Вікіпедія:Патрулювання: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
→‎Див. також: - батьківська категорія
Рядок 193: Рядок 193:


[[Категорія:Вікіпедія:Патрульні]]
[[Категорія:Вікіпедія:Патрульні]]
[[Категорія:Вікіпедія:Довідка]]

Версія за 17:48, 17 серпня 2015

Патрулюва́ння — первинне перевіряння якості сторінок та окремих їхніх версій із установленням відповідної відмітки: процедура передбачає первинне перевіряння якості, оформлення, відсутності серйозних порушень правил Вікіпедії. Право робити такі помітки надається будь-якому добросовісному користувачеві, у якого є необхідний досвід редагування Вікіпедії, і відкликається у разі виявлення зловживань.

Процедура патрулювання

Патрулюванню підлягають такі сторінки:

  • статті;
  • шаблони;
  • зображення;
  • категорії.

Якщо під час патрулювання виявлено невідповідність сторінки до критеріїв мінімальної якості (див. нижче), виявлені недоліки слід виправити або принаймні встановити на сторінці відповідні шаблони.

Вимоги до статей

Патрулювання статей Вікіпедії робиться з метою виявлення й усунення найсерйозніших порушень правил і можливих підстав для юридичних претензій.

Позначку про патрулювання слід встановлювати лише на ті версії статей, які в обов'язковому порядку відповідають таким мінімальним критеріям якості:

  1. Відсутність явного вандалізму;
  2. Відсутність масових помилок, що впадають в очі (або наявність шаблону {{помилки}} чи {{rq}} із параметром помилки);
  3. Наявність хоча б мінімального оформлення (або наявність шаблону {{переробити}});
  4. Відсутність явного наклепу щодо нині живих людей;
  5. Відсутність вочевидь недостовірних тверджень (без відповідної позначки) — тобто тверджень, при швидкому прочитанні яких викликають великі сумніви в їх достовірності у неупередженої людини (навіть нефахівця в цій галузі знань), без звернення до додаткових джерел;
  6. Відсутність явних порушень авторських прав (тобто при перевірці слід виконати пошук в інтернеті фрагментів тексту цієї статті, які мають нестандартний стиль викладення, або нестандартне оформлення, які наближають ці фрагменти за стилем викладення, наприклад, до підручника для ВНЗ, публіцистичної статті тощо);
  7. Відсутність явних ознак використання Вікіпедії не за призначенням (спаму);
  8. Відсутність вочевидь застарілої інформації (інакше слід поставити шаблон {{оновити}});
  9. Наявність хоча б однієї батьківської тематичної категорії;
  10. Наявність джерел (інакше слід поставити шаблон {{без джерел}}).

Таких критеріїв дотримуватись бажано, але не обов'язково:

  1. Відсутність у статті орфографічних, пунктуаційних чи стилістичних помилок;
  2. Наявність вікіфікації (або шаблона {{вікіфікувати}});
  3. Оформлення статті відповідно до основних правил оформлення;
  4. Наявність інтервік (якщо їх можливо поставити взагалі);
  5. Відповідність предмета статті до критеріїв значимості (в іншому випадку слід встановити шаблони {{значимість}}, {{db-nn}}).

Вимоги до категорій

Вимоги до патрульованих версій категорій збігаються з вимогами до патрульованих версій статей, при цьому патрулювання стосуватиметься тільки назви з описом категорії, а також зазначення її батьківських категорій та інтервікі.

Обов'язково
  • Мають бути наявні батьківські категорії.
Бажано
  • Знайти та вказати інтервікі;
  • Вказати основну статтю, якщо це можна застосувати до даної категорії (шаблон {{catmain}} або {{Докладніше}}); встановити {{Категорія шаблонів}}, якщо це можна застосувати до даної категорії.

Вимоги до шаблонів

Обов'язкові вимоги до патрульованих версій шаблонів:

  • Кожен шаблон має бути включено в одну з підкатегорій 1 відповідно до типу та тематики.
  • У шаблоні не має бути невільних файлів[1].
  • Категорії, які призначено для категоризації самого шаблону, треба вкладати в тег <noinclude></noinclude>, котрий має йти одразу за текстом шаблону, без переносу рядка. У разі, якщо шаблон має документацію, ці категорії треба прописувати на підсторінці документації у блоці <includeonly></includeonly>. Інтервікі не повинні міститись у шаблоні чи його документації, а мають бути розміщені у відповідному елементі Вікіданих.
  • У шаблоні не повинно бути явних синтаксичних помилок, про які можуть свідчити «зламані» таблиці, помітні шматки вихідного коду, повідомлення про помилки від рушія (зазвичай виділені жирним червоним шрифтом) на сторінці, де вжито шаблон, тощо.
  • Україномовні юзербокси повинні мати можливість зміни роду тексту[2].
  • У шаблонах, які призначено для автоматичної категоризації сторінок[3], має бути перевірка простору назв[4]. Також треба передбачити параметр |nocat на випадок, коли така категоризація є зайвою.

Бажані:

  • Більшість шаблонів повинні мати документацію, в якій описано їх призначення (українською мовою), перелічено всі параметри та їх призначення, подано приклади використання. Для простих шаблонів (призначення яких вміщується у два-три рядки) опис додається за допомогою шаблону {{doc-inline}}. Якщо документація шаблону довша, то її треба оформити як підсторінку Документація та включити до шаблону з допомогою шаблону {{doc}}[5]. У той же час для шаблонів без параметрів, із типовим використанням, таких як навігаційні шаблони, документація не є необхідною і її створення варто уникати. Для однотипних шаблонів можна використовувати спільну для них всіх сторінку документації[6].
  • У навігаційних шаблонах усі посилання мають бути прямими (не посиланнями на перенаправлення)[7], а також не повинно бути посилань на сторінки неоднозначності.
  • Потрібно перевірити наявність аналогів шаблона в інших мовних розділах і додати шаблон до відповідного елемента на Вікіданих.
  • В іншомовних юзербоксах має бути можливість зміни роду тексту[2].
  • Шаблони-картки, навігаційні шаблони та юзербокси слід утворювати або безпосередньо за допомогою шаблонів {{Картка}}, {{navbox}} та {{Юзербокс}} відповідно, або за допомогою похідних від згаданих шаблонів[8].
  • Параметри одного шаблону мають бути уніфікованого вигляду, тобто, або всі з великої літери, або всі з малої літери; або всі мають англомовний варіант, або жоден. Винятком є такі загальні службові параметри, як state чи nocat.

Вимоги до файлів

Відпатрульований файл і його опис повинні відповідати релевантним вимогам до патрульованих версій статей. Окрім того, слід перевірити відповідність до таких критеріїв:

  1. файл повинен мати ліцензію — або вільну, або відповідати критеріям добропорядного використання;
  2. у випадку, якщо файл невільний, в описі має бути обґрунтування добропорядного використання (наприклад, із використанням шаблону {{Fairuse in}}).

Якщо файл має вільну ліцензію, бажано (але не обов'язково) вказати про можливість переносу його на Вікісховище. Для цього слід використовувати шаблон {{Move to Commons}} і по можливості вказувати категорію ({{Move to Commons|Назва категорії}}).

Вимоги до модулів

Обов'язкові вимоги:

  1. Модуль повинен мати документацію, яка описує, де він використовується, що робить та які параметри має (за винятком підсторінок Модуль:Пісочниця);
  2. Модуль повинен бути включений до 1 або однієї чи кількох із її підкататегорій, через документацію.;
  3. У модулі, який використовується в основному просторі назв, не повинно бути очевидних помилок[9].

Бажані вимоги:

  1. Коментарі у коді шаблону варто робити українською мовою. Текст повідомлень про помилки та інший текст, що модуль виводить, повинен бути українською мовою, якщо тільки вивід іншою мовою не є метою.

Вимоги до роботи патрульних

  • Заборонено без попереднього досягнення консенсусу в обговоренні сторінки ставити позначку «патрульовано» на версію, що збігається чи близька до такої, з якої цю позначку було знято іншим патрульним. Виняток можливий у тому випадку, якщо інший патрульний був позбавлений статусу.
  • Якщо є серйозні сумніви, бажано винести статтю на обговорення на форум патрульних.
  • Достатньо переглядати не всю сторінку, а лише різницю між свіжою версією і попередньою патрульованою. Патрульний може не відповідати за вміст більш ранньої версії, патрульованої іншим користувачем, однак повторний перегляд усієї сторінки вітається.
  • Якщо раніше сторінка не була патрульована, то слід переглянути всю історію її редагувань, щоб віднайти і прибрати зміни, котрі могли бути вандальними або містити порушення авторських прав (пошук можна вести, базуючись на коментарях до редагувань та іменах авторів; переглядати усі проміжні версії не обов'язково). Якщо стаття вже патрулювалась, але різниця між поточною і патрульованою версіями достатньо велика, то рекомендується аналогічним чином переглянути усю історію редагувань, починаючи від патрульованої версії.
  • У випадку, якщо неможливо швидко виправити всі невідповідності з повним списком мінімальних вимог і за умови, що недоліки однак недостатні для швидкого вилучення сторінки, на неї слід встановити шаблони про помічені недоліки (наприклад {{rq}} з відповідними параметрами), після чого позначити версію патрульованою.
  • При номінації статті на швидке або звичайне видалення, після встановлення відповідного шаблону, останню версію статті слід позначити як патрульовану. Якщо статтю залишено (рішенням адміністратора, якщо пропозиція до швидкого видалення була помилковою, або рішенням спільноти на ВП:ВИЛ), або відновлено, то користувач, що підбивав підсумок відповідного обговорення, повинен або переконатись у тому, що поточний стан сторінки відповідає вимогам до патрульованих версій, або зняти з неї позначку про патрулювання.
  • Якщо сторінка не підлягає вилученню, але потребує серйозної переробки, на неї слід встановити шаблон {{rq}}. Наприклад, {{rq|iwiki|wikify|style}}.

Версія за замовчуванням

Зазвичай читачі завжди бачать останню версію сторінки. Адміністратори мають право включення режиму стабілізації сторінки.

При цьому для незареєстрованих або нових користувачів відображається остання патрульована версія (власне вона зветься стабільною сторінкою в інтерфейсі патрульних), а для зареєстрованих — найбільш свіжа. Це може бути зроблено у випадку, якщо сторінку часто вандалізують або є велика ймовірність вандалізму (через значну суспільну зацікавленість до предмету сторінки або якщо сторінка набула статусу доброї чи вибраної).

Цей захід спрямований виключно на убезпечення читача (і авторитету Вікіпедії) від наслідків вандалізму, але в той же час він дозволяє всім користувачам продовжити роботу над сторінкою. Використання режиму стабілізації для здобуття переваги однієї із сторін у випадку війни редагувань категорично заборонене (у випадку, якщо патрульні братимуть участь у війні редагувань, змінюючи вміст незважаючи на вимоги НТЗ і консенсусу, їх належить позбавити статусу, про що детальніше написано нижче).

Див. також список стабілізованих сторінок.

Статус патрульного

Користувач зі статусом патрульного редагувань (editor) може ставити і знімати позначку «патрульована версія» і мати доступ до необхідних службових сторінок.

За бажання патрульний може поставити на власну сторінку користувача юзербокс {{Editor}}.

Автоматично оновлюваний список патрульних

Набуття статусу патрульного

Статус патрульного редагувань (editor) може бути надано всім активним зареєстрованим користувачам, які знають і розуміють вимоги до патрульованих статей і знайомі з правилами Вікіпедії, наслідком яких є ці вимоги.

Для набуття статусу патрульного потрібно подати заявку на сторінці Вікіпедія:Заявки на статус патрульного, де відбувається обговорення кандидатури. Заявку може подати як сам кандидат, так і третя особа; в останньому випадку потрібне підтвердження згоди кандидата на його сторінці або на сторінці заявок. На дату подання заявки кандидат має відповідати таким формальним вимогам:

  • досвід участі в проекті — не менше 60 днів (починаючи з першого редагування, зробленого з використанням облікового запису кандидата);
  • кількість редагувань в основному просторі статей української Вікіпедії — не менше 200;
  • у виняткових випадках (зміна облікового запису патрульним, наявність статусу патрульного в інших вікіпедіях) надання статусу патрульного можливе без дотримання цих вимог за наявності консенсусу в обговоренні;
  • у разі блокувань кандидата за вандалізм, використання віртуалів з метою вандалізації сторінок, або за війну редагувань, після закінчення терміну останнього такого блокування має минути не менше 45 діб.

Позбавлення статусу патрульного

Позбавлення користувача статусу «патрульного редагувань» виконується адміністратором за обґрунтованою заявкою будь-якого користувача на сторінці ВП:ЗЗСП в наступних випадках:

  • при встановленні позначки «патрульована версія» на сторінки, які явно не відповідають вимогам до патрульованих сторінок;
  • при внесенні редактором на сторінку, котра вже має відмітку «патрульована версія», редагувань, які не відповідають вимогам до патрульованих сторінок;
  • при знятті відмітки «патрульована версія» зі статей, які явно відповідають вимогам до патрульованих сторінок, або при участі у «війні патрульних»[10];
  • у випадку використання статусу патрульного з метою отримання переваги у суперечці (зокрема в умовах війни редагувань; або встановлення позначки на свою версію сторінки, коли очевидна висока ймовірність виникнення заперечень проти цього);[11]
  • за умови грубих порушень будь-яких інших правил.

Повторну заявку на отримання статусу патрульного можна подавати не раніше, ніж за 45 днів після зняття статусу.

Статус автопатрульованого

Користувачеві може бути надано статус автопатрульованого (autoeditor).

  • Усі щойно створені цим користувачем сторінки будуть автоматично патрульовані.
  • Якщо такий користувач робить редагування статті з патрульованою останньою версією, його версія також буде патрульованою.
  • Якщо такий користувач робить редагування статті з непатрульованою останньою версією, його версія також залишається непатрульованою.

Для автопатрульованих користувачів існує юзербокс {{Юзербокс:Авторедактор}}, який вони мають право встановити на свою сторінку за власним бажанням.

Автоматично оновлюваний список автопатрульованих

Наразі практики надання статусу автопатрульованого за обговоренням в Українській Вікіпедії немає. Досвідчені користувачі з інших мовних розділів можуть звернутися за цим прапорцем на ВП:ЗСП; в інших випадках слід подавати заявку одразу на статус патрульного.

Адміністратори мають право позбавляти прапорця автопатрульованого, якщо користувач, незважаючи на зауваження, неодноразово порушує правила редагування статей (зокрема правила ВП:ВАНД, ВП:ОД, ВП:НТЗ). Позбавлення статусу відбувається без обговорень чи голосувань.

Статус відкочувача

Зазвичай разом зі статусом патрульного користувач отримує технічну можливість виконувати «швидкий відкіт» (rollback). Швидкий відкіт — це можливість відкотити усі останні редагування одного користувача на сторінці без завантаження сторінки редагування і можливості описати причину відкоту. Використання такого відкоту дозволене лише у випадках, описаних у правилі Вікіпедія: Швидкий відкіт. Зловживання функцією швидкого відкоту є достатньою підставою для позбавлення статусу відкочувача. При цьому статус патрульного може бути залишено.

Відкочувачі можуть поставити собі юзербокс {{Юзербокс:Відкочувач}}.

Автоматично оновлюваний список відкочувачів

Перехідні положення

Користувачі, що мали статус патрульного до впровадження FlaggedRevisions, отримають статус editor автоматично відразу після впровадження, якщо заздалегідь підтвердять, що ознайомились із цим правилом і згодні його виконувати.

Технічна реалізація

Патрульні можуть явно встановлювати або знімати позначки «переглянута» для кожної версії сторінки. Крім того, якщо користувач з прапорцем патрульного редагує патрульовану (переглянуту) версію сторінки, його версія залишається «переглянута» (автопатрульована).

Патрульована версія відображається таким чином:

  • (поточн.) • (ост.) 00:00, 16 травня 2012 Користувач (обговорення | внесок) (кількість байт) (коментар) (відкинути) [перевірена користувачем Хто-небудь]

Службові сторінки

Для зручності роботи патрульних існують такі службові сторінки:

Примітки

  1. ВП:КДВ
  2. а б (рекомендується використовувати шаблон {{gender switch}} та створені на його основі шаблони).
  3. наприклад юзербокси
  4. Для категоризації, спрямованої на основний простір, це робиться ось так {{#if:{{{nocat|}}}{{NAMESPACE}}||[[Категорія:Назва категорії]]}} для інших просторів назв це робиться дещо інакше (приклади можна знайти, наприклад, тут).
  5. Повністю захищені шаблони повинні мати документацію, оформлену підсторінкою за допомогою шаблону {{doc}} незалежно від довжини документації чи наявності параметрів
  6. Наприклад, використовуючи конструкцію {{doc|Назва сторінки}}
  7. інакше у статтях виникає посилання на саму себе через перенаправлення, крім того створюється хибне враження начебто є ще якась стаття на цю тему
  8. Це забезпечує уніфікацію оформлення та полегшує код кожного окремого шаблона.
  9. Таких, що висвітлюються червоним шрифтом у включеннях.
  10. «Війна патрульних» — встановлення відміток без попереднього консенсусу (в обговоренні) на версію, з якої відмітку було знято іншим патрульним, або версію близьку за змістом (за умови, що той, хто встановлює відмітку, знав або повинен був знати про те, що помітку перед тим було знято).
  11. Якщо патрульний задіяний у суперечці щодо змісту сторінки з користувачем, що не має статусу патрульного, йому настійливо рекомендується обмежитись виключно функцією автопатрулювання. Тобто слід спочатку поставити відмітку на попередню версію — і лише після цього робити редагування. Якщо при цьому патрульний вважає, що попередня версія сторінки не відповідає вимогам до патрульованих статей, йому не слід ставити відмітку ані на версії опонента, ані на власній. В таких випадках ставити відмітку повинен інший користувач («третя сторона»).

Див. також