Португальська кухня: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Addbot (обговорення | внесок)
м Вилучення 19 інтервікі, відтепер доступних на Вікіданих: d:q180817
IvanBot (обговорення | внесок)
м суміш розкладок
Рядок 1: Рядок 1:
'''Португальська кухня''' - це прості i дуже смачні страви з риби i морепродуктів, м'яса і капусти, а також великий вибір [[сир]]ів.
'''Португальська кухня''' - це прості і дуже смачні страви з риби і морепродуктів, м'яса і капусти, а також великий вибір [[сир]]ів.


Основа основ – [[риба]]. Із м’яса найулюбленішою є [[яловичина]]. Хоча є досить багато страв і з птиці.
Основа основ – [[риба]]. Із м’яса найулюбленішою є [[яловичина]]. Хоча є досить багато страв і з птиці.

Версія за 11:53, 15 липня 2013

Португальська кухня - це прості і дуже смачні страви з риби і морепродуктів, м'яса і капусти, а також великий вибір сирів.

Основа основ – риба. Із м’яса найулюбленішою є яловичина. Хоча є досить багато страв і з птиці.

Особливе ставлення у португальських кулінарів до овочів. На крихітному клаптику землі їх багато не виростиш, тому овочі майже не нарізають, а подають цілими – сирими чи відвареними. Найпопулярніші – морква, цвітна капуста, стручкова квасоля. Порівняно з Середземномор'ям свіжої зелені вживається менше. Країна була ще незабаром досить бідною, тому португальські господарки вміють викрутитися й з дешевих продуктів приготувати надзвичайно смачні страви.

Та, мабуть, найцікавіший розділ португальської кухні – десерти і випічка. Величезний вибір найсмачніших солодощів з мигдалем і корицею.

Риба

На всьому узбережжі, але особливо на півночі країни, важливу роль грають сардини. На південному узбережжі виловлюють тунців, однак вони занадто дорогі, щоб стати народною національною стравою. Краби, молюски й восьминоги значно дешевше, тому крокети із крабів належать до найпопулярніших національних страв. Магазини переповнені різними сортами сардин у маслі, але населення воліє свіжі сардини, які часто жарять на ґратах.

Сушена тріска бакалау

Люблять португальці й солону сушену тріску бакалау. Сушити рибу корінне населення навчилося, імовірно, від готів і нормандців, коли ті заходили в південно-європейські порти й обмінювали свої припаси на південні фрукти. У цій жаркій країні зберігання риби за допомогою сушіння досить зручний вихід з положення. У противному випадку жителі континентальних областей, куди в минулому рибу не завозили, були б змушені зовсім втратитися риби. Особливий смак, що відзначають іноземці не тільки в бакалау, але й в інших страв з риби, надають їм пряності. Мешканець Центральної Європи не міг би виразити словами той присмак, що надає стравам досить розповсюджений римський "кмин" (Cuminum Cuminum L.).

М'ясо

Francesinha

Велика рогата худоба в цій країні як і раніше залишається тягловою силою, і сьогоденням скотарством з наступною переробкою молока займаються рідко. Однак не можна не здивуватися тому, як у Португалії вміють довести другосортне - третьосортне м'ясо до кондиції біфштексів. Те, що португальська господарка називає словом біфе, може взагалі не мати нічого загального з біфштексом, більше того, необов'язково буде навіть очищено від костей. Кожний шматок м'яса без костей довго витримують у провині й утирають у нього маслинове масло. І хоча м'ясо не перетвориться в ніжний біфштекс, воно все-таки здобуває досить виразний смак. Вади якості португальська господарка намагається виправити за допомогою зелені, часнику й лука. Однак загальнопоширена перевага віддається вареному або тушкованому м'ясу, що часто готується в одному посуді разом з овочами, насамперед із квасолею. Крім квасолі, важливе місце займає шпинат, мангольд (листовий буряк) і нут (баранячий горох). Цей середземноморський вид бобових і надає португальським стравам "в одному горщику" особливий смак.

Десерт

Португальці дуже люблять солодке. Витягнутий у тонке волосся жовток для прикраси десертів не тільки можна купити в магазині - рецепт його готування знає кожна проста господарка.

Напої

Першим з вин на розум приходить портвейн. Його виробництву приділяється надзвичайна увага, адже портвейн становить біля третини виноробної продукції країни. Інше припадає двома третинами на червоне й однієї третю на біле столове вино. З білих вин найвідоміше - Віньє Вердес, що йде й на експорт.

Типові страви

Фейжоада
  • Курча «Пирі-пирі» — з дуже гострим червоним перцем
  • Бакальяу — солона тріска. Вона відома тим, що може готуватися у 365 способів — по одному на кожен день року.
  • Фейжоада — запечені чорні боби з сушеним м'ясом, ковбасками, часником та ін.