Еквівалентна вага: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
м категоризація, вікіфікація
Рядок 1: Рядок 1:
'''Еквівалентна вага''' ({{lang-ru|эквивалентный вес}}, {{lang-en|equivalent weight}}) -
'''Еквівале́нтна вага́, еквівале́нтна ма́са''' ({{lang-ru|эквивалентный вес}}, {{lang-en|equivalent weight}}) —
*1. Молекулярна або [[атомна маса]], поділена на зміну валентності, що відбулися протягом реакції.
# [[Молекулярна маса|Молекулярна]] або [[атомна маса|атомна]] маси, поділені на зміну [[валентність|валентності]], що відбулися протягом реакції.
*2. Для кислотно-основних реакцій — [[молекулярна маса]], поділена на число йонів Н<sup>+</sup>, утворених або витрачених протягом реакції. Для кислоти — маса, яка дає один моль Н<sup>+</sup>. Для основи— маса, яка нейтралізує один моль Н<sup>+</sup>.
# Для [[кислотно-основні реакції|кислотно-основних реакцій]]&nbsp;— [[молекулярна маса]], поділена на число йонів Н<sup>+</sup>, утворених або витрачених протягом реакції. Для кислоти&nbsp;— маса, яка дає один моль Н<sup>+</sup>. Для основи— маса, яка нейтралізує один моль Н<sup>+</sup>.
# В [[окисно-відновні реакції|окисно-відновних реакціях]]&nbsp;— молекулярна або атомна маса, поділена на число електронів, перенесених протягом реакції. Вона різна для даної речовини, залежно від реакції. Наприклад, еквівалентна маса йона Cu<sup>+</sup> однакова з атомною масою, незалежно, чи він окиснюється до Cu<sup>2+</sup>, чи відновлюється до Cu<sup>0</sup>. Але вона рівна половині атомної маси, якщо відновлення Cu<sup>2+</sup> піде до Cu<sup>0</sup>, і атомній масі, коли відновлення іде до Cu<sup>+</sup>.
*3. В окисно-відновних реакціях — маса реактанту, що втрачає чи набуває один моль електронів.

*4. В електрохімічних реакціях — молекулярна або атомна маса, поділена на число електронів, перенесених протягом реакції. Вона різна для даної речовини, залежно від реакції. Пр., еквівалентна маса йона Cu<sup>+</sup> однакова з атомною масою, незалежно, чи він оксидується до Cu<sup>++</sup>, чи відновлюється до Cu. Але вона рівна половині атомної маси, якщо відновлення Cu<sup>++</sup> піде до Cu, і атомній масі, коли відновлення іде до Cu<sup>+</sup>.
Одиницею вимірювання еквівалентної ваги є [[грам-еквівалент]].
Синонім — ''еквівалентна маса.''

== Література ==
== Джерела ==
* Глосарій термінів з хімії // Й.Опейда, О.Швайка. Ін-т фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л.М.Литвиненка НАН України, Донецький національний університет — Донецьк: «Вебер», 2008. — 758 с. — ISBN 978-966-335-206-0
* Глосарій термінів з хімії // Й. Опейда, О. Швайка. Ін-т фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л.&nbsp;М.&nbsp;Литвиненка НАН України, Донецький національний університет&nbsp;— Донецьк: «Вебер», 2008.&nbsp;— 758 с.&nbsp;— ISBN 978-966-335-206-0


{{Chem-stub}}
{{Chem-stub}}
[[Категорія:Хімія]]
[[Категорія:Хімічні величини]]

Версія за 16:33, 13 вересня 2015

Еквівале́нтна вага́, еквівале́нтна ма́са (рос. эквивалентный вес, англ. equivalent weight) —

  1. Молекулярна або атомна маси, поділені на зміну валентності, що відбулися протягом реакції.
  2. Для кислотно-основних реакцій — молекулярна маса, поділена на число йонів Н+, утворених або витрачених протягом реакції. Для кислоти — маса, яка дає один моль Н+. Для основи— маса, яка нейтралізує один моль Н+.
  3. В окисно-відновних реакціях — молекулярна або атомна маса, поділена на число електронів, перенесених протягом реакції. Вона різна для даної речовини, залежно від реакції. Наприклад, еквівалентна маса йона Cu+ однакова з атомною масою, незалежно, чи він окиснюється до Cu2+, чи відновлюється до Cu0. Але вона рівна половині атомної маси, якщо відновлення Cu2+ піде до Cu0, і атомній масі, коли відновлення іде до Cu+.

Одиницею вимірювання еквівалентної ваги є грам-еквівалент.

Джерела

  • Глосарій термінів з хімії // Й. Опейда, О. Швайка. Ін-т фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Донецький національний університет — Донецьк: «Вебер», 2008. — 758 с. — ISBN 978-966-335-206-0