Мурад II: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Yevhen (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 33: Рядок 33:
}}
}}


'''Мура́д II''' ({{lang-ota|مراد ثاني|Murâd-ı sânî}}, {{lang-tr|İkinci Murat}}; {{н}} червень [[1404]] — {{†}} [[3 лютого]] [[1451]]) — [[Османські султани|султан]] [[Османська імперія|Османської імперії]], що правив у [[1421]]—[[1444]] і [[1446]]—[[1451]] роках. Син [[Мехмед I|Мехмеда I]], якому успадковував у 1421 році. Мурад істотно розширив вплив турок на [[Балканський півострів|Балканському півострові]], зміцнив владу в [[Анатолія|Анатолії]] і допоміг імперії оговтатися після важкої поразки, завданої [[Тамерлан|Тамерланом]] в [[Ангорська битва|ангорській битві]] [[1402]].
'''Мура́д II''' ({{lang-ota|مراد ثاني|Murâd-ı sânî}}, {{lang-tr|İkinci Murat}}; {{н}} червень [[1404]] — {{†}} [[3 лютого]] [[1451]]) — [[Османські султани|султан]] [[Османська імперія|Османської імперії]], що правив у [[1421]]—[[1444]] і [[1446]]—[[1451]] роках. Син [[Мехмед I|Мехмеда I]], якому успадковував у 1421 році. Мурад істотно розширив вплив турків на [[Балканський півострів|Балканському півострові]], зміцнив владу в [[Анатолія|Анатолії]] і допоміг імперії оговтатися після важкої поразки, завданої [[Тамерлан|Тамерланом]] в [[Ангорська битва|ангорській битві]] [[1402]].


За свідченням сучасників Мурад був людиною енергійною і благочестивою. Навіть візантійські письменники з повагою відгукувалися про його справедливість і гуманність. Не поступаючись своїм попередникам у хоробрості, він заразом завжди людяно поводився з переможеними. Також він був покровителем мистецтв і побудував багато [[мечеть|мечетей]], палаців, мостів та шкіл.
За свідченням сучасників Мурад був людиною енергійною і благочестивою. Навіть візантійські письменники з повагою відгукувалися про його справедливість і гуманність. Не поступаючись своїм попередникам у хоробрості, він заразом завжди людяно поводився з переможеними. Також він був покровителем мистецтв і побудував багато [[мечеть|мечетей]], палаців, мостів та шкіл.

Версія за 12:50, 19 жовтня 2014

Мурад II
осман. مراد ثاني‎, трансліт. Murâd-ı sânî
Мурад II
Мурад II
Прапор
Прапор
Османский султан
14211444
Попередник: Мехмед I
Спадкоємець: Мехмед II
Прапор
Прапор
Османский султан
14461451
Попередник: Мехмед II
Спадкоємець: Баязид II
 
Народження: Червень 1404
Амасья, Османська імперія
Смерть: 3.02.1451
Едірне, Османська імперія
Поховання: Muradiye Complexd
Релігія: іслам
Рід: Османи
Батько: Мехмед I
Мати: Еміне Хатунd
Шлюб: Мара Бранковіч, Хюма Хатунd і Tacünnisa Hatice Halime Sultan Hatund
Діти: Мехмед II Фатіх і Fatma Sultand
Автограф:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Мура́д II (осман. مراد ثاني‎, трансліт. Murâd-ı sânî, тур. İkinci Murat; нар. червень 1404 — пом. 3 лютого 1451) — султан Османської імперії, що правив у 14211444 і 14461451 роках. Син Мехмеда I, якому успадковував у 1421 році. Мурад істотно розширив вплив турків на Балканському півострові, зміцнив владу в Анатолії і допоміг імперії оговтатися після важкої поразки, завданої Тамерланом в ангорській битві 1402.

За свідченням сучасників Мурад був людиною енергійною і благочестивою. Навіть візантійські письменники з повагою відгукувалися про його справедливість і гуманність. Не поступаючись своїм попередникам у хоробрості, він заразом завжди людяно поводився з переможеними. Також він був покровителем мистецтв і побудував багато мечетей, палаців, мостів та шкіл.

Біографія султана

На початку свого правління Мурад змушений був боротися з кількома претендентами на османський престол, яких підтримували візантійський імператор Мануїл II Палеолог і багато анатолійських беїв. Найсильнішим з суперників Мурада був претендент, який видавав себе за молодшого сина султана Баязида I Мустафу. У 1422 році військо Лжемустафи було розбито неподалік від Бурси, а він сам був захоплений у полон і страчений.

У червні 1422 Мурад почав облогу Константинополь, але вона виявилася невдалою. Не маючи ані флоту, ані потужної артилерії, турки, однак, зробили рішучий штурм візантійської столиці 24 серпня. У битві, що тривала весь день, війська османів понесли великі втрати, але не досягли успіху. Незабаром Мурад зняв облогу, оскільки змушений був придушувати повстання в анатолійських бейліках — Айдині, Ментеше, Герміяні, Сарухані і Хаміді. Ця війна тривала до 1426 року і закінчилася підкоренням усіх бейліків за винятком Караману, який зберіг свою незалежність.

Мурад II

Покінчивши з повстанням у Малій Азії, Мурад відновив турецький наступ на Балканах. У 1430 році турки захопили велике місто Салоніки в північній Греції, що знаходилося під контролем Венеційської республіки. Жителі були частково перебиті, частково продані в рабство, а у спустошене місто в примусовому порядку султан переселив турків. Потім військам Мурада підкорилися Волощина і Сербія, хоча Белград, облога якого тривала шість місяців, туркам взяти не вдалося.

У 1441 році до союзу супротивників Османської імперії, спочатку включивши Угорщину, Сербію і Караман, приєдналися німецькі, польські і албанські сили. У 1441—1444 роках війська хрестоносців під командуванням воєводи Трансільванії Яноша Гуняді вели успішну кампанію проти турків — у 1443 році християни захопили Ніш і Софію, а в 1444 році завдали туркам відчутної поразки. 12 червня 1444 в Едірне Мурад підписав з угорським королем Владиславом III мирний договір, за яким турки визнавали незалежність прикордонних з Угорщиною сербських земель. У той же час Мурад передав трон своєму 12-річному синові Мехмеду, вирішивши відійти від державних справ. Скориставшись ослабленням влади в Османській імперії угорці порушили мир і вторглися до Болгарії. Мурад, очоливши армію на прохання сина, завдяки допомозі генуезців перекинув великі сили з Азії в Румелію і вщент розбив християнське військо під проводом Гуняді під Варною.

Повстання яничарів і поява Георга Кастріота Скандербега в Албанії змусили Мурада в 1446 році повернутися на турецький престол. Незабаром турки захопили Морею і почали наступ в Албанії. У жовтні 1448 відбулася битва на Косовому полі, в якій п'ятидесятитисячне османське військо протистояло хрестоносцям під командуванням Гуняді. Запеклий триденний бій закінчився повною перемогою Мурада і вирішив долю балканських народів — на кілька століть вони опинилися під владою турків. У 1449 і 1450 роках Мурад здійснив два походи на Албанію, які не принесли значних успіхів. Узимку 1450—1451 років Мурад захворів і 3 лютого 1451 помер у Едірне.

Література


Попередник:
Султан Османської імперії
14211444
Наступник:
Мехмед I Мехмед II
Попередник:
Султан Османської імперії
14461451
Наступник:
Мехмед II Мехмед II