Футбольне поле: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Loveless (обговорення | внесок)
м робот змінив: en:Association football pitch
Рядок 40: Рядок 40:
[[be-x-old:Футбол:Правіла 1:Поле для гульні]]
[[be-x-old:Футбол:Правіла 1:Поле для гульні]]
[[da:Fodboldbane]]
[[da:Fodboldbane]]
[[en:Football pitch]]
[[en:Association football pitch]]
[[fa:زمین فوتبال]]
[[fa:زمین فوتبال]]
[[fr:Loi 1 du football : le terrain de jeu]]
[[fr:Loi 1 du football : le terrain de jeu]]

Версія за 12:18, 16 червня 2008

Футбо́льне по́ле — майданчик для гри у футбол.

Файл:Futbolne Pole.png
Футбольне поле з нанесенеми лініями

Розміри

Футбольне поле має форму прямокутника.

Для міжнародних ігор встановлено строгіші обмеження:

  • Довжина: 100—110 метрів.
  • Ширина: 64—75 метрів.

Лінії

Окремі зони поля обмежують білими лініями нанесеними на трав'яне покриття. Товщина ліній входить у зону, котру вони обмежують. Дві довші лінії називають бічними, а дві коротші — лініями воріт. Ширина ліній — до 12 см. Поле на дві половини розділяє середня лінія. Посередині середньої нанесено позначку середини поля. Навколо неї проводять коло з радіусом 9,15 метрів (10 ярдів).

Воротарський майданчик

З точок, на відстані 5,5 (6 ярдів) метрів від внутрішньої сторони кожної стійки воріт під прямим кутом проводять дві лінії до середини поля. На відстані 5,5 (6 ярдів) метрів ці лінії з'єднуються лінією, паралельною до лінії воріт. Зона, яку окреслюють ці лінії, називають воротарським майданчиком.

У кожному штрафному майданчику є 11-метрова (12 ярдів) позначка на відстані 11 метрів від точки, яка рівновіддалена від обидвох стійок воріт. Поза штрафним майданчиком намальвано дугу з радіусом 9,15 метрів (10 ярдів), центром якої є 11-метрова позначка.

Прапорці

В кожному куті поля встановлено прапорці, які закріплено на флагштоках без загостреного верхнього кінця. Заввишки вони мають бути принаймні 1,5 метра. Флагштоки можуть встановлювати й на обидвох кінцях середньої лінії, на відстані принаймні 1 метра від бічної лінії.

Ворота

Ворота повинні бути рівновіддаленими від обидвох кінців лінії воріт. Вони складаються з двох вертикальних стійок, що зверху з'єднані горизонтальною поперечиною. Відстань між стійками — 7,32 метра (8 ярдів), а відстань від нижнього контура поперечки до поверхні землі — 2,44 метра (8 футів).

Ширина та висота обидвох стійок і поперечини одинакова й не може перевищувати 12 см. Товщина лінії ворот зпівпадає з товщиною стійок та поперечки. До воріт та ґрунту за воротами часто можуть причіпляти сітки, які повинні бути закріплені надійно, але й не мають заважати воротареві.

Стійки й поперечки воріт мусять бути білого кольору.