Вогнепальна рана: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Kukhkat (обговорення | внесок)
Kukhkat (обговорення | внесок)
Рядок 26: Рядок 26:
повторну і вторинну хірургічну обробку ран.
повторну і вторинну хірургічну обробку ран.
== Див. також ==
== Див. також ==
*[[Аптечка]]
*[[Перша медична допомога]]
*[[Перша медична допомога]]
*[[Травматологія]]
*[[Травматологія]]

Версія за 14:09, 23 жовтня 2014

Вогнепальна рана - пошкодження тканин і органів з порушенням цілості їх покрову (шкіри, слизової або серозної оболонки), викликане вогнепальним снарядом і характеризується зоною первинного некрозу і змінами, що обумовлюють утворення в навколишніх тканинах осередків вторинного некрозу, а також неминучим первинним мікробним забрудненням, що значно збільшує ризик розвитку раневої інфекції.

Прагнення зберегти вражаючу міць вибухової зброї (насамперед снарядів і мін) і збільшити радіус її дії, незважаючи на сучасні засоби бронезахисту, призвело до появи тяжких, сукупних і багатофакторних вибухових пошкоджень.

Класифікація вогнепальних ран

  • За характером снарядів, що ранять: кульові, осколкові (осколками неправильної форми; стандартними осколковими елементами (стріловидними, кульковими та ін.).
  • За характером поранення: сліпі, наскрізні, дотичні.
  • Стосовно порожнин тіла: проникаючі, не проникаючі.
  • За кількісною характеристикою: одиночні, множинні.
  • За локалізацією: ізольовані (голови, шиї, грудної клітки, живота,

таза, хребта, кінцівок); поєднані (2 анатомічні області або більше).

  • За обтяжливими наслідками, що супроводжуються:
  • За клінічним перебігом раневого процесу: ускладнені, не ускладнені.

Перша допомога

Головними об'єктами лікувального впливу при вогнепальному пораненні є зона первинної руйнації (некрозу) тканин і ділянки вторинного некрозу навколо неї, а також мікробна флора рани. З перших годин після поранення поряд зі знеболюванням і припиненням кровотечі необхідно забезпечити умови для самоочищення рани і обмежити розповсюдження вторинного некробіозу.
Лікування починається з накладання первинної пов'язки. Остання захищає рану від несприятливого впливу зовнішнього середовища і від повторного мікробного забруднення, забезпечує відтік раневого ексудату з частковим видаленням дрібних елементів первинного забруднення. При великих вогнепальних пораненнях необхідна іммобілізація пошкодженого сегменту, що охороняє його від повторної травматизації.
Центральним компонентом лікувального впливу є хірургічне обробка вогнепальної рани. Більшість вогнепальних ран підлягають ранній хірургічній обробці. У залежності від показань розрізняють первинну, повторну і вторинну хірургічну обробку ран.

Див. також

Посилання