Барак Обама: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м робот змінив: yi:באראק אבאמא
PipepBot (обговорення | внесок)
м робот додав: gan:奧巴馬, ur:بارک اوبامہ змінив: la:Baracus Obama
Рядок 88: Рядок 88:
[[fr:Barack Obama]]
[[fr:Barack Obama]]
[[ga:Barack Obama]]
[[ga:Barack Obama]]
[[gan:奧巴馬]]
[[gl:Barack Obama]]
[[gl:Barack Obama]]
[[gv:Barack Obama]]
[[gv:Barack Obama]]
Рядок 104: Рядок 105:
[[ksh:Barack Obama]]
[[ksh:Barack Obama]]
[[ku:Barack Obama]]
[[ku:Barack Obama]]
[[la:Barack Obama]]
[[la:Baracus Obama]]
[[lb:Barack Obama]]
[[lb:Barack Obama]]
[[lt:Barack Obama]]
[[lt:Barack Obama]]
Рядок 129: Рядок 130:
[[tl:Barack Obama]]
[[tl:Barack Obama]]
[[tr:Barack Obama]]
[[tr:Barack Obama]]
[[ur:بارک اوبامہ]]
[[vi:Barack Obama]]
[[vi:Barack Obama]]
[[vls:Barack Obama]]
[[vls:Barack Obama]]

Версія за 10:57, 8 червня 2008

Барак Обама
Barack Obama
англ. Barack Obama[1][2]
Барак Обама Barack Obama
Барак Обама
Barack Obama
Сенатор Конгресу США від штату Іллінойс
Нині на посаді
На посаді з 3 січня 2005
Попередник Пітер Фітцджеральд
Народився 14 серпня 1961 (62 роки)
Гонолулу, Гаваї
Відомий як політик, адвокат, політичний публіцист, community organizer, державний діяч, правник, подкастер, науково-педагогічний працівник, мемуарист
Місце роботи Business International Corporationd[1][2], New York Public Interest Research Groupd[3], Gamaliel Foundationd, Sidley Austind[4] і Чиказький університет[1][2]
Країна США[5][6][…] і Кенія[8][9]
Національність афроамериканці[10][11]
Alma mater State Elementary School Menteng 01d (1971)[1][2], Школа Пунахоу (1979)[1][2], Occidental Colleged (1981)[1][2], Колумбійський університет (1983), Гарвардська школа права (1991)[1][2], Noelani Elementary Schoold (1967)[2], Centaurus High Schoold, Школа права Чиказького університетуd (2002)[12], Гарвардський університет (1991)[12], Nelson High Schoold і King College Prep High Schoold
Політична партія Демократична партія США
Батько Barack Obama Sr.d[5]
Мати Енн Данем[5]
У шлюбі з Мішель Обама
Діти Саша Обамаd[1][2] і Малія Обамаd[1][2]
Релігія протестантизм, конгрегаціоналізм[d][13], Конгрегаціоналісти і Сполучена церква Христаd
Нагороди
Підпис
barackobama.com

Бара́к Хусе́йн Оба́ма (англ. Barack Hussein Obama) (народився 4 серпня 1961 — американський політик, сенатор від штату Іллінойс в конгресі США. Його було обрано до сенату штату Іллінойс у 1996 р. Після невдалої спроби обратися в Палату Представників США в 2000 р., в листопаді 2004 р. з великим відривом Барак Обама випередив своїх політичних супротивників на виборах і став сенатором Конгресу Сполучених Штатів Америки. Барак Обама — єдиний чорношкірий депутат в сенаті США, і п'ятий афро-американський депутат в історії сенату країни. 10 лютого 2007 року в м. Спрінґфілд, штату Іллінойс він проголосив свій намір балотуватися на посаду президента США в 2008 році. За даними опитувань, після сенатора Гілларі Клінтон, Барак Обама — другий за рівнем підтримки кандидат від Демократичної Партії США на посаду президента в виборах 2008 року.

Біографія

Барак Обама народився в Гонолулу, штат Гаваї в родині Барака Хусейна Обама-старшого та Анни Данам. Його батько народився в селищі Алеґо, провінції Ньянза, республіки Кенія, а мати в м. Вічіта, Канзас, США. Батьки познайомилися під час навчання в Університеті Гаваїв, де Обама-старший навчався як іноземний студент.

Коли Бараку виповнилося два роки його батьки спочатку розійшлися, а потім офіційно оформили розірвання шлюбу. Його батько продовжив навчання в аспірантурі в Гарвардському університеті, де він отримав наукову ступінь доктора і потім повернувся до Кенії. Мати Барака одружилася вдруге, цього разу з індонезійським студентом Лоло Соеторо, з котрим в неї народилася дочка. В 1967 р. сім'я переїхала на помешкання до батьківщини вітчима — Джакарти, де Барак пішов в школу і провчився там до четвертого класу. Пізніше, його відправили назад до Гонолулу жити з батьками матері. В Гонолулу він закінчив школу в 1979 році. Коли Бараку виповнилося 21 рік, він дізнався, що його батько раптово помер в автомобільній аварії в Кенії. В 1995 році померла від раку також його мати. Хоча його батько був чорношкірим, Барак провів все своє дитинство в оточенні білої матері та її родини і таким чином поєднав в собі дві раси та два світогляди. В своїй книзі «Мрії від мого батька» Барак Обама описав свої спогади про дитинство та формування світогляду на основі власного досвіду в міжрасовій родині.

По закінченні школи Обама два роки навчався в приватному коледжі «Оксіденталь», а потім перевівся до Колумбійського Університету, де він вивчав політологію і спеціалізувався на міжнародних відносинах. У 1983 р. він отримав ступінь бакалавра і працював протягом одного року у видавничій та консалтинговій компанії — «Міжнародна Бізнесова Корпорація». У 1985 р. Барак переїхав до Чикаго, де він керував благодійним проектом по допомозі місцевим церквам та організовував програми навчання для мешканців бідних районів міста.

В 1988 році Барак Обама поступив на юридичний факультет Гарвардського Університету. На початку 1990 року його було обрано першим в історії чорношкірим президентом «Гарвардського Правничого Ревю» — студентського журналу юридичного факультету. В 1991 р. він закінчив юридичний факультет і повернувся до Чикаго, де Барак почав працював в недержавній організації, яка займалася допомогою в реєстрації виборців. Пізніше він працював в адвокатській конторі «Майнер, Барнгіл & Ґелланд» — спеціалізацією котрої було забезпечення та захист громадянських прав. Барак Обама також викладав юриспруденцію на правничому факультеті Університету Чикаго з 1993 по 2004 рік. В 2004 році його було обрано до Сенату США.

Політична діяльність

Діяльність в сенаті штату

В 1996 р. Барака Обаму було обрано до сенату штату Іллінойс від муніципалітету Гайд Парк на півдні Чикаго. В 2003 році, коли демократи отримали більшість в сенаті штату, його було обрано головою комітету з питань охорони здоров'я та соціальної служби. В якості сенатора штату Іллінойс він запропонував декілька законопроектів, які були спрямовані перш за все на допомогу малозабезпеченим громадянам та громадянам без медичної страховки.

В 2000 р. Обама балотувався на кандидатуру до Палати Представників Конгресу США від Демократичної партії. Всередині Демократичної партії його суперником був кандидат, який вже чотири терміни обіймав цю посаду і користувався ширшою підтримкою членів партії ніж Обама. В результаті Барак Обама отримав тільки 30 % голосів проти 61 % його суперника і програв номінацію. Тим часом, продовжуючи роботу в сенаті штату, він запропонував законодавчий акт, який зобов'язував поліцію записувати на відео допити в справах, які каралися смертною карою. Обама також підтримував законодавчі ініціативи, які зобов'язували страхові компанії включати в страховку діагностичну маммографію для жінок. Завдяки своїй плідній праці в сенаті штату, та готовності конструктивно співпрацювати як з Демократами так і з Республіканцями, він зажив певної популярності серед виборців і був легко переобраний до сенату штату в 2002 році.

В 2004 р. Барак Обама балотувався до сенату США, яке звільнилося після відставки колишнього сенатора. Передвиборча кампанія складалася з двох етапів: номінація всередині Демократичної партії і вибори проти кандидата від Республіканської партії. На початку кампанії номінації від Демократичної партії він посідав за рівнем підтримки друге місце після свого конкурента-мультимільйонера. Несподівано для багатьох, після сімейних негараздів, рейтинг конкурента Обами почав знижуватися. Таким чином, Обама випередив іншого кандидата і збільшив розрив між ними завдяки своїй вдалій рекламній кампанії і підтримці інших впливових демократів. З семи кандидатів на сенаторське місце від Демократичної партії Обама отримав 52 % голосів 15 березня 2004 р. Таким чином, в загальних виборах він був єдиним кандидатом від Демократичної партії США. Його суперником був республіканець Джек Райян. Однак під час передвиборної компанії республіканець вибув з боротьби в зв'язку зі скандальним розлученням з жінкою і Обама отримав у суперники маловідомого та недостатньо харизматичного конкурента, якого він легко випередив на виборах отримавши 70 % голосів. 4 січня 2005 року він прийняв присягу як сенатор Конгресу США.

Діяльність в Конгресі США

За неповні три роки діяльності в складі сенату США Барак Обама запропонував 152 законодавчих актів і приймав активну участь в підготовці інших 427 законопроектів. Серед запропонованих ним законопроектів спостерігачі відмітили закони спрямовані на підтримку студентства та полегшення для них фінансового тягаря. Серед його ініціатив були також закони спрямовані на посилення безпеки на кордонах та стосовно реформи імміграційної системи. Зокрема, Барак Обама підтримував ідею побудови парканів вздовж кордону з Мексикою та загальні заходи покращення охорони кордону. Разом з іншими демократами Обама також наполягав на перегляді існуючих стосунків між урядовцями і лобістами, вимагав більшої відкритості і тяжчих покарань за зловживання та хабарництво.

В серпні 2006 року під час свого африканського турне, Обама зупинився в Кенії — батьківщині свого покійного батька. Разом з жінкою та дітьми, які до нього приєдналися він відвідав селище, де народився його батько. В намірі заохотити якомога більше кенійців перевірятися на наявність СНІДу Обама разом з жінкою пройшов тест на цю хворобу, яка стала епідемією в Африці.

Президентська кампанія

Барак Обама зі своїм основним конкурентом у Демократичній партії — Гілларі Клінтон.

10 лютого, 2007 р. в м. Спрінґфілд, Іллінойс, Барак Обама проголосив про свої наміри балотуватися на номінацію від Демократичної партії на президентських виборах 2008 року. В багатьох ЗМІ номінація першого чорношкірого кандидата на посаду президента країни стала новиною № 1. Серед декількох кандидатів всередині демократичної партії на початку 2007 р. він залишався дещо позаду від іншого провідного кандидата — Гілларі Клінтон. Численні спостерігачі звертають увагу на значимість расових упереджень і загальних уподобань серед населення в наступній передвиборній боротьбі.

Яким би чином не скінчилася передвиборна кампанія, багато спостерігачів відмічають збільшену популярність і вплив Барака Обами на американську політику. Зокрема, журнал Тайм назвав його одним з найбільш впливових людей світу. Передвиборна конкуренція між першою жінкою та першим чорношкірим кандидатом на посаду президента обіцяє бути однією з найцікавіших в історії США.

Посилання

Шаблон:Link FA

  1. а б в г д е ж и к https://www.gala.fr/stars_et_gotha/barack_obama
  2. а б в г д е ж и к л https://www.voici.fr/bios-people/barack-obama
  3. http://www.newsday.com/news/new-york/obama-stood-out-even-during-brief-1985-nypirg-job-1.885513
  4. https://web.archive.org/web/20110708222043/http://www.dailyprincetonian.com/2005/12/07/14049/
  5. а б в свідоцтво про народження Барака Обами — 2011.
  6. http://www.nytimes.com/2009/12/15/business/economy/15obama.html
  7. http://www.nytimes.com/2012/03/28/world/asia/president-obama-talks-missile-defense-at-nuclear-summit-in-south-korea.html?pagewanted=all
  8. https://archive.nytimes.com/kristof.blogs.nytimes.com/2008/08/29/was-obama-a-kenyan-citizen/
  9. https://www.factcheck.org/2008/08/obamas-kenyan-citizenship/
  10. Asked to Declare His Race, Obama Checks ‘Black’ / J. KahnManhattan, NYC: New York Times Company, A. G. Sulzberger, 2010. — ISSN 0362-4331; 1553-8095; 1542-667X
  11. BlackPast.org — 2004.
  12. а б Hoffman R. LinkedIn — 2003.
  13. http://www.ucc.org/news/obama-inauguration.html