Кіномонтаж: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Shynkar (обговорення | внесок)
Shynkar (обговорення | внесок)
Рядок 11: Рядок 11:
==Основні функції монтажу:==
==Основні функції монтажу:==


*Образотворча. Режисери використовують монтаж для уник­нення довгих описів, нерідко вони паралельно використовують дві і більше інтриги, багато різних тем та епізодів. Їх поєднання, перетинання, зіставлення ще контрастніше висвітлюють основну думку.
*[[Образотворче мистецтво|Образотворча]]. [[Режисер]]и використовують монтаж для уник­нення довгих описів, нерідко вони паралельно використовують дві і більше інтриги, багато різних тем та [[епізод]]ів. Їх поєднання, перетинання, зіставлення ще контрастніше висвітлюють основну думку.
*Образно-змістова. Поєднання двох незалежних за змістом епізодів іноді породжує третій, який відрізняється від змісту двох узятих за основу.
*Образно-змістова. Поєднання двох незалежних за змістом епізодів іноді породжує третій, який відрізняється від змісту двох узятих за основу.

== Див. також ==
== Див. також ==
*[[Пост-продакшн]]
*[[Пост-продакшн]]

Версія за 07:39, 2 червня 2014

Монтаж — термін, який має кілька взаємопов’язаних значень:

  • система специфічних виразних засобів екрану, які створюють кінематографічну образність;
  • принцип і закономірності побудови художнього образу;
  • технологічний і творчий процес поєднання окремо знятих кадрів у єдине ціле.

Види монтажу

  • Внутрішньокадровий монтаж — побудова єдиного виразного «простору-часу». Це результат роботи оператора з камерою протягом зйомки одного кадру, від «REC-старт» до «RЕС-СТОП». Його арсенал — ракурс, об’єктив (гли­бина простору, який зображується), масштаб зображення (да­лекий, загальний, середній, крупний план, деталь), довжина кадру (метраж), рух камери, колір, звук, акторське виконання, музич­не і декораційне рішення фільму.
  • Міжкадровий монтаж — це поєднання кадрів на основі їх змістової взаємодії у такій послідовності, щоб було видно загальну ідею фільму.

Внутрішньокадровий і міжкадровий монтаж створюють нерозривну єдність, у якій усі виразні елементи монтажу поєднуються за законами монтажної поліфонії для створення цілісної образної системи фільму.

Основні функції монтажу:

  • Образотворча. Режисери використовують монтаж для уник­нення довгих описів, нерідко вони паралельно використовують дві і більше інтриги, багато різних тем та епізодів. Їх поєднання, перетинання, зіставлення ще контрастніше висвітлюють основну думку.
  • Образно-змістова. Поєднання двох незалежних за змістом епізодів іноді породжує третій, який відрізняється від змісту двох узятих за основу.

Див. також