Операція «Ганнібал»: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
IvanBot (обговорення | внесок)
м replaced: млн. ч → млн ч
Truxlo (обговорення | внесок)
Рядок 21: Рядок 21:
[[Категорія:Військові операції за алфавітом]]
[[Категорія:Військові операції за алфавітом]]
[[Категорія:Третій Рейх]]
[[Категорія:Третій Рейх]]
[[Категорія:Морські битви Другої світової війни]]


{{DEFAULTSORT:Ганнібал}}
{{DEFAULTSORT:Ганнібал}}

Версія за 09:59, 3 квітня 2015

Прусські біженці в порту Піллау (Pillau), 26 січня 1945

Операція «Ганнібал» — операція з евакуації Німеччиною цивільного населення, в першу чергу жінок та дітей[1], із Східної Пруссії під час Другої світової війни з ціллю врятування їх від наступаючої Червоної Армії[2].

На оточеній у Східній Прусії території залишалося близько 2,5 мільйонів цивільного населення. Вважається, що під час цієї операції, протягом чотирьох місяців було евакуйовано морем до західних регіонів Німеччини понад 2 млн чоловік. За кількістю транспортування населення та військ операція «Ганнібал» вважається найбільшою у світі евакуацією морем.

Операція була розроблена з ініціативи німецького адмірала Карла Деніца та розпочалася 21 січня 1945 року. Евакуація військ та населення була викликана наступом Червоної армії і нездатністю німецьких військ утримати фронт. Німецьким морським відомством через всі кораблі Німеччини передавалося закодоване повідомлення „Операція «Ганнібал»“, що означало евакуацію кораблів, військ та мирного населення на захід Німеччини. У зв'язку з панікою в Східній Пруссії сотні тисяч мирного населення були евакуйовані на різних типах кораблів, часто набагато перевищуючи можливості суден. Декілька суден з біженцями, такі як «Вільгельм Ґустлофф» та «Штойбен» були атаковані радянськими підводними човнами та потоплені в Балтійському морі, що призвело до жертв близько 40 тисяч людей, головним чином цивільних біженців[3].

Врятування мільйонів людей від військових дій вважається однією з заслуг адмірала Деніца, який попри участь в уряді та війську Адольфа Гітлера користувався прихильністю багатьох німців після війни.

Посилання

Виноски