Кальмари: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
DixonDBot (обговорення | внесок)
м Посилання на джерела
Рядок 105: Рядок 105:
Найбільші серед головоногих молюсків — кальмари кракени завдовжки до 18 метрів, що живуть на глибині 500 метрів. Присоски цих велетнів мають у діаметрі до 20 сантиметрів, а вага тварин — кілька тонн.
Найбільші серед головоногих молюсків — кальмари кракени завдовжки до 18 метрів, що живуть на глибині 500 метрів. Присоски цих велетнів мають у діаметрі до 20 сантиметрів, а вага тварин — кілька тонн.


У 2013 році біля берегів Японії науковці зняли на камеру велетенського кальмара довжиною понад три метри, вперше отримавши чіткі зображення цієї істоти у природному середовищі<ref>{{cite web
У 2013 році біля берегів Японії науковці зняли на камеру велетенського кальмара довжиною понад три метри, вперше отримавши чіткі зображення цієї істоти у природному середовищі<ref>{{cite web
| url= http://www.bbc.co.uk/ukrainian/multimedia/2013/01/130111_sp_giant_squid_new.shtml
| url = http://www.bbc.co.uk/ukrainian/multimedia/2013/01/130111_sp_giant_squid_new.shtml
| назва= Науковці зафільмували кальмара-велетня
| назва = Науковці зафільмували кальмара-велетня
| дата= 2013-01-11
| дата = 2013-01-11
| праця= BBC, Discovery
| праця = BBC, Discovery
| розміщення= BBC Ukraine
| розміщення = BBC Ukraine
| формат= відео
| формат = відео
| дата-доступу= 2013-01-13
| дата-доступу = 2013-01-13
| archiveurl = http://www.webcitation.org/6Heu7Nw94
| archivedate = 2013-06-26
}}</ref>.
}}</ref>.



Версія за 13:21, 2 липня 2013

Кальмари
Кальмар
Кальмар
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Metazoa)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Надвідділ: Білатеральні (Bilateria)
Відділ: Первиннороті (Protostom)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Головоногі (Cephalopoda)
Надряд: Decapodiformes
Ряд: Кальмари (Teuthida)
A. Naef, 1916
Підряди і родини

Myopsina

Oegopsina

Посилання
Вікісховище: Teuthida
Віківиди: Teuthida
ITIS: 82367
NCBI: 551290
Fossilworks: 15940

Кальмари (Teuthida) — ряд головоногих молюсків. Хоча ця група вважається парафілетичною, вона зберігається у деяких класифікаціях. Зазвичай мають розміри 0,25 — 0,5 м, але гігантські кальмари роду Architeuthis можуть досягати до 20 метрів з щупальцями і є найбільшими безхребетними.

Кальмари мають обтічне торпедоподібне тіло, що дозволяє їм рухатися з великою швидкістю «хвостом» вперед, основний спосіб руху — реактивний. Уздовж тіла кальмара проходить хрящова «стрілка», що підтримує тіло. Вона називається гладіус і є рудиментом раковини.

Забарвлення різноманітне, деякі глибоководні види кальмарів мають прозоре тіло.

Кальмарів вживають в їжу, тож вони є одним з об'єктів промислового вилову.

Опис, зовнішній вигляд, особливості

Природний колір кальмарів темно-зелений, а у хвилини роздратування чи страху робиться червоним.

Кальмари мають найбільші серед тварин очі — до півметра у діаметрі.

Є види кальмарів, що світяться у темряві. Вночі вони виглядають надзвичайно гарно - як новорічні ялинки.

Є серед кальмарів і «летючі», котрі можуть вистрибувати із води і летіти над її поверхнею.

Існує вид кальмарів, що мають прозоре драглисте тіло. Тварина ця настільки прозора, що у воді майже невидима — як шматок криги. Видають прозорого кальмара лише чорні блискучі великі очі.

Використання

Кальмари — справжня скарбниця білку. Також їхнє м'ясо багате незамінними амінокислотами та речовинами, які сприяють травленню.

За вмістом білків, вітамінів В6 і РР кальмари перевищують рибу і м'ясо домашніх тварин. Ліпіди (жири) кальмарів багаті незамінними жирами, що відіграють важливу роль у харчуванні людини. До того ж, кальмар містить фосфор, залізо, мідь та йод. Їх часто називають морським женьшенем за позитивний вплив на чоловічу потенцію.

Кальмари тушковані з помідорами

Інгредієнти: 1 кг почищених кальмарів, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 800 г свіжих або консервованих у власному соці помідорів, 0,5 ч.ложки насіння фенхелю, 0,5 ч.ложки солодкої паприки, сіль, перець, оливкова олія, зелень.

Кальмари помити, зняти плівки і порізати кільцями шириною близько 1 см.

Цибулю порізати кубиками і обсмажити в олії до золотистого кольору, додати дрібно посічений часник, насіння фенхелю, ретельно перемішати.

Помідори розчавити ложкою і додати в соус, посолити його, поперчити, насиипати паприку і довести до кипіння.

Додати кальмари і тушкувати на маленькому вогні протягом 30 хвилин під покришкою і ще 30 хвилин без покришки. Подавати кальмарів з макаронами або рисом, посипавши січеною зеленню.

Смажені кальмари

Інгредієнти: 2 морожених кальмари, 1 пучок зеленого салату, 0,5 лимону, 2-3 зубка часнику, 1 ріпчаста цибулина, 5-7 листочків м'яти, 2 ст. ложки олії для смаження.

Тушки кальмарів розморозити, старанно почистити і порізати по довжині на 4 частини. Кожну четвертинку порізати на шматочки по 5 см.

На сковороді розігріти олію, додати подрібнений часник, а потім перекласти шматочки кальмарів і обсмажити, при постійному помішуванні 3-5 хвилин. Кальмари повинні скрутитися у трубочки. Готові кальмари перекласти на салат.

Для приготування салату поріжте цибулю кубиками і злегка підсмажте на олії. Зелень салату поріжте крупними кубиками, полийте соком з половини лимона і додайте посічене листя м’яти. Заправте салат сіллю та олією, додайте підсмажену цибулю і перемішайте.

Цікаві факти

Кальмари — чемпіони з плавання. Вони можуть рухатись зі швидкістю 200 кілометрів на годину. Формою тіла кальмари нагадують ракету і рухаються заднім хвостом — хвостом уперед.

Найбільші серед головоногих молюсків — кальмари кракени завдовжки до 18 метрів, що живуть на глибині 500 метрів. Присоски цих велетнів мають у діаметрі до 20 сантиметрів, а вага тварин — кілька тонн.

У 2013 році біля берегів Японії науковці зняли на камеру велетенського кальмара довжиною понад три метри, вперше отримавши чіткі зображення цієї істоти у природному середовищі[1].

Стародавні греки у своїх міфах називали їх гідрами. Саме кальмара-гідру переміг у двобої Геракл.

Примітки

  1. Науковці зафільмували кальмара-велетня. BBC, Discovery. BBC Ukraine. 11 січня 2013. Архів оригіналу (відео) за 26 червня 2013. Процитовано 13 січня 2013.

Посилання

Шаблон:Link GA