1310-ті: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 15: Рядок 15:


=== Католицька церква ===
=== Католицька церква ===
Продовжувався так званий [[Авіньйонський полон пап]]. 1311 року [[Папа Римський|папи]] [[Климент V]] провів [[В'єннський собор]], за яким особисто спостерігав король Франції [[Філіп Красивий]]. Попри те, що собор не визнав провини за [[Тамплієри|тамплієрами]], орден все ж було розпущено через втрату репутації. Організований Філіпом Красивим суд над покійним папою [[Боніфацій VIII|Боніфацієм VIII]] теж не дав результатів. 1314 року відбулося публічне спалення останнього магістра Ордену тамплієрів [[Жак де Моле|Жака де Моле]]. За легендою Жак де Моле прокляв своїх ворогів. Климент V помер через місяць.
Продовжувався так званий [[Авіньйонський полон пап]]. 1311 року [[Папа Римський|папи]] [[Климент V]] провів [[В'єннський собор]], за яким особисто спостерігав король Франції [[Філіп Красивий]]. Попри те, що собор не визнав провини за [[Тамплієри|тамплієрами]], орден все ж було розпущено через втрату репутації. Організований Філіпом Красивим суд над покійним папою [[Боніфацій VIII|Боніфацієм VIII]] теж не дав результатів. 1314 року відбулося публічне спалення останнього магістра Ордену тамплієрів [[Жак де Моле|Жака де Моле]]. За легендою Жак де Моле прокляв своїх ворогів. Климент V помер через місяць. Нового папу, [[Іоанн XXII|Іоанна XXII]], обрали тільки 1316 року.


* [[1316]] — початок [[понтифікат]]у [[Папа Римський|Папи]] [[Іоанн XXII|Іоанна XXII]];


== Народились ==
== Народились ==

Версія за 06:52, 31 серпня 2014

XIV століття: 1311—1320 роки

1310 · 1311 · 1312 · 1313 · 1314 · 1315 · 1316 · 1317 · 1318 · 1319

Пізнє Середньовіччя • Реконкіста  • Авіньйонський полон пап  • Монгольська імперія

Події

Руські землі

Землі колишньої Київської Русі перебували під контролем ординців і платили їм данину. Галицько-Волинське князівство очолювали Андрій та Лев Юрійовичі з династії Романовичів.

1318 року в Золотій Орді страчено володимирського князя Михайла Ярославича за звинуваченням в отруєнні доньки великого хана Узбека. Ярлик на правління отримав московський князь Юрій Данилович.

Великий голод

У 1315-1317 роках Європу на північ від Альп та Піренеїв спіткало лихо катастрофічного масштабу — Великий голод, що виник після трьох неврожайних років поспіль і забрав понад 10% міського населення.

Священна Римська імперія

Король Німеччини Генріх VII Люксембург продовжив свій похід в Італію, метою якого було посвячення в імператори Священної Римської імперії. 1311 року він коронувався королем Італії в Мілані, захопив Кремону, Брешію, Бергамо та Геную. 1312 року він увійшов у Рим, але не зміг добратися до Ватикану через війська неаполітанського короля Роберта. Тому коронація відбулася в Латеранському палаці. Щойно коронований імператор пішов на південь на Неаполітанське королівство, але помер у поході. 1314 року в Німеччині обрано одразу двох королів: Фрідріха Австрійського та Людовика Баварського, між якими розпочалося тривале збройне протистояння.

Католицька церква

Продовжувався так званий Авіньйонський полон пап. 1311 року папи Климент V провів В'єннський собор, за яким особисто спостерігав король Франції Філіп Красивий. Попри те, що собор не визнав провини за тамплієрами, орден все ж було розпущено через втрату репутації. Організований Філіпом Красивим суд над покійним папою Боніфацієм VIII теж не дав результатів. 1314 року відбулося публічне спалення останнього магістра Ордену тамплієрів Жака де Моле. За легендою Жак де Моле прокляв своїх ворогів. Климент V помер через місяць. Нового папу, Іоанна XXII, обрали тільки 1316 року.

Народились

Померли