Шульга Федір Григорович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 19: Рядок 19:
| громадянство = [[Файл:Flag_of_Ukrainian_People's_Republic_1917.svg|20px]] [[УНР]]
| громадянство = [[Файл:Flag_of_Ukrainian_People's_Republic_1917.svg|20px]] [[УНР]]
| національність = українець
| національність = українець
| Alma_mater = [[Харківський медичний інститут]]
| Alma_mater = [[Харківський університет]]
| відомий_(відома) =
| відомий_(відома) =
| рід_діяльності = [[Дипломат]]
| рід_діяльності = [[Дипломат]]

Версія за 12:24, 5 травня 2015

Шульга Федір Григорович
Громадянство УНР
Національність українець
Діяльність Дипломат
Alma mater Харківський університет
Заклад ХНУ імені В. Н. Каразіна
Посада В.о. Посла УНР в Болгарії
Термін 1919
Попередник Шульгин Олександр Якович
Наступник Василь Драгомирецький
У шлюбі з Марія Олексіївна Шульга
Діти Галина, Ольга, Валентина

Федір Григорович Шульга — український громадсько-політичні і дипломатичний діяч. Лікар. Очолював Посольство УНР в Болгарії (1919–1920).

Біографія

Закінчив Харківський університет, медичний факультет. Будучи студентом брав участь у революційному народовольському гуртку. Згодом разом зі своїми однодумцями виїхав на Кавказ, де організував експериментальну колонію переселенців з України. Там познайомився зі своєю майбутньою дружиною – Марією Олексіївною, за фахом педагогом.

Працював лікарем в Одесі. З 1899 року член Одеської громади. З 1905 року член-засновник «Просвіти» в Одесі, яку очолював Іван Луценко. З 1909 року Одеська громада УДРП перетворилася на громаду ТУП.

У 1908 році за участь в українській громадській роботі, йому погрожували звільненням із державної служби

Федір Шульга також брав участь у організації українського національного банку. Ідея його створення народилася у 1910 р., з ініціативи кубанського українця С. Ерастова, та була підтримана українською громадою у Санкт-Петербурзі.

Євген Чикаленко, повернувшись з Одеси у 1909 році, занотував у своєму Щоденнику:[1]

Сумно тепер там. Просив М.Ф. Комаря скликати громаду, але він каже, що тепер нема ніякої змоги зібрати, бо всі чисто розсварилися. І справді. 0б'їхав я майже всіх, хто був ще в доісторичній Громаді, себто до 1905 р. С.П.Шелухін та І.М.Луценко страшенно лають М.Ф. Комаря, а особливо Ф.Г. Шульгу, кажуть, що він "почотний кадет", з яким ніякої української справи робити не можна. А Шульга каже, що Шелухин явно "тайний союзник", з яким соромно бути в якій-небудь справі… Справа українська в Одесі зовсім не посувається.

Євген Чикаленко

У 1919–1920 рр. діяло Українське Товариство Червоного Хреста (УТЧХ) на чолі з Дмитром Дорошенком. Федір Шульга входив до складу тимчасового комітету Українського Товариства Червоного Хреста у Болгарії.

Шульга Ф. Г. серед групи співробітників посольства УНР у Софії (Болгарія).

У Болгарії справою повернення військовополонених українців безпосередньо займалося Українське посольство. На початку вересня 1918 р., відповідно до умов Брест-Литовського мирного договору, була створена спеціальна комісія у справах репатріації військовополонених українців. До її складу увійшов Федір Шульга.[2]

У 1915 році брав участь у виданні українського літературного місячника «Основа» в Одесі.

24 жовтня 1917 року брав участь у продовольчому з'їзді, проведеному Центральною Радою в Києві; висловив своє розчарування відсутністю на з'їзді «українського духу».

У 1918 році з'являється на українській політичні арені у період правління Павла Скоропадського. Він був претендентом на посаду міністра харчових справ у проекті гетьманського уряду, над яким працювали Євген та Левко Чикаленки з О. Скорописом-Йолтуховським. У жовтні 1918 р. кандидатура Федора Григоровича розглядалася на посаду товариша міністра внутрішніх справ Ігора Кістяківського.

У 1918–1919 рр. як секретар, радник посольства УНР в Болгарії, навідувався в Одесу у справах полонених, де контактувати передусім із Червоним Хрестом, який представляв Володимир Леонтович.[3]

У жовтні 1918 року приїздив до Києва, де захворів на важку форму «іспанки» і хворим виїхав у Одесу. У листопаді 1918 року знову повернувся до Софії. де вживав усіх заходів, що попередити антигетьманське повстання в Україні. Зокрема, особисто написав міністру продовольства С. Гербелю критичного листа, в якому засудив його участь у підготовці «Записки 10-ти міністрів», від 17 жовтня 1918 р. Також він писав, що викликав до себе у Варну О. Шульгина, якому запропонував їхати в Київ, з метою попередження державного перевороту в Українській Державі.

До серпня 1919 року — очолював Посольство УНР в Болгарії.

До вересня 1920 році разом донькою Валентиною проживав у еміграції в Сербії, після чого переїхав у Крим. Звідки у листопаді 1920 року разом з врангелівцями, йому вдалося потрапити до Стамбулу, завдяки допомозі уповноваженого Російського Червоного Хреста Михайла Ханенка. З 12 грудня 1920 року він знову болгарській столиці у Софії.

З 1921 по 1924 рік був членом Товариства єднання росіян в Болгарії. З грудня 1921 року член Торгово-промислового відділу при Товаристві єднання росіян в Болгарії.[4]

У 1922 році до Болгарії переїхала з Одеси його дружина із меншою дочкою.

У 1924 р. в Одесі ходили чутки про смерть Федора Шульги.

Див. також

Примітки

Посилання