Скребцов Олександр Михайлович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 59: Рядок 59:
[[Категорія:Українські металурги]]
[[Категорія:Українські металурги]]
[[Категорія:Персоналії за алфавітом]]
[[Категорія:Персоналії за алфавітом]]
[[Категорія:Академіки АН вищої школи України]]

Версія за 13:04, 2 грудня 2015

Скребцов Олександр Михайлович
Народився 2 грудня 1924(1924-12-02) (99 років)
хутір Зубівка, Бєлгородська область
Країна Україна Україна
Діяльність науковець
Alma mater Московський інститут сталі і сплавів
Галузь металургія
Заклад
Файл:LogoPSTU.png
Приазовський державний технічний університет
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор технічних наук
Нагороди Орден Вітчизняної війни II ступеня
Особ. сторінка Посилання

Олександр Михайлович Скребцов - вчений-металург, доктор технічних наук, професор кафедри теорії металургійних процесів, академік Міжнародної Кадрової академії.
А. М. Скребцов придбав первісну популярність в науці своїми новаторськими дослідженнями металургійних процесів за допомогою методу радіоактивних ізотопів на комбінаті «Азовсталь» (м.Маріуполь).

Біографія

А. М. Скребцов народився 2 грудня 1924 р. в Ново-Оскольском районі Бєлгородської області (хутір Зубівка). У 1940 р. вся сім'я переїхала на проживання в м. Маріуполь.
У 1941 р., після початку Великої Вітчизняної війни, сім'я повернулася на батьківщину - хутір Зубівка. У 1942 році закінчив 10-й клас, а в лютому 1943 р. був призваний до лав Радянської Армії. Навесні 1946 р. був демобілізований з армії.
У 1947 році поступив, а в 1953 році з відзнакою закінчив Московський інститут сталі і сплавів за спеціальністю «Фізика металів» і був направлений на металургійний комбінат «Азовсталь» ( м. Маріуполь), де працював до 1965 р. в центральній заводської лабораторії інженером, старшим інженером, керівником дослідницької групи.
При ініціативної підтримки співробітників ЦНІІЧМ та за активної участі А. М. Скребцова на комбінаті «Азовсталь» в п'ятидесяті роки були виконані методом радіоактивних ізотопів перші роботи по найважливіших недостатньо вивченим питань сталеплавильного виробництва. У цей час на комбінаті були проведені також великі дослідження з вивчення деяких сторін роботи доменних печей, поведінки в шахті шихтових матеріалів, зносу вогнетривів, напрямки руху газів в зрівнювальному газопроводі і т. д.
Було проведено дослідження формування зносу наварок подин мартенівських печей, що дозволило збільшити їх стійкість. Вивчено деформація металу при виготовленні рейок в прокатних валках, що дало можливість поліпшити їхній калібрування.
За всі ці роботи комбінат «Азовсталь» був нагороджений Дипломом I ступеня ВДНГ СРСР, а А. М. Скребцов - Малої Золотою медаллю.
У 1961 р. Олександр Михайлович захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук по радіоізотопної тематиці під керівництвом професора, доктора хімічних наук А. А. Жуховицкого, а в 1973 р. - на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук. У 1963 р. у видавництві «Металургія» опублікована одна з перших монографій А. М. Скребцова по використанню радіоактивних ізотопів в металургійних дослідженнях. У 1965 р. вона була перевидана в Лондоні англійською мовою (Radioisotope Study of the Open Heart Process). Посилання на цю монографію зустрічаються в багатьох періодичних виданнях світу.
З 1965 р Олександр Михайлович пов'язав свою долю зі Жданівським металургійним інститутом (нині - Приазовський державний технічний університет). До 1974 р. працював доцентом кафедри «Теорія металургійних процесів». У 1974 р. затверджений ВАК у званні професора цієї кафедри. У період 1975-1990 рр. завідував кафедрою ливарного виробництва чорних і кольорових металів. У цей період він доклав багато сил для організації лабораторії ливарного виробництва, її оснащення сучасним обладнанням, а також організації навчального процесу та його методичного забезпечення. У ці роки підготовка фахівців-ливарників була піднята на якісно новий рівень. За цей же час Скребцовим було підготовлено 8 кандидатів наук. З 1990 р. по теперішній час Олександр Михайлович працює професором кафедри (нині - кафедра «Теорія металургійних процесів» (ТМП)). Його основні лекційні курси: «Теоретичні основи ливарного виробництва» і «Затвердіння і властивості ливарних сплавів».
А. М. Скребцов має більш 480 наукових праць, у тому числі 10 монографій, 40 винаходів. Результати великого числа досліджень, виконаних під його керівництвом, були впроваджені у виробництво. Олександр Михайлович і сьогодні бере активну участь у житті університету: є членом спеціалізованої ради по захисту докторських і кандидатських дисертацій, редактором розділу «Металургія» збірника наукових праць «Вісник Приазовського державного технічного університету».

Основні праці

  • Вплив введення добавок металошихти в алюмінієвий розплав в процесі плавки на його властивості в рідкому і твердому станах / Г. А. Іванов, А. М. Скребцов, А. А. Золотаренко, Д. С. Стельмах // Університетська наука - 2014: Міжнар. наук.-техн. конф. : Тез. докл. / ДВНЗ «Приазов. держ. техн. ун-т ». - Маріуполь, 2014. - Т. 1. - С. 135-136.
  • Вивчення структури стали відібраної під час її плавки / А. М. Скребцов, Ю. Д. Кузьмін, А. О. Секачев, А. С. Качик, В. В. Терзі // Там же. - С. 126.
  • Пошук математичної залежності між квазиравновесной ККР і односторонньої ко дендритних ліквацією елементів у сплавах на основі заліза і нікелю / В. В. Терзі, Ю. Д. Кузьмін, А. С. Качик, А. О. Секачев, В. В. Балакін , А. М. Скребцов // Університетська наука - 2014: Міжнар. наук.-техн. конф. : Тез. докл. / ДВНЗ «Приазов. держ. техн. ун-т ». - Маріуполь, 2014. - Т. 1. - С. 126-128.
  • Про взаємозв'язок утворення гарячих тріщин в циліндричних виливках з порядком введення шихти в піч ІЧТ-2 / Г. А. Іванов, А. М. Скребцов, А. Г. Кафтанатій, А. О. Калашников // Там же. - С. 137-138.
  • Проценко Д. Н. Десульфурація чавуну порошковим дротом / Д. Н. Проценко, А. М. Скребцов // Там же. - С. 128.
  • Скребцов А. М. Моделювання та оптимізація технологічних систем і процесів: конспект лекцій з дисципліни «Моделювання та оптимізація технологічних систем і процесів» для студентів спеціальності 7.05040201 «Ливарне виробництво чорних і кольорових металів і сплавів» денної та заочної форм навчання / А. М . Скребцов, А. В. Федосов; ДВНЗ «ПДТУ». - Маріуполь, 2014. - 60 с. - Режим доступу:
    посилання
  • Скребцов А. М. Моделювання та оптимізація технологічних систем і процесів: методичні вказівки до вирішення завдань та виконання курсової роботи з дисципліни «Моделювання та оптимізація технологічних систем і процесів»: для студентів спеціальності 6.05 «Ливарне виробництво чорних і кольорових металів» денної та заочної форм навчання / А. М. Скребцов, А. С. Качик; ДВНЗ «ПДТУ», Каф. технології та комп'ютеризації ливарного виробництва. - Маріуполь, 2014. - 65 с. - Режим доступу:
    посилання

Виноски

Бібліографія на сайті НТБ Приазовського Державного Технічного університету, м Маріуполь

Примітки

Джерело - Науково-технічна бібліотека Приазовського Державного Технічного університету, м. Маріуполь