Тувинці: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Rotlink (обговорення | внесок)
м битая ссылка
мНемає опису редагування
Рядок 43: Рядок 43:
* [http://www.tour-land.ru/rus/naadym.shtml Туристична інформація про Туву] (рос.)
* [http://www.tour-land.ru/rus/naadym.shtml Туристична інформація про Туву] (рос.)
* Тувинские народные сказки, Новосибирск: "Наука", 1994 ("Памятники фольклора народов Сибири и Дальнего Востока")
* Тувинские народные сказки, Новосибирск: "Наука", 1994 ("Памятники фольклора народов Сибири и Дальнего Востока")

{{народознавство-доробити}}
{{Ethno-stub}}
{{Народи Росії з чисельністю понад 100 тисяч осіб}}


[[Категорія:Тувинці|*]]
[[Категорія:Тувинці|*]]

Версія за 07:56, 5 травня 2014

Тувинці
Файл:Tsengel Tuvan.jpg
Стара тувинка-ценгелка з онукою
Кількість понад 300 тис. чол.
Ареал Росія Росія: Республіка Тива (Тува)
Близькі до: тофалари, народи уйгурської підгрупи тюркських народів
тюркські народи
Мова тувинська мова, частково російська мова і монгольська мова (у південних тувинців)
Релігія буддисти (ламаїзм), традиційні вірування шаманізм

Тувинці (самоназва тива кіжи, застарілі назви — урянхайці, сойони, сойоти) — тюркський народ, один з корінних народів Саяно-Алтайського нагір'я. Основне населення Республіки Тива (РФ). Столиця Тиви місто Кизил — географічний центр Азії. Чисельність у світі — понад 300 тис. чоловік (2005), з них понад 2/3 у РФ, також у Китаї та Монголії (понад 20 тис. чоловік). Найбільшою етнічною групою тувинців Монголії є ценгельці.

За релігією тувинці - буддисти та прибічники традиційних культів (шаманізм). Серед тувинців нема однорідності, західні групи зберігають більше тюркських ознак, східним тувинцям, зокрема тоджинцям (інколи розглядаються як окремий народ, субетнічна група тувинців тощо) притаманні риси монгольських народів.

Історія

Етногенез тувинців виглядає так, що на території Тиви жило давнє центрально-азійське населення (за версією — пращури киргизів), яке в 13-14 століттях зазнало експансії монголів, що значно вплинули на антропологічний тип сучасних тувинців. А вже до початку 19 століття усі групи тувинців, разом зі східними, були повністю потюрчені, що власне і стало підсумком формування тувинської нації. Тива нарівні з Монголією зберігала незалежність після національно-визвольних революцій (у Тиві в 1921 р.), але 1944 року добровільно війшла до складу СРСР на правах автономної області (у 1961 р. перетворено на АРСР, сьогодні, з 1991 р. — Республіка Тива). Зараз Тива — одна з нечисленних російських автономій, де корінна нація переважає за чисельністю росіян і складає більше половини загального населення (у Тиві тувинців 2/3).

тувинська повстяна юрта

Духовна культура

На весь свіп відомий хоомей — тувинський горловий спів. Основним жанром фольклору є не казки, а алгиші — шаманські міфи, присвячені духам природи, світу, про визначних шаманів і події, побутові тощо. Цей факт за СРСР замовчувався, а сам жанр не розвивався, після 1991 р. виконання і творення алгишів відроджено зусиллями ентузіастів і національних науковців та інтелігенції, перш за все завдяки видатному письменнику і етнографу Монгуш Кенін-Лопсану.

Див. також

Джерела, посилання і література