Розбіжні прямі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Star1961 (обговорення | внесок)
Редагування заготовки (не закінчено)
Star1961 (обговорення | внесок)
Рядок 2: Рядок 2:
'''Розбіжними (гіперпаралельними, ультрапаралельними) прямими''' називають [[Пряма|прямі]], які не перетинаються і не є паралельними.
'''Розбіжними (гіперпаралельними, ультрапаралельними) прямими''' називають [[Пряма|прямі]], які не перетинаються і не є паралельними.


В [[геометрія Лобачевського|гіперболічній геометрії]] згідно [[Аксіома паралельності Евкліда|аксіоми паралельності]] на площині через точку Р, що не лежить на прямій А'А, проходить більше однієї прямої, що не перетинають А'А. Прямі, що не перетинають А'А, заповнюють частину пучка з вершиною Р, яка лежить усередині пари вертикальних кутів TPU и U'PT', розташованихх симметрично відносно перпендикуляра PQ до прямої А'А. Прямі, що утворюють сторони вертикальних кутів, відділяють прямі, що перетинають А'А, від прямих, що її не перетинають і сами є такими, що не перетинають. Ці граничні прямі будуть паралельними в точці Р до прямої А'А відповідно у двох її напрямках. Інші прямі, щр не перетинають А'А, називаються розбіжними з цією прямою.
В [[геометрія Лобачевського|гіперболічній геометрії]] згідно [[Аксіома паралельності Евкліда|аксіоми паралельності]] на площині через точку Р, що не лежить на прямій А'А, проходить більше однієї прямої, що не перетинають А'А. Прямі, що не перетинають А'А, заповнюють частину пучка з вершиною Р, яка лежить усередині пари вертикальних кутів TPU и U'PT', розташованихх симметрично відносно перпендикуляра PQ до прямої А'А. Прямі, що утворюють сторони вертикальних кутів, відділяють прямі, що перетинають А'А, від прямих, що її не перетинають і сами є такими, що не перетинають. Ці граничні прямі будуть паралельними в точці Р до прямої А'А відповідно у двох її напрямках. Інші прямі, що не перетинають А'А, називаються розбіжними з цією прямою.

Версія за 16:29, 31 січня 2015

В гіперболічній геометрії

Розбіжними (гіперпаралельними, ультрапаралельними) прямими називають прямі, які не перетинаються і не є паралельними.

В гіперболічній геометрії згідно аксіоми паралельності на площині через точку Р, що не лежить на прямій А'А, проходить більше однієї прямої, що не перетинають А'А. Прямі, що не перетинають А'А, заповнюють частину пучка з вершиною Р, яка лежить усередині пари вертикальних кутів TPU и U'PT', розташованихх симметрично відносно перпендикуляра PQ до прямої А'А. Прямі, що утворюють сторони вертикальних кутів, відділяють прямі, що перетинають А'А, від прямих, що її не перетинають і сами є такими, що не перетинають. Ці граничні прямі будуть паралельними в точці Р до прямої А'А відповідно у двох її напрямках. Інші прямі, що не перетинають А'А, називаються розбіжними з цією прямою.