Організаційно-штатна структура військового формування: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Usik64 (обговорення | внесок)
Usik64 (обговорення | внесок)
Рядок 10: Рядок 10:


==Цікаво==
==Цікаво==
*Мовні особливості російської та української мов на певному перехідному етапі привели до деякої плутанини в термінах. Так російське «по штату» (себто те, що НАЛЕЖИТЬ мати за документом) українською «за штатом»; при цьому російське «за штатом» відповідає українському «поза штатом», себто, надлишкове, що міститься понад належної кількості. Звідси Позаштатна техніка (внештатная техника).
*Мовні особливості російської та української мов на певному перехідному етапі привели до деякої плутанини в термінах. Так російське «по штату» (себто те, що НАЛЕЖИТЬ мати за документом) українською «за штатом»; при цьому російське «за штатом» відповідає українському «поза штатом», себто, надлишкове, що міститься понад належної кількості. Звідси Позаштатна техніка (внештатная техника), але Вьівести за штат (Вивести поза штатом на відміну від Виключити із списків частини).


== Див. також ==
== Див. також ==

Версія за 12:27, 7 квітня 2015

Організація танкової роти ЗСУ
Організаційно-штатна структура 781-го окремого розвідувального батальйону ОКСВА. Осінь 1988
Організаційно-штатна структура 3-ої батальйонної тактичної групи 101-ої повітряно-штурмової дивізії армії США
Організаційно-штатна структура 10-ої гірсько-піхотної дивізії армії США

Організаці́йно-шта́тна структу́ра — організаційна модель військового формування, затверджена офіційним документом, що визначає склад і чисельність особового складу, дозволеного до утримання у військовій частині, в установі, організації, військово-навчальному закладі за рахунок встановлених джерел фінансування. У збройних силах організаційно-штатна структура розробляється на основі штату, фондів грошового утримання та заробітної плати, а також затвердженого обсягу робіт і інших економічних показників (для частин, установ і підприємств, пов'язаних з виробничою діяльністю).

З точки зору фінансування

В організаційно-штатній структурі вказуються: структурні підрозділи, що входять до складу військового формування, установи, організації, закладу; найменування і кількість посад військовослужбовців, робітників і службовців в кожному з них; посадові оклади, а також джерела грошових коштів для їх виплати.

З точки зору технічного оснащення

Кожне формування ЗС України має так званий Табель до штату [1]. В цьому документі в табличному вигляді розписано: які підрозділи мусять мати яку техніку, озброєння та інші, необхідні для забезпечення основної життєдіяльності технічні засоби; в якій кількості; а також варіанти можливої технічної заміни [2]

Цікаво

  • Мовні особливості російської та української мов на певному перехідному етапі привели до деякої плутанини в термінах. Так російське «по штату» (себто те, що НАЛЕЖИТЬ мати за документом) українською «за штатом»; при цьому російське «за штатом» відповідає українському «поза штатом», себто, надлишкове, що міститься понад належної кількості. Звідси Позаштатна техніка (внештатная техника), але Вьівести за штат (Вивести поза штатом на відміну від Виключити із списків частини).

Див. також

Посилання

  1. Саме від цього похідне Табельна зброя, себто, зброя, яку наледить мати підрозділу чи окремому військовослужбовцю згідно Табеля до штату.
  2. Наприклад: автоматів АК-74 (АК-74У)
    радіостанцій Р-105М (Р-159, Р-391)
    приймального радіовузла Р-361 (Р-361М), тощо.