в процесі обробки матеріалів ЗМР виконують, крім того, ряд інших функцій: вимивають абразивний пил і стружку, захищають оброблені деталі, інструмент і устаткування від корозії, покращують санітарно-гігієнічні умови роботи).
'''Зма́щувально-охоло́джувальні ріди́ни''' (''ЗОР'') — звичайно складні [[багатокомпонентні системи]], призначені в основному для змащування і охолоджування металообробних інструментів і деталей, сприяють зниженню зносу інструментів і підвищенню точності оброблених деталей (в процесі обробки матеріалів ЗМР виконують, крім того, ряд інших функцій: вимивають абразивний пил і стружку, захищають оброблені деталі, інструмент і устаткування від корозії, покращують санітарно-гігієнічні умови роботи).


== Класифікація ЗМР ==
== Класифікація ЗМР ==

Версія за 09:26, 12 червня 2013

Зма́щувально-охоло́джувальні ріди́ни (ЗОР) — звичайно складні багатокомпонентні системи, призначені в основному для змащування і охолоджування металообробних інструментів і деталей, сприяють зниженню зносу інструментів і підвищенню точності оброблених деталей (в процесі обробки матеріалів ЗМР виконують, крім того, ряд інших функцій: вимивають абразивний пил і стружку, захищають оброблені деталі, інструмент і устаткування від корозії, покращують санітарно-гігієнічні умови роботи).

Класифікація ЗМР

Залежно від складу розрізняють три групи ЗМР:

  • Чисті мінеральні оливи або оливи з протизносними і протизадирними присадками жирів, органічних сполук сірки, хлору, фосфору; часто до них додають також антикорозійні, антиокислювальні і протипінні присадки в кількості 5-50 %.
  • Водні емульсії мінеральних олив, які одержують на місці використання розбавленням водою емульсолів, що складаються з 40-80 % мінеральної оливи і 20-60 % емульгаторів, зв'язуючих речовин, інгібіторів корозії, антівспінювачів, бактерицидів.
  • Водні розчини поверхнево-активних речовин і низькомолекулярних полімерів, які, аналогічно емульсолам, одержують з концентратів, що містять 40-60 % поверхнево-активних речовин, полімерів, інгібіторів корозії, протиспінювачів, бактерицидів і 40-60 % води.

Концентрація робочих емульсій і розчинів залежить від умов застосування і звичайно становить 2-10 %. ЗМР одержують змішуванням базової основи з присадками.

Застосування ЗМР

Застосовуються ЗМР головним чином при обробці металів різанням, обробці металів тиском, при обробці пластмаси і металокераміки. У кожному окремому випадку вибір ЗМР визначається виглядом і режимом обробки, складом і властивостями інструментального і оброблюваного матеріалів, вимогами до якості обробленої поверхні, способом подачі рідини і ін. Оливні ЗМР, завдяки їх високим змащувальним властивостям, широко застосовують при важких режимах обробки (низькі швидкості, великі глибини різання); водні ЗМР з урахуванням їх охолоджувальних властивостей використовують головним чином для високошвидкісної обробки.

Джерела

  • Смазочно-охлаждающие технологические средства для обработки металлов резанием: Справочник / Под ред. С. Г. Энтелиса, Э. М. Берлинера. — М.: Машиностроение, 1986. — 352 с.
  • Латышев В. Н. Повышение эффективности СОЖ. — М.: «Машиностроение», 1975. — 88 с.