Форт Лалбагх: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Форт Лалбагх''' ([[Бенгальська мова|бенг]]. লালবাগ দূর্গ) - укріплена [[фортеця]] в [[Дакка|Дацці]], столиці держави [[Бангладеш]]. Будівництво Лалбагха почалося 1678 року шах-заде Султаном Мухаммадом Азамом, сином могольского [[падишах]]а [[Аурангзеб]]а.<ref>http://www.bangladeshtourismdirectory.com/Lalbagh-Fort.html</ref>
'''Форт Лалбагх''' ([[Бенгальська мова|бенг]]. লালবাগ দূর্গ)&nbsp;— укріплена [[фортеця]] в [[Дакка|Дацці]], столиці держави [[Бангладеш]]. Будівництво Лалбагха почалося 1678 року шах-заде Султаном Мухаммадом Азамом, сином могольского [[падишах]]а [[Аурангзеб]]а.<ref>http://www.bangladeshtourismdirectory.com/Lalbagh-Fort.html</ref>


[[File:Lalbagh Fort with water tank.jpeg|thumb| Форт Лалбагх (2015)]]
[[Файл:Lalbagh Fort with water tank.jpeg|thumb| Форт Лалбагх (2015)]]


== Історія ==
== Історія ==
Рядок 11: Рядок 11:
Будівля побудована в архітектурному стилі Великих Моголів. Спочатку [[фортеця]] повинна була мати три поверхи, але будівництво третього поверху було припинено після смерті дочки субадара Шаіста-хана.
Будівля побудована в архітектурному стилі Великих Моголів. Спочатку [[фортеця]] повинна була мати три поверхи, але будівництво третього поверху було припинено після смерті дочки субадара Шаіста-хана.


== Гробниця Бібі Парі ==
== Гробниця Бібі Парі ==


Могила Бібі Парі, дочки [[хан]]а Шаіста, знаходиться в центрі комплексу. [[Усипальниця]] розташована в центральній кімнати , яка має форму квадрата. Могила вкрита восьмикутним куполом, який обгорнутий латунними пластинами. Всі внутрішні стіни кімнати вкриті білим [[мармур]]ом. Ще одна невелика могила розташована в південно-східному кутку кімнати.
Могила Бібі Парі, дочки [[хан]]а Шаіста, знаходиться в центрі комплексу. [[Усипальниця]] розташована в центральній кімнати, яка має форму квадрата. Могила вкрита восьмикутним куполом, який обгорнутий латунними пластинами. Всі внутрішні стіни кімнати вкриті білим [[мармур]]ом. Ще одна невелика могила розташована в південно-східному кутку кімнати.


== Посилання ==
== Посилання ==
Рядок 19: Рядок 19:
[[Категорія:Бангладеш]]
[[Категорія:Бангладеш]]
[[Категорія:Могольські імператори]]
[[Категорія:Могольські імператори]]
[[Категорія:Дака]]

Версія за 05:56, 3 грудня 2015

Форт Лалбагх (бенг. লালবাগ দূর্গ) — укріплена фортеця в Дацці, столиці держави Бангладеш. Будівництво Лалбагха почалося 1678 року шах-заде Султаном Мухаммадом Азамом, сином могольского падишаха Аурангзеба.[1]

Форт Лалбагх (2015)

Історія

Фортеця знаходиться в північно-західній частині Дакки на березі річки Буріганга. Шахзаде Султан Мухаммад Азам почав будівництво, коли перебував на посаді субадара Бенгалії. Шаіста-хан, дядько падишаха Аурангзеба, очолив будівництво об'єкта після того як змінив Мухаммада Азама на посаді субадара. Вважається, що передчасна смерть його улюбленої дочки Парі Бібі викликала припинення будівництва. Вона була заручена з шах-заде Мухаммадом Азамом.[2]

Фортеця має прямокутну форму і охоплює площу 1082х800 метрів. По периметру розташовані восьмикутні башти. Монументальні ворота на південному сході і північному заході знаходяться на відстані 800 метрів один від одного.

Будівля побудована в архітектурному стилі Великих Моголів. Спочатку фортеця повинна була мати три поверхи, але будівництво третього поверху було припинено після смерті дочки субадара Шаіста-хана.

Гробниця Бібі Парі

Могила Бібі Парі, дочки хана Шаіста, знаходиться в центрі комплексу. Усипальниця розташована в центральній кімнати, яка має форму квадрата. Могила вкрита восьмикутним куполом, який обгорнутий латунними пластинами. Всі внутрішні стіни кімнати вкриті білим мармуром. Ще одна невелика могила розташована в південно-східному кутку кімнати.

Посилання

  1. http://www.bangladeshtourismdirectory.com/Lalbagh-Fort.html
  2. http://www.ourdhakacity.com/lalbagh-fort/