Хандан-султан: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Хандан Султан'''([[1 576]] - [[26 листопада]] [[1605]]) - перша дружина османського султана [[Мехмед III | Мехмеда III]], мати султана [[Ахмед I | Ахмеда I]], [[Валіде]].
'''Хандан Султан'''([[1576]] - [[26 листопада]] [[1605]]) - перша дружина османського султана [[Мехмед III | Мехмеда III]], мати султана [[Ахмед I | Ахмеда I]], [[Валіде]].


== Біографія ==
== Біографія ==

Версія за 14:41, 3 лютого 2016

Хандан Султан(1576 - 26 листопада 1605) - перша дружина османського султана Мехмеда III, мати султана Ахмеда I, Валіде.

Біографія

Хандан Султан народилася в 1576 році. Була грецького походження, її справжнє ім'я - Олена . Після того, як її 13 річний син зійшов на престол в 1603 році, стала Валіде Султан. Вона 2 роки правила Османською імперією від імені свого сина. Так як її син був ще дитиною, вона отримала сильні позиції, проте їй так і не вдалося досягти слави і могутності, якою розташовувала її попередниця Сафіє Султан. Султан Ахмед I, що володів розумом і самостійністю мислення, без особливих зусиль відбивав всі спроби матері чинити на нього який-небудь вплив. Вона померла у відносно молодому віці в листопаді 1605 року, тому їй не вистачило часу набрати більшу міць. У цьому ж році в гарем увійшла майбутня дружина Ахмеда I - Кесем Султан. Протягом майже півстоліття (1605-1651) османською державою правили її сини і онук. Похована Хандан Султан в мечеті Султанахмет.

У культурі

  • У фільмі «Махпейкер» (2010 р) роль Хандан виконала Айтен Сойкёк.
  • У турецькому історичному серіалі «Величне століття: Кесем Султан» роль Хандан виконує Тюлин Озен.