Спектиноміцин: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м Yukh68 перейменував сторінку з Спектіноміцин на Спектиноміцин: правопис
мНемає опису редагування
Рядок 14: Рядок 14:
| Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата = КІРИН,<br/>«Медокемі ЛТД/Лабораторіо Італіано Біокіміко Фармасьютіко Лізафарма С.П.А.»,Кіпр/Італія<br/>'''UA/6669/01/01'''<br/>19.07.2012-19/07/2017
| Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата = КІРИН,<br/>«Медокемі ЛТД/Лабораторіо Італіано Біокіміко Фармасьютіко Лізафарма С.П.А.»,Кіпр/Італія<br/>'''UA/6669/01/01'''<br/>19.07.2012-19/07/2017
}}
}}
'''Спектиноміцин'''- природній [[антибіотик]] з групи аміноциклітолів, структурно близький до [[аміноглікозиди|аміноглікозидів]] для парентерального застосування. Вироблення препарату передбачає використання продуктів життєдіяльності [[Streptomyces spectabilis]].
'''Спектиноміцин'''&nbsp;— природній [[антибіотик]] з групи аміноциклітолів, структурно близький до [[аміноглікозиди|аміноглікозидів]] для парентерального застосування. Вироблення препарату передбачає використання продуктів життєдіяльності [[Streptomyces spectabilis]].


== Фармакологічні властивості ==
== Фармакологічні властивості ==

Версія за 09:22, 18 січня 2014

Спектиноміцин
Систематизована назва за IUPAC
(1R,3S,5R,8R,10R,11S,12S,13R,14S)-8,12,14-trihydroxy-5-methyl-11,13-bis(methylamino)-2,4,9-trioxatricyclo[8.4.0.03,8]tetradecan-7-one
Класифікація
ATC-код J01XX04
PubChem 15541
CAS 1695-77-8
DrugBank
Хімічна структура
Формула C14H24N2O7 
Мол. маса
Фармакокінетика
Біодоступність 100%
Метаболізм не метаболізується
Період напіввиведення 1-3 год.
Екскреція Нирки
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата КІРИН,
«Медокемі ЛТД/Лабораторіо Італіано Біокіміко Фармасьютіко Лізафарма С.П.А.»,Кіпр/Італія
UA/6669/01/01
19.07.2012-19/07/2017

Спектиноміцин — природній антибіотик з групи аміноциклітолів, структурно близький до аміноглікозидів для парентерального застосування. Вироблення препарату передбачає використання продуктів життєдіяльності Streptomyces spectabilis.

Фармакологічні властивості

Спектиномицин- природній антибіотик з групи аміноглікозидів, підгрупи аміноциклітолів, з вузьким спектром дії. Препарат має бактеріостатичну дію, що зумовлена порушенням синтезу білка в бактеріальних клітинах. У високих концентраціях спектиноміцин має бактерицидну дію. До препарату чутливі Neisseria gonorrhoeae, а також Ureaplasma urealiticum та частина ентеробактерій. Найбільше клінічне значення має активність препарату до Neisseria gonorrhoeae, у тому числі до пеніцилінорезистентних штамів. До спектиноміцину нечутливі бліда спірохета та хламідії.

Фармакодинаміка

Спектиноміцин швидко всмоктується після внутрішньом'язового введення, біодоступність антибіотику становить 100%.Максимальна концентрація в крові досягається на протязі 1-2 годин. Препарат не зв'язується з білками крові. Немає даних за проникнення препарату через гематоенцефалічний бар'єр, а також за проникнення спектиноміцину через плацентарний бар'єр. Немає даних за виділення спектіномицину в грудне молоко. Препарат не метаболізується, виділяється з організму з сечею в незміненому вигляді. Період напіввиведення спектиноміцину складає 1-3 години, при нирковій недостатності цей час може збільшуватись до 10-30 годин.

Показання до застосування

Спектиноміцин застосовується при гострому гонорейному уретриті, проктиті, цервіциті як у чоловіків, так і у жінок, при підвищеній чутливості або неефективності β-лактамних антибіотиків;для профілактичного лікування статевих партнерів осіб, хворих гонореєю. Препарат не застосовується при гонорейному фарингіті у зв'язку з тим, що спектиноміцин не створює достатню концентацію в слині.

Побічна дія

При застосуванні спектиноміцину можливі наступні побічні ефекти:

  • Алергічні реакції- кропив'янка, свербіж шкіри, підвищення температури тіла,анафілактичний шок.
  • З боку травної системи- нудота, блювота, псевдомембранозний коліт.
  • З боку нервової системи- запаморочення, безсоння.
  • З боку сечовидільної ситеми- олігурія, зниження кліренсу креатиніну.
  • Зміни в лабораторних аналізах- анемія, зниження гематокріту, збільшення активності трансаміназ та лужної фосфатази в крові, підвищення рівня сечовини та креатиніну в крові.
  • Місцеві реакції- болючість у місці введення.

Протипокази

Спектиноміцин протипоказаний при підвищеній чутливості до препарату та дітям до 1 року. З обережністю застосовують при вагітності та годуванні грудьми.

Форми випуску

Спектиноміцин випускається у вигляді порошку в флаконах для ін'єкцій по 2,0 г.

Джерела