Макбет (король Шотландії): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Макбет''' (Mac Bethad mac Findláich, [[Шотландська гельська мова|шотл.-ґельськ.]] MacBheatha mac Fhionnlaigh, [[1005]] — [[15 серпня]] [[1057]]) — [[король]] [[Шотландія|Шотландії]] з [[14 серпня]] [[1040]] до [[15 серпня]] [[1057]]. Відомий за однойменною трагедією [[Вільям Шекспір|Вільяма Шекспіра]] "[[Макбет (п'єса)|Макбет]]".
'''Макбет''' (''Mac Bethad mac Findláich'', [[Шотландська гельська мова|шотл.-ґельськ.]] ''MacBheatha mac Fhionnlaigh'', [[1005]] — [[15 серпня]] [[1057]]) — [[король]] [[Шотландія|Шотландії]] з [[14 серпня]] [[1040]] до [[15 серпня]] [[1057]]. Відомий за однойменною трагедією [[Вільям Шекспір|Вільяма Шекспіра]] «[[Макбет (п'єса)|Макбет]]».

== Історична постать ==
== Історична постать ==
В XI столітті у Шотландії не було права успадкування престолу, королів обирали серед групи претендентів на основі системи тан ({{lang-en|Tanistry}}). Це спричиняло до відкритої боротьби претендентів, та навіть до вбивств.
В XI столітті у Шотландії не було права успадкування престолу, королів обирали серед групи претендентів на основі системи тан ({{lang-en|Tanistry}}). Це спричиняло до відкритої боротьби претендентів, та навіть до вбивств.

Версія за 05:37, 20 липня 2013

Макбет (Mac Bethad mac Findláich, шотл.-ґельськ. MacBheatha mac Fhionnlaigh, 100515 серпня 1057) — король Шотландії з 14 серпня 1040 до 15 серпня 1057. Відомий за однойменною трагедією Вільяма Шекспіра «Макбет».

Історична постать

В XI столітті у Шотландії не було права успадкування престолу, королів обирали серед групи претендентів на основі системи тан (англ. Tanistry). Це спричиняло до відкритої боротьби претендентів, та навіть до вбивств.

Макбет був сином Фіндлеха — правителя Мурей (Findláech mac Ruaidrí, також Findláech of Moray), котрий у суперечці за престол обрав невигідну сторону. Одружившись з Дабдою (Dabhda), донькою Малкольма II та сестрою Бетоки (мати пізнішого короля Дункана I) він зблизився з родом Атолл (Atholl) і відцурався власного роду — дому Мурей (Moray). За це його вбив приблизно 1020 один із племінників ҐіллеКомґейн (Gille Comgain) або МалКольм (Máel Coluim mac Máil Brigti).

Малкольм перейняв владу, та помер 1029 за невизначених обставин. Його наступником став ҐіллеКомґейн, котрий помер 1032 (або 1031).

Про причетність Макбета до цих смертей невідомо. Макбет одружується з удовою ҐіллеКомґейна — Ґруох(Gruoch ingen Boite meic Cináeda), він усиновлює її сина Лулаха (Lulach) від попереднього шлюбу. Лулах пізніше був королем Шотландії (з 15 серпня 1057 по 17 березня 1058). …

Образ короля Макбета в мистецтві

Образ короля Макбета ліг в основу однієї з найвідоміших драм Вільяма Шекспіра. Однак цей твір ґрунтовано не на історичних фактах, а на хроніках англійського письменника 16 століття Рафаеля Голіншеда (Raphael Holinshed). Драма зображає перетворення Макбета, підлеглого короля Дункана, на вбивцю короля та його божевілля.

Поема Шекспіра стала основою іншого відомого твору — однойменної опери Джузеппе Верді, першої з шекспірівських опер композитора.

Посилання

Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA