Хасмонеї: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Dexbot (обговорення | внесок)
м Removing Link GA template (handled by wikidata)
Sanya3 (обговорення | внесок)
м новий ключ сортування для Категорія:Хасмонеї: " " з допомогою HotCat
Рядок 33: Рядок 33:
Doris Lambers-Petry: [http://www.bibelwissenschaft.de/nc/wibilex/das-bibellexikon/details/quelle/WIBI/zeichen/h/referenz/20641/cache/c60172d9e60a39019cee9a5988a956cb/ Хасмонеї. У: Das wissenschaftliche Bibellexikon im Internet (WiBiLex). {{ref-de}}]
Doris Lambers-Petry: [http://www.bibelwissenschaft.de/nc/wibilex/das-bibellexikon/details/quelle/WIBI/zeichen/h/referenz/20641/cache/c60172d9e60a39019cee9a5988a956cb/ Хасмонеї. У: Das wissenschaftliche Bibellexikon im Internet (WiBiLex). {{ref-de}}]


[[Категорія:Хасмонеї]]
[[Категорія:Хасмонеї| ]]

Версія за 06:30, 7 січня 2016

Юдея за часів Йонатана Хасмонея
   Стан на 160 р. до н. е.
   Завойовані території
Володіння Хасмонеїв у 141 - 63 р. до н. е.

Хасмонеї (ממלכת החשמונאים, Mamlekheth haHash'mona'im ) — рід правителів Юдеї священницького походження із поселення Модіїн, який походив з Маккавеїв.

Після повстання Маккавеїв у 165 р. до н. е. засновано незалежну юдейську державу у Палестині. Нащадки Хасмонеїв правили Юдеєю з 152 по 37 роки до н. е. Вони були вождями народа з самого початку повстання проти Селевкідів у 167 році до н. е. Хасмонейські правителі були одночасно і первосвящениками та сформували релігійно орієнтовану систему державного правління.

Історія правління

Першим керівником повсталих Маккавеїв був священик (Коген) Маттафія Хасмоней (Маттітьягу), а потім його третій син Юда (Ієгуда) Маккавей. Після загибелі Юди вождем, а потім і первосвящеником став молодший з братів — Йонатан. У результаті зрадницької змови був убитий і він. У 140 році до н. е. офіційно обраним правителем, первосвящеником і головнокомандувачем Юдеїв став другий син Маттафії — Симон (Шім'он). З цього моменту ведеться формальний відлік правління династії Хасмонеїв.

За часів Хасмонеїв був єдиний в історії випадок насильницького навернення інших народів в юдаїзм. Йоханан Гіркан навернув в іудаїзм ідумеїв — нащадків Ісава, що мешкали в Негеві і Північному Синаї.

Саме Хасмонєї привели до Юдеї нових загарбників. Римляни були запрошені до Юдеї для участі в громадянській війні, що вибухнула між прихильниками двох братів Хасмонеїв, що не поділили між собою престол. Це втручання обернулося окупацією Єрусалима, а згодом — втратою єврейської державності в Ерец-Ісраель на дві тисячі років — до 1948 р.

Кінець династії Хасмонеев був трагічний. Один з підданих, що служили при царському палаці, влаштував переворот — і сам став царем, заснував нову династію, знищивши всіх нащадків Хасмонеїв. Його звали Ірод. І походив він з того самого Едому, який Хасмонєї насильно навернули в юдаїзм.

Династія Хасмонеїв

Первосвященники:

Посилання

Doris Lambers-Petry: Хасмонеї. У: Das wissenschaftliche Bibellexikon im Internet (WiBiLex). (нім.)