Супіски: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Albedo (обговорення | внесок)
Перенаправлено на Глинисті породи
 
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Супіски''' ({{lang-ru|супесь}}, {{lang-en|loamy sand;}} {{lang-de|lehmiger Sand m, Fein¬sand m, Lehmsand m, lehmiger Sand m}}) – пухка піщано-глиниста осадова [[гірська порода]], що складається на 30-10 % (за масою) з глинистих частинок (розміром менш як 0.005 мм) та 90-70 % алеврито-піщаних частинок. Важлива складова супіскових ґрунтів. Порiвняно з суглинками менш пластичний та має менший вмiст тонкодисперсних частинок та вiдповiдно бiльший % уламкового матерiалу. Розрізнюють грубо-, дрібнопіщані і пилуваті С. в залежності від вмісту піщаних зерен відповідного розміру і пилуватих частинок. Термін “С." звичайно застосовують до порід континентального походження, а відповідні їм за складом мор. відклади відносять до групи глинистих пісків. Використовуються при будівництві доріг, земля¬них споруд, як домішка до цегельної шихти і інш.
#Redirect [[Глинисті породи]]

Враховані Державним балансом запасів України запаси супіску категорій А+В+С1 складають 1572 тис. м.куб, з них розробляються близько 150 тис. м.куб.

==Див. також==

* [[Глинисті породи]]

Версія за 06:01, 4 квітня 2014

Супіски (рос. супесь, англ. loamy sand; нім. lehmiger Sand m, Fein¬sand m, Lehmsand m, lehmiger Sand m) – пухка піщано-глиниста осадова гірська порода, що складається на 30-10 % (за масою) з глинистих частинок (розміром менш як 0.005 мм) та 90-70 % алеврито-піщаних частинок. Важлива складова супіскових ґрунтів. Порiвняно з суглинками менш пластичний та має менший вмiст тонкодисперсних частинок та вiдповiдно бiльший % уламкового матерiалу. Розрізнюють грубо-, дрібнопіщані і пилуваті С. в залежності від вмісту піщаних зерен відповідного розміру і пилуватих частинок. Термін “С." звичайно застосовують до порід континентального походження, а відповідні їм за складом мор. відклади відносять до групи глинистих пісків. Використовуються при будівництві доріг, земля¬них споруд, як домішка до цегельної шихти і інш.

Враховані Державним балансом запасів України запаси супіску категорій А+В+С1 складають 1572 тис. м.куб, з них розробляються близько 150 тис. м.куб.

Див. також