Пісочне тісто: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Lemurka (обговорення | внесок)
Рядок 7: Рядок 7:


== Приготування ==
== Приготування ==
Для приготування [[тісто|тіста]] продукти повинні бути холодними, інакше [[Масло вершкове|масло]] в тісті може розм'якшитися і відокремитися від інших складових, що призведе до втрати [[Пружність|еластичності]] тіста при розкочуванні і жорсткості [[випікання|випечених]] виробів. Спочатку змішують [[Масло вершкове|масло]], [[цукор]] (також [[яйце|яйця]] і приправи, якщо необхідно), потім додають [[борошно]] і січуть всі продукти в крихту, після цього акуратно розминають крихту руками до отримання однорідного тіста. Довго місити тісто не варто, інакше воно втратить [[пластичність]]. Потрібно уникати тривалого контакту тіста з теплими руками, тому що це підвищує його температуру. Це призводить до використання більшої кількості борошна, і вироби з такого тіста будуть твердими і нерозсипчастими. Після того, як тісто готове, його загортають у [[харчова плівка|плівку]] і тримають в холодному місці 30-60 хвилин. Охолоджене тісто можна легко розкачати в тонкий пласт або виробити з нього фігурки. У випадку, якщо виріб має бути товщим ніж 0,8-1,0 см, доцільно при замісі тіста додати в нього [[розпушувач харчовий#Хімічні розпушувачі|розпушувач]].
Для приготування [[тісто|тіста]] продукти повинні бути холодними, інакше [[Масло вершкове|масло]] в тісті може розм'якшитися і відокремитися від інших складових, що призведе до втрати [[Пружність|еластичності]] тіста при розкочуванні і жорсткості [[випікання|випечених]] виробів. Спочатку змішують [[Масло вершкове|масло]], [[цукор]] (також [[яйце|яйця]] і приправи, якщо необхідно), потім додають [[борошно]] і січуть всі продукти в крихту, після цього акуратно розминають крихту руками до отримання однорідного тіста. Довго місити тісто не варто, інакше воно втратить [[пластичність]]. Потрібно уникати тривалого контакту тіста з теплими руками, тому що це підвищує його температуру. Це призводить до використання більшої кількості борошна, і вироби з такого тіста будуть твердими і нерозсипчастими. Після того, як тісто готове, його загортають у [[харчова плівка|плівку]] і тримають в холодному місці 30-60 хвилин. Охолоджене тісто можна легко розкачати в тонкий пласт або виробити з нього фігурки. У випадку, якщо виріб має бути товщим, ніж 0,8-1,0 см, доцільно при замісі тіста додати в нього [[розпушувач харчовий#Хімічні розпушувачі|розпушувач]].


== Вироби з пісочного тіста ==
== Вироби з пісочного тіста ==

Версія за 11:43, 6 червня 2014

Розкатане пісочне тісто.
Яблучний пиріг із пісочного тіста.

Пісочне тісто (фр. брізе) — вид тіста з розсипчастою структурою. Може бути солодким або без цукру, звичайним або ароматизованим.

Складники

Крихка структура пісочного тіста утворюється завдяки високому вмісту жирів (вагове співвідношення борошна до жиру повинне бути 2:1). Додатковими інгредієнтами для тіста можуть бути жовтки, цукор, горіхи, вода, ароматизатори та сіль. Як правило, розпушувачі використовуються в окремих випадках.

Приготування

Для приготування тіста продукти повинні бути холодними, інакше масло в тісті може розм'якшитися і відокремитися від інших складових, що призведе до втрати еластичності тіста при розкочуванні і жорсткості випечених виробів. Спочатку змішують масло, цукор (також яйця і приправи, якщо необхідно), потім додають борошно і січуть всі продукти в крихту, після цього акуратно розминають крихту руками до отримання однорідного тіста. Довго місити тісто не варто, інакше воно втратить пластичність. Потрібно уникати тривалого контакту тіста з теплими руками, тому що це підвищує його температуру. Це призводить до використання більшої кількості борошна, і вироби з такого тіста будуть твердими і нерозсипчастими. Після того, як тісто готове, його загортають у плівку і тримають в холодному місці 30-60 хвилин. Охолоджене тісто можна легко розкачати в тонкий пласт або виробити з нього фігурки. У випадку, якщо виріб має бути товщим, ніж 0,8-1,0 см, доцільно при замісі тіста додати в нього розпушувач.

Вироби з пісочного тіста

Пісочне тісто можна використовувати для приготування печива, тістечок, пирогів та тортів. Несолодке пісочне тісто часто використовують для виготовлення тарталеток та відкритих пирогів таких як (кіш або тарт), які можна начиняти не лише солодкою, а й солоною начинкою. При цьому спочатку тісто викладають у форму і випікають його до золотистого кольору, і лише потім додають начинку. Готові вироби з пісочного тіста розсипчасті і мають високу калорійність.

Послідовність приготування пісочного пирога з полуницями


Джерела

  • Кенгис Р. П. Домашнее приготовление тортов, пирожных, печенья, пряников, пирогов. М.: Пищевая промышленность, 1967. — 390 с.
  • Цвек Д. Солодке печиво. Львів: Каменяр, 1968. — 232 с.
  • Технологія борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів / За заг. ред. Г.М.Лисюк. — Суми : Університетська книга, 2009. — 464 с. — ISBN 978-966-680-437-5.