Торговий центр: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Albedo (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 31: Рядок 31:
* [[тематичний центр]]
* [[тематичний центр]]


== Посилання ==
== Примітки ==
{{reflist}}
[[Категорія:Торгівля]]
[[Категорія:Торгівля]]
[[Категорія:Торговельні центри| ]]
[[Категорія:Торговельні центри| ]]

Версія за 09:00, 6 січня 2016

Торго́вий центр (ТЦ) інколи Торгово-розважальний центр (ТРЦ), Галерея, Пасаж, Торговельний Комплекс, Торговельно-Розважальний Комплекс (англ. shopping mall, mall, shopping center) — універсальний магазин або комплекс магазинів, що зазвичай включає підприємства побутового обслуговування.[1]

«The Mall» в Петчвей коло Брістоля, Англія.

Перші торгові центри такого типу стали з'являтися в XIX столітті. Найбільшим у світі є «Молл оф Арабія» (англ. Mall Of Arabia) в Дубаї.

Сучасний торговий центр може бути великим торговельно-розважальним комплексом — багатоповерхова будівля в стилі хай-тек, в якому окрім магазинів можуть знаходитися також кафе, бари, казино, кінотеатр. Як правило, комплекс обладнаний ескалаторами, забезпечений безкоштовною парковкою для особистого транспорту покупців, і розташований біля станцій метро і зупинок громадського транспорту. Такий торговельно-розважальний комплекс може бути зразком зосередження сучасної масової культури.

Класифікація

Торгові комплекси в ICSC[1] Україна Research Group ділять ще на традиційні та спеціалізовані. Причому товарні, в свою чергу - по площі - на дуже великі (понад 80 тисяч м2), просто великі (40-80 тисяч м2), середні (20-40 тисяч м2) і малі (5 20 тисяч м2)[2].

А для малих придумано ще дві підкатегорії: комплекси з повсякденно-товарної домінантою і з альтернативно-товарної. Перші - це ТЦ в спальних районах, частіше з якірним супермаркетом / гіпермаркетом, магазином побутової техніки, товарів для тварин та ін. А другі - без великих якірних орендарів, частіше з магазинами одягу, взуття, дитячими товарами і розташовані в центральній частині міста[2].

Спеціалізованих ТЦ теж кілька видів: рітейл-парк (великий, середній і малий), аутлет-центр і тематичний центр (з розважальною та без розважальної домінанти)[2].

В Україні

Згідно з дослідженням ICSC, велика частина торговельних площ у найбільших містах України представлена форматами «традиційний / великий» (27,9% орендованої площі всіх торгових центрів), «традиційний / середній» (23,2%), і традиційний / малий / з повсякденно товарної домінантою (24,7%). Ще 15,8% мають формат «спеціалізований / тематичний центр / без розважальної домінанти»[2].

Див.також

Примітки

  1. The International Council of Shopping Centers, Міжнародна рада торгових центрів
  2. а б в г Украинские ТРЦ начнут дотягивать до европейских стандартов