Єн Сомерголдер: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Особисте життя
Немає опису редагування
Рядок 14: Рядок 14:


== Дитячі роки ==
== Дитячі роки ==
== Бойтель Віка та Флікс Ліза від нього тащаться ==
З дитячих років зізнався що він гей, зараз перебувае у відносинах з іншим маловідомим актором
== Єн Сомерхолдер народився в невеликому південному містечку Ковінгтон, штат [[Луїзіана]] в сім'ї 26-річної масажистки і 37-річного будівельного підрядника.<ref name="ylk">{{Cite news|last=Knutzen|first=Eirik|coauthors=|title=TV Close-Up: Ian Somerhalder|pages=|publisher=Bend Weekly|date=2007-05-25|url=http://www.bendweekly.com/news/6439.html|accessdate=2010-11-20}}</ref> Але жив він у приморському містечку [[Мандевіль]], такому маленькому, що там навіть не було пологового будинку, відтак народжувати сина матері довелося в іншому місті. Хлопчика назвали Єном на честь письменника [[Ян Флемінг|Яна Флемінга]], автора романів про славнозвісного агента 007&nbsp;— Джеймса Бонда. ==

Єн Сомерхолдер народився в невеликому південному містечку Ковінгтон, штат [[Луїзіана]] в сім'ї 26-річної масажистки і 37-річного будівельного підрядника.<ref name=ylk>{{Cite news|last=Knutzen|first=Eirik|coauthors=|title=TV Close-Up: Ian Somerhalder|pages=|publisher=Bend Weekly|date=2007-05-25|url=http://www.bendweekly.com/news/6439.html|accessdate=2010-11-20}}</ref> Але жив він у приморському містечку [[Мандевіль]], такому маленькому, що там навіть не було пологового будинку, відтак народжувати сина матері довелося в іншому місті. Хлопчика назвали Єном на честь письменника [[Ян Флемінг|Яна Флемінга]], автора романів про славнозвісного агента 007&nbsp;— Джеймса Бонда.

Його мати, Една&nbsp;— напівіндіанка племені [[Чокто (народ)|чокто]], напівірландка; батько, Роберт, має англійські та французькі корені. Єн не був первістком, у нього є сестра Робін і брат Боб, які старші за Єна на 8 років, їх обох названо на честь батька.
Його мати, Една&nbsp;— напівіндіанка племені [[Чокто (народ)|чокто]], напівірландка; батько, Роберт, має англійські та французькі корені. Єн не був первістком, у нього є сестра Робін і брат Боб, які старші за Єна на 8 років, їх обох названо на честь батька.



Версія за 18:59, 3 березня 2016

Єн Сомерхолдер
Ian Somerhalder
Ім'я при народженні англ. Ian Joseph Somerhalder
Народився 8 грудня 1978(1978-12-08) (45 років)
Ковінгтон, Луїзіана, США
Країна  США
Місце проживання Веніс[1]
Санта-Моніка[2]
Санта-Барбара[3]
Атланта[4]
Діяльність Актор та модель
Alma mater Студія Вільяма Еспераd[5], Mandeville High Schoold і St. Paul's Schoold
Знання мов англійська[6]
Роки активності 1997–донині
Magnum opus Щоденники вампіра, Загублені, V-Warsd, Аномалія і Мисливці за скарбами
Партія Демократична партія США
Конфесія Католицизм
У шлюбі з Ніккі Рід[7]
Зріст 177 см
Волосся чорне[d]
Очі блакитні
Автограф
Нагороди
IMDb ID 0813812
Сайт isfoundation.com

Єн Джозеф Сомерхолдер (народився 8 грудня 1978 року в Ковінгтоні, Луїзіана, США) — американський актор та модель, найбільш відомий завдяки ролям Буна Карлайла в «Загублених» та Деймона Сальваторе у «Щоденниках Вампіра».

Дитячі роки

Бойтель Віка та Флікс Ліза від нього тащаться

Єн Сомерхолдер народився в невеликому південному містечку Ковінгтон, штат Луїзіана в сім'ї 26-річної масажистки і 37-річного будівельного підрядника.[8] Але жив він у приморському містечку Мандевіль, такому маленькому, що там навіть не було пологового будинку, відтак народжувати сина матері довелося в іншому місті. Хлопчика назвали Єном на честь письменника Яна Флемінга, автора романів про славнозвісного агента 007 — Джеймса Бонда.

Його мати, Една — напівіндіанка племені чокто, напівірландка; батько, Роберт, має англійські та французькі корені. Єн не був первістком, у нього є сестра Робін і брат Боб, які старші за Єна на 8 років, їх обох названо на честь батька.

Коли хлопцеві було 13 років, батьки розлучилися і він переїхав з матір'ю до Нью-Йорка.

Модельна кар'єра

Коли Єн навчався у п'ятому класі, мама запропонувала заробляти на життя, працюючи моделлю, адже вона мала низку знайомих на цій ниві, і Сомерхолдер завиграшки уклав трирічний контракт із аґенцією Форда у Нью-Йорку. Хлопчик працював щодня, дві або три зйомки на день для «Ralph Lauren», «Gap», журналів і телереклами.

Працюючи, він навчався далі, переважно заочно.

Єн мав контракт із найкращими дитячими модельними аґенціями «Click», «Next», «Arlene Wilson». За кілька років йому випала нагода стати на європейський подіум, він побував у Парижі, Мілані та Лондоні. Згодом був обличчям дизайнерського одягу «GUESS» упродовж 2-х осінніх сезонів (1998 і 1999). А також працював із такими будинками мод як Versace, Esprit, Persol, Calvin Klein, Dolce & Gabanna і Gucci.

Акторська кар'єра

Сомерхолдер, виступаючи у драматичному клубі, працював із місцевою театральною групою. У 17 років він вирішує присвятити себе акторській майстерності і повертається з Європи до Нью-Йорка. А за 2 роки вже працює із престижним викладачем Вільямом Есперо. Також Єн був підопічним Давенії Макфадден і Ентоні Ейбсона. Вперше Єн з'явився у клубній сцені фільму «Black & White» (але потім його роль вилучили). Потім була стрічка Вуді Аллена «Знаменитість», де роль Єна також було скасовано. З-поміж 400 претендентів на нього звернув увагу менеджер, який одразу ж підписав із ним угоду. Першим дебютом актора на телебаченні стала науково-фантастична драма «Зараз або ніколи» (1999) каналу CBS. А першою перемогою стала головна роль у серіалі «Молоді американці». І дарма що цей проект слави жаданої не зажив, Єн і надалі працював, беручи участь у різних серіалах: «CSI: Місце злочину», «CSI: Місце злочину Майамі», «Закон і порядок. Спеціальний корпус» і «Таємниці Смолвіля». За одну з ролей у великому кіно «Життя як дім» Сомерхолдера було відзначено премією Молодий Голлівуд.

Одним із перших відомих фільмів з Єном у головній ролі стали «Правила сексу» (2002) за романом Брета Істона Елліса, де він грав гомосексуаліста Пола Дентона. Після цієї ролі Єн став одним із 50 сексуальних чоловіків осені 2002 часопису People.

Творці серіалу «Загублені» побачили у Сомерхолдері щось більше, ніж ідеальну фактуру для ролі ґея. З усіх акторів серіалу Єн був першим, кого затвердили на роль остаточно і безповоротно. Він зіграв Буна Карлайла.

Закінчивши роботу у серіалі, він погодився знятися у фільмі жахів «Пульс» продюсерів Боба і Гарві Вайнштейн. Країною вибрали Румунію, задля ощадності бюджету. Це був дуже тяжкий літній проект, оскільки погода повсякчас псувала роботу. Згодом у період пост-продакшену стрічку було доопрацьовано взимку у Лос-Анджелесі, через що дату виходу фільмів на широкий екран кілька разів відкладали.

Потім була зйомка в незалежному фільмі «Відчуття бачення» який успішно йшов на міжнародних кінофестивалях. Закінчивши зйомки, Єн підписує контракт на участь у театральній виставі «Собака Бачить Бога» (Dog Sees God: Confessions of a Teenage Blockhead). З грудня 2005 по лютий 2006 Єн грає на театральній сцені, критики схвально оцінили його роботу і п'єсу в цілому.

Цей театральний досвід аж ніяк не відвернув Єна від телебачення і влітку 2006 року Єн летить до Китаю, щоб узяти участь в історико-біографічному міні-серіалі «Марко Поло», де йому вперше випало зіграти головну роль — великого мандрівника.

Новим досягненням Єна у царині кінематографу стала одна із головних ролей телесеріалу «Щоденники вампіра», де він виконав роль підступного, але дуже привабливого вампіра Деймона Сальваторе.

Фільмографія

Фільми
Рік Назва Роль Примітки
1998 Знаменитість Не підтверджено Зазначено титрами
2001 Життя як дім Джош
2002 Солодка парочка Джейсон Келлі
2002 Правила сексу Пол Дентон
2004 В руках у ворога Денні Міллер
2004 Старий та студія Мет Короткометражний фільм
2006 Телебардак Не підтверджено Зазначено титрами
2006 Пульс Декстер
2006 Відчуття видіння Дріфтер
2008 Випадковий свідок Вільям Арчер
2008 Мисливці за скарбами Джек
2009 Пробудження Тайлер
2009 Турнір Майлз Слейд
2010 Як кохатися із жінкою Даніель Мельцер
2014 Аномалія Раян
Телесеріали
Рік Назва Роль Примітки
1997 Великий кайф Ай К'ю епізод 1: «Чорний портфель»
1999 Тепер і ніколи Браян епізод 1: «Життя дівчини»
2000 Молоді американці Гамільтон Флемінґ 8 епізодів
2001 Анатомія злочину Рассел Гендерсон телевізійний фільм
2002 CSI: Місце злочину Тоні Дель Неґро 1 епізод: «Помсту найкраще подавати холодною»
2002 Закон і порядок: Спеціальний корпус Чарлі Бейкер 1 епізод: «Панування»
2003 CSI: Маямі Рікі Мердок 1 епізод: «Найкращий захист»
2004 Безстрашний Джордан Грейсі Не проданий
2004 Таємниці Смолвіля Адам Найт 6 епізодів (3 сезон);
2007 Марко Поло Марко Поло телесеріал
2007 Скажи, що ти мене любиш Нік 6 епізодів
2008 Мисливці за скарбами Джек кубіак телесеріал
2009 Файрбол Лі Купер телевізійний фільм
2004-2010 Загублені Бун Карлайл основний склад; 30 епізодів
2009-досі Щоденники вампіра Деймон Сальваторе головна роль

Примітки

  1. https://observer.com/2019/10/ian-somerhalder-nikki-reed-list-venice-los-angeles-home-for-sale/
  2. https://virtualglobetrotting.com/map/ian-somerhalders-house/view/google/
  3. https://sbmag.com/weliveinparadise/off-the-grid
  4. https://www.atlantamagazine.com/southbound-articles/ian-somerhalder/
  5. https://web.archive.org/web/20170921095324/http://esperstudio.com/alumni-of-esper-studio/
  6. CONOR.Sl
  7. http://people.com/celebrity/ian-somerhalder-and-nikki-reed-are-married/
  8. Knutzen, Eirik (25 травня 2007). TV Close-Up: Ian Somerhalder. Bend Weekly. Процитовано 20 листопада 2010.

Посилання