Мае: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Sorus Nomad (обговорення | внесок)
м →‎Джерела: непрацюючий лінк - видалення
Немає опису редагування
Рядок 36: Рядок 36:
| ethnic groups =
| ethnic groups =
}}
}}
{{Також|Мае (значення)}}

'''Мае''' ({{lang-fr|Mahé}}) — один із островів архіпелагу [[Сейшельські острови]]. Знаходиться в [[Індійський океан|Індійському океані]], та належить державі [[Сейшели]].
'''Мае''' ({{lang-fr|Mahé}}) — один із островів архіпелагу [[Сейшельські острови]]. Знаходиться в [[Індійський океан|Індійському океані]], та належить державі [[Сейшели]].



Версія за 05:26, 5 лютого 2016

Mahe Island
Острів Мае
Географія

Розташування Індійський океан
Координати 4°40′ пд. ш. 55°28′ сх. д. / 4.667° пд. ш. 55.467° сх. д. / -4.667; 55.467
Архіпелаг Сейшельські острови

Площа 155 км²

 (905 м.)

Адміністрація
Сейшельські Острови Сейшельські Острови

Найбільше місто Вікторія (24 970 осіб (2002))

Демографія
Населення 72 000 осіб

Див. також: Мае (значення)

Мае (фр. Mahé) — один із островів архіпелагу Сейшельські острови. Знаходиться в Індійському океані, та належить державі Сейшели.

Географія

Мае — найбільший із островів Сейшельського архіпелагу, завдовжки острів сягає 25 км, а завширшки 8 км. Рельєф острова гористий, найвища точка — гора Морн-Сейшеллуа — сягає 905 метрів над рівнем моря. Інші вершини — Морн Блан (фр. Morne Blance), Ле Труа Фрер (фр. Les Trois Freres) та Гратт-Фесс.

Поблизу східного узбережжя Мае розташовані острови Сент-Анн (Île St-Anne), Муаен (фр. Île Moyenne), Ронд (фр. Île Ronde), Лонг (Long), Серф (фр. Île Cerf), Каше (фр. Île Cashee), Сеш/Бікон-Айленд (Île Seche/Beacon Island), Одул (фр. Hodoul), Анонім (фр. Île Anonyme) та Рет (фр. Ile aux Rats). На заході розташовані острови Консепшен (Conception), Терез (Thérèse) та Ваш-Марін (фр. Île aux Vaches Marines).

Історія

Острів названий на честь французького губернатора о. Маврикій Бертрана-Франсуа Мае де ла Бурдоне. З європейців першими Мае відвідали англійці у 1609 році. У 1742 Лазар Піко (фр. Lazare Picault), керівник французької експедиції, оголосив острів володінням Франції. У 1812 році Мае став британською колонією, і був нею до 1976 року, коли Сейшели оголосили незалежність.

Природа

На Мае діє низка природних заповідників — Національний парк Морн-Сейшеллуа на схилах найвищої гори Мае, Національний морський парк Байє Терне на півдні та Національний морський парк Порт-Лоне на заході. На островах поблизу Мае лежить Національний морський парк Святої Анни.

В лісах Мае росте низка ендемічних рослин, таких як медузагіна (лат. Medusagyne oppositifolia), рослини-хижаки та багато унікальних видів орхідей.

У 1901 році на острові був заснований Ботанічний сад Мон-Флері (лат. Mont Fleuri).

Населення

На острові знаходиться столиця держави — місто Вікторія. На Мае мешкає близько 90 % населення Сейшельських Островів, переважно в поселеннях у північній та східній частинах острова.

Економіка та інфраструктура

У 1971 році на Мае відкрився міжнародний аеропорт Пуант-Ларю, що належить компанії Air Seychelles. Морський порт у місті Вікторія є центром промислової риболовлі та консервної індустрії.

Значну роль в економіці острова грає туризм. Тут розташована низка готелів та курортів, є два казино, дискотеки та ресторани. На острові є більш ніж 70 пляжів, які придатні для серфінгу та дайвінгу.

Фотогалерея

Джерела