Гравітаційна затримка сигналу: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Немає опису редагування
м Дядько Ігор перейменував сторінку з Гравітаційне уповільнення часу на Гравітаційна затримка сигналу
(Немає відмінностей)

Версія за 11:59, 22 грудня 2013

Гравітаційне уповільнення часу тягне за собою ще один ефект, названий ефектом Шапіро (також відомий як гравітаційна затримка сигналу).

Внаслідок цього ефекту в полі тяжіння електромагнітні сигнали йдуть довше, ніж при відсутності цього поля.

Історія відкриття

Вперше ефект був відзначений у 1964 році американським астрофізиком Ірвіном Шапіро. Шапіро запропонував експеримент, в ході якого радіохвилі відбивалися від поверхні Венери і Меркурія і поверталися на Землю. Обчислення Шапіро передбачали, що при деякому розташуванні Землі, Сонця і Венери очікуваний час затримки сигналу в результаті взаємодії гравітаційного поля Сонця буде близько 200 мікросекунд [1].

Перші експериментальні дані, отримані в 1966-1967 роках в обсерваторії MIT, збіглися з прогнозами Шапіро [2]. З тих пір поправки були підтверджені точнішими експериментами як в Сонячній системі, так і в компактних системах подвійних зірок.

Обчислення затримки

Обчислення затримки часу для світла в полі точкової маси

Для сигналу, який подорожує навколо точкової маси, затримка може бути обчислена за такою формулою:

Тут - це одиничний вектор, спрямований від спостерігача до джерела, а - одиничний вектор, спрямований від спостерігача до гравитирующей точці маси M.

Формула може бути переписана в іншому вигляді:

,

де x - це ефективне збільшення шляху світла, а є Радіус Шварцшильда.

Примітки

  1. Irwin I. Shapiro (1964). Fourth Test of General Relativity. Physical Review Letters. 13: 789—791. doi:10.1103/PhysRevLett.13.789.
  2. Irwin I. Shapiro, Gordon H. Pettengill, Michael E. Ash, Melvin L. Stone, William B. Smith, Richard P. Ingalls, and Richard A. Brockelman (1968). Fourth Test of General Relativity: Preliminary Results. Physical Review Letters. 20: 1265—1269. doi:10.1103/PhysRevLett.20.1265.

Посилання