Уніфікований локатор ресурсів: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м Відкинути редагування 195.162.82.7 до зробленого 91.202.128.12
Рядок 18: Рядок 18:
* RFC 3986
* RFC 3986
* [[URI]]
* [[URI]]


{{Internet-stub}}
{{Tech-stub}}
{{Без джерел}}
{{Refimprove}}


[[Категорія:Інтернет]]
[[Категорія:Інтернет]]

Версія за 13:01, 18 лютого 2014

Уніфіко́ваний лока́тор ресу́рсів або адре́са ресу́рсу (англ. Uniform Resource Locator - єдиний вказівник на ресурс, URL) — стандартизована адреса певного ресурсу (такого як документ, чи зображення) в інтернеті (чи деінде). Придуманий Тімом Бернерс-Лі для використання у WWW, сучасні форми описуються в RFC 3986. Включає в себе назву протоколу доступу (HTTP, FTP, telnet, gopher та ін.) і, власне, шлях до ресурсу, формат якого залежить від схеми доступу:

[[<протокол>://<сервер>[:<порт>][/<шлях>][/<файл>[#<розділ>]]

Приклади URL-адреси:

http://www.syhiv.com/pub/files/school.html — адреса файлу school, html, розміщеного в каталозі pub/files на сервері www.syhiv.com. Доступ до сервера здійснюється за протоколом HTTP; http://www.syhiv.com — адреса головної сторінки сервера www. syhiv.com; ftp://ftp.syhiv.com/pub/files/school.txt — адреса файлу school.txt, розміщеного в каталозі pub/files на сервері ftp.syhiv.com. До­ступ до сервера здійснюється за протоколом FTP.

Для популярних, добре відомих, протоколів, номер порту може не наводитись, тоді використовується стандартний порт (наприклад, порт номер 80 для HTTP).

Див. також