Малоросійський родословник: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
шаблон
шаблон
Рядок 46: Рядок 46:


{{Генеалогічні джерела}}
{{Генеалогічні джерела}}
{{Геральдика}}
{{ВП-портали|Книги|Історія}}
{{ВП-портали|Книги|Історія}}
{{DEFAULTSORT:Малоросійський родословник}}
{{DEFAULTSORT:Малоросійський родословник}}

Версія за 20:40, 17 серпня 2015

«Малоросійський родословник»
обкладинка
обкладинка
Автор Модзалевський В. Л.
Назва мовою оригіналу рос. Малороссийский родословник
Мова російська
Тема генеалогія, геральдика
Жанр Генеалогічний довідник
Видавництво Т-ва Г. Л. Фронцкевича и К°
Видано 19081914

Малоросійський родословник (рос. Малороссийский родословник) — генеалогічна збірка Вадима Модзалевського, що містить понад 200 родовідних розписів українських козацько-старшинських й поміщицьких родів Чернігівщини, котрі походили з козацької верстви. Назва цього родословника безумовно мала цензурування в Російській імперії, де нав'язувалося назва «Малоросія» (див. «Хронологія заборон української мови»). Тому видання тоді вийшло виключно російською мовою.

Основними джерелами Малоросійського родословника були архівні матеріали Департаменту герольдії в Санкт-Петербурзі та особисті приватні архіви. Модзалевський Вадим включив до збірки інформацію про службовий і майновий стан представників родів, а також інші відомості.

У 1908–1914 рр. в м. Києві було надруковано 4 томи зазначеної праці. Матеріали до 5-го тому тривалий час зберігалися у фондах Національної бібліотеки України імені В. Вернадського.

У 2004 р. спільними зусиллями Українського генеалогічного і геральдичного товариства, Інституту історії України НАН України та Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського за матеріалами Вадима Модзалевського було здійснено видання вісьмох розписів українських козацько-старшинських родів, зокрема: Тимошенків, Томар, Трощинських, Турковських, Фаїв та Фаїв-Зеневичів, Фененків, Ханенків, Ходолеїв, Ходотів. У наступних 4-му і 5-му випусках були оприлюднені родоводи Холодовичів, Чарнишів, Черняків, Чесноків, Чуйкевичів, Шаул, Шендюхів, Шираїв, Шрамченків, Шуб, Шумів, Яворських, Якимовичів-Кожуховських, Якубовичів.

Джерела

  • Модзалевский В., «Малороссийский родословник», т. 1—4. Киев, 1908–1914 гг.;
  • Модзалевский В., Малороссийский родословник, т. 5, вип. 3—5. Киев—СПб, 2004 г.
  • Модзалевский В.,Матеріали до «Малоросійського родословника», вип.1: Томари. К., 1996.
  • Енциклопедія історії України / Редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. — К. : Наукова думка, 2009. — Т. 6: Ла-Мі. — 790 с.
  • Белоконь С. И., «Генеалогические материалы в архиве В. Л. Модзалевського». В кн.: «Археографический ежегодник за 1979 г.», г. Москва, 1981 г. ; «Вспомогательные исторические дисциплины: Историография и теория», г. Киев, 1988 г. (рос.)

Посилання