Оптоелектроніка: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Escarbot (обговорення | внесок)
м робот додав: ko:광전자 공학
TXiKiBoT (обговорення | внесок)
м робот додав: ms:Optoelektronik
Рядок 24: Рядок 24:
[[ja:光エレクトロニクス]]
[[ja:光エレクトロニクス]]
[[ko:광전자 공학]]
[[ko:광전자 공학]]
[[ms:Optoelektronik]]
[[pl:Optoelektronika]]
[[pl:Optoelektronika]]
[[ru:Оптоэлектроника]]
[[ru:Оптоэлектроника]]

Версія за 18:41, 17 червня 2008

Оптоелектрóніка — розділ фізики та техніки, пов'язаний з перетворенням світлового випромінювання в електричний струм і навпаки.

Прилади оптоелектроніки: Для перетворення світла в електричний струм — фотоопори (фоторезистори), фотодіоди (p-n, лавинний), фототранзистори, фототиристори, піроелектричні приймачі, прилади із зарядним зв'язком (ПЗС), фотоелектронні помножувачі (ФЕП).

Для перетворення струму в світлове випромінювання — різного роду лампи розжарювання, індикатори електролюмінесценцій, напівпровідникові світлодіоди і лазери (газові, твердотільні, напівпровідникові).

Для ізоляції електричних кіл (послідовного перетворення «струм-світло-струм») служать окремі пристрої оптоелектроніки — оптопарирезистори, діодні, транзисторні, тиристорні, оптопары на одноперехідних фототранзисторах і оптопари з відкритим оптичним каналом.

Для застосування в різних електронних пристроях служать оптоелектронні інтегральні схеми — інтегральні мікросхеми, в яких здійснюється оптичний зв'язок між окремими вузлами або компонентами з метою ізоляції їх один від одного (гальванічної розв'язки).