Протеаза: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м виправлення
Рядок 11: Рядок 11:
* Глутамінові
* Глутамінові


Треонінові і глутамінові протеази не були відомі до [[1995]] і [[2004]] років, відповідно. Механізм, що використовується для розщіплення поліпептиду, залучає створення залишку амінокислоти, такого як [[цистеїн]] або [[треонін]], або молекули води (аспаргінові, метало- і глутамінові протеази), нуклеофільну таким чином, що вона зможе атакувати [[карбинильна група|карбонильну групу]] поліпептиду. Одним з шляхів створення нуклеофілу є [[каталітична тріада]], де залишок [[гістидин]]у використовується для активізації [[серин]]у, [[цистеїн]]у або [[треонін]]у в якості нуклеофілу.
Треонінові і глутамінові протеази не були відомі до [[1995]] і [[2004]] років, відповідно. Механізм, що використовується для розщіплення поліпептиду, залучає створення залишку амінокислоти, такого як [[цистеїн]] або [[треонін]], або молекули води (аспаргінові, метало- і глутамінові протеази), нуклеофільну таким чином, що вона зможе атакувати [[карбонільна група|карбонільну групу]] поліпептиду. Одним з шляхів створення нуклеофілу є [[каталітична тріада]], де залишок [[гістидин]]у використовується для активізації [[серин]]у, [[цистеїн]]у або [[треонін]]у в якості нуклеофілу.


{{biochem-stub}}
{{biochem-stub}}

Версія за 17:13, 9 листопада 2015

Протеа́зи — ферменти класу гідролаз, які розщеплюють пептидний зв'язок між амінокислотами в білках.

Класифікація

Протеази розділяють на шість груп за будовою активного центру ферменту:

  • Серинові
  • Треонінові
  • Цистеїнові
  • Аспаргінові
  • Металопротеази
  • Глутамінові

Треонінові і глутамінові протеази не були відомі до 1995 і 2004 років, відповідно. Механізм, що використовується для розщіплення поліпептиду, залучає створення залишку амінокислоти, такого як цистеїн або треонін, або молекули води (аспаргінові, метало- і глутамінові протеази), нуклеофільну таким чином, що вона зможе атакувати карбонільну групу поліпептиду. Одним з шляхів створення нуклеофілу є каталітична тріада, де залишок гістидину використовується для активізації серину, цистеїну або треоніну в якості нуклеофілу.