Зоряні війни: Повернення джедая: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
DixonDBot (обговорення | внесок)
м стильові правлення за допомогою AWB
Рядок 26: Рядок 26:
'''«Зоряні війни. Епізод VI. Повернення джедая»''' (англ. ''Star Wars Episode VI: Return of the Jedi'') — науково-фантастичний фільм, знятий [[Лукас Джордж|Джорджом Лукасом]], третій за роком випуску, але хронологічно шостий фільм кіносаги «[[Зоряні війни]]». Спочатку планувалося назвати стрічку «Помста джедая».
'''«Зоряні війни. Епізод VI. Повернення джедая»''' (англ. ''Star Wars Episode VI: Return of the Jedi'') — науково-фантастичний фільм, знятий [[Лукас Джордж|Джорджом Лукасом]], третій за роком випуску, але хронологічно шостий фільм кіносаги «[[Зоряні війни]]». Спочатку планувалося назвати стрічку «Помста джедая».


Прем'єра відбулася [[25 травня]] [[1983]] року. Бюджет картини склав 32 500 000 [[долар США|доларів]].
Прем'єра відбулася [[25 травня]] [[1983]] року. Бюджет картини становив 32 500 000 [[долар США|доларів]].


== Сюжет ==
== Сюжет ==

Версія за 20:56, 2 березня 2014

Зоряні війни. Епізод VI. Повернення джедая
Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
Жанр Фантастика, Фентезі, Пригоди
Режисер Річард Маркуенд
Продюсер Говард Казанян
Джордж Лукас
Сценарист Джордж Лукас
Ловренс Кездан
У головних
ролях
Марк Хамілл
Гаррісон Форд
Кері Фішер
Біллі Ді Вільямс
Алек Гіннесс
Оператор Alan Humed і Alec Millsd[1]
Композитор Джон Вільямс
Художник Norman Reynoldsd
Кінокомпанія Lucasfilm
Дистриб'ютор 20th Century Fox
Тривалість 134 хвилини
Мова англійська мова
Країна США США
Дата виходу 25 травня 1983
Кошторис 32 500 000 $
Касові збори 475 100 000 $[2] і 309 306 177 $[3]
IMDb ID 0086190
Рейтинг MPAA: PG
Попередній Зоряні війни. Епізод V. Імперія завдає удару у відповідь
starwars.com/movies/episode-vi/
CMNS: Зоряні війни: Повернення джедая у Вікісховищі

«Зоряні війни. Епізод VI. Повернення джедая» (англ. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi) — науково-фантастичний фільм, знятий Джорджом Лукасом, третій за роком випуску, але хронологічно шостий фільм кіносаги «Зоряні війни». Спочатку планувалося назвати стрічку «Помста джедая».

Прем'єра відбулася 25 травня 1983 року. Бюджет картини становив 32 500 000 доларів.

Сюжет

Імперія будує нову потужнішу Зірку Смерті. Хен Соло досі заморожений у карбоніті, але тепер вже в палаці Джабби Хатта на Татуїні. Щоб його звільнити Люк відсилає до Джабби Р2-Д2 і Сі3-ПіО як подарунок. Р2-Д2 тепер розносить напої, Сі3-ПіО служить особистим перекладачем у Джабби. Але Джабба залишає Хена собі. Тоді до палацу прибуває Лея, замаскована під найманця, який нібито спіймав Чубакку та Лендо Калріссіан, переодягнений охоронцем Джабби. Уночі Лея намагається таємно звільнити Хена, що їй вдається, але їх відразу схоплено. Тепер вона персональна рабиня Джабби. Врятувати всіх приходить Люк, якого до Джабби пропускає його помічник Біб Фортуна, на якого Люк вплинув Силою. Джабба відмовляється звільняти полонених і кидає Скайвокера до ями з величезним Ранкором. Проте Люк перемагає чудовисько. Тоді Джабба везе полонених на своїй баржі до Великої Діри Каркуна, де планує згодувати їх Сарлакку. Проте полонені звільняються і кидають у пащу Сарлакку охоронців та Бобу Фетта. Лея ж душить Джаббу ланцюгом. Люк стріляє у баржу з однієї з її гармат і знищує її. Проте йому та його друзям вдається втекти.

Люк повертається на Дагоба, де знаходить Йоду при смерті. Той каже, що навчання вже не потрібне, треба лише зустрітись з Дартом Вейдером. Він також говорить, що той справді батько Люка, адже спершу був Енакіном Скайвокером. Ще він каже Люку, що є інший Скайвокер і помирає. З'являється дух Обі-Вана Кенобі, який повідомляє, що в Люка є сестра. Той здогадується, що це Лея. Звідси Люк повертається до повстанців. Альянсом вирішено, що кораблі під керівництвом генерала Калріссіана будуть атакувати Зірку Смерті. Але треба, щоб хтось відключив захисний щит, а тому на Ендор, де знаходиться генератор, вирушають Люк, Хен, Лея і дроїди. На супутнику, що вкритий лісами, вони потрапляють у полон до племені евоків, які вважають Сі-3ПіО своїм богом. Через це вони залишаються гостями евоків. Тут Люк говорить Леї правди і вирішує зустрітись з Дартом Вейдером. Тому він здається в полон імперським військам. Під час зустрічі з Вейдером він намагається відвернути його від темного боку і повернути колишнього Енакіна. Але той не хоче коритись і відвозить Люка до імператора Палпатіна на Зірку Смерті. На супутнику починається атака на базу Імперії, у якій повстанцям допомагають евоки. Але їм не вдається здійснити заплановане. Флот Альянсу прибуває сюди для нападу на Зірку Смерті, але потрапляє в засідку. Люк споглядає це з вікна на Зірці Смерті.

Люк починає битися з Вейдером на світлових мечах (Люк зробив собі новий) і ситх відчуває, що у того є сестра. Розлючений джедай відрізає Дарту Вейдеру руку і Палпатін наказує йому вбити батька, але Люк відмовляється і той починає катувати його блискавками. Люк просить батька допомогти і той нарешті вирішує врятувати сина. Він скидає Палпатіна у реактор, де той гине. Але Дарт Вейдер смертельно вражений його блискавкою. Люк забирає його до корабля, де Вейдер просить зняти з нього маску. Після цього він помирає у спокої, а Люк лишає Зірку Смерті. В цей час повстанці знищують генератор, а Лендо і Ведж підривають Зірку Смерті. Хен питає чи Лея любить Люка, і коли чує ствердну відповідь, вирішує її лишити, але принцеса його зупиняє і каже, що Люк її брат, а потім цілує Хена.

Після повернення на Ендор, Люк спалює тіло Дарта Вейдера і дух джедая Енакіна приєднується до духів Обі-Вана і Йоди. Починається святкування перемоги над Імперією, і не лише на Ендорі, а й по всій Галактиці.


Персонажі

Трейлери

Джерела

Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA

  1. Freebase Data DumpsGoogle.
  2. Box Office Mojo — 1999.
  3. Box Office Mojo — 1999.