Каатинга: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
AHbot (обговорення | внесок)
м виправлення включення вилученого файлу: Файл:Brazil caatinga.jpg
TohaomgBot (обговорення | внесок)
м додано шаблон Бразилія в темах
Рядок 23: Рядок 23:
== Примітки ==
== Примітки ==
{{reflist}}
{{reflist}}
{{Бразилія в темах}}


[[Категорія:Географія Бразилії]]
[[Категорія:Географія Бразилії]]

Версія за 17:16, 27 грудня 2015

Каати́нга — низькорослі засухостійкі ліси Бразилії. Поширені на просторих площах між кампосами на Півдні та вічнозеленими тропічними лісами на Півночі[1].

Тип рослинності та екосистема з таким типом рослинності переважно в північно-східній частині Бразилії. Назва «каатинга» — слово мови тупі, що означає «білий ліс» або «біла рослинність» (kaa = ліс, рослинність, tínga = білий). Каатинга покриває між 700 000 км² і 1 000 000 км² (залежно від джерела), понад 10 % території країни. Екосистема каатинги здебільшого збігається із географічним районом сертао.

Каатинга складається перш за все з малих, колючих листопадних дерев. Кактуси, рослини з товстими стовбурами, колючі чагарники і засухо-стійкі трави вкривають поверхню землі. Багато однорічних рослин ростуть, квітують і вмирають протягом короткого сезону дощів.

У порівнянні з кампосами, що розташовані західніше, в каатинзі більш сухий клімат. Сухий період в каатинзі триває 3/4 року, перериваючись короткими, бурхливими дощами. Як і кампос, каатинга являє собою район інтенсивного тваринництва. Для каатинги характерна саванна фауна.

Примітки

  1. (рос.) Энциклопедический словарь / Б. А. Введенський. — Москва : Большая советская энциклопедия, 1954. — Т. 2. — С. 3. — 700000 прим.