Малаялі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Basio (обговорення | внесок)
Basio (обговорення | внесок)
м додана Категорія:Народи Індії з допомогою HotCat
Рядок 18: Рядок 18:


[[Категорія:Дравідійські народи]]
[[Категорія:Дравідійські народи]]
[[Категорія:Народи Індії]]

Версія за 19:26, 12 березня 2016

Малаялі, Малаяли (малаял. മലയാളി, англ. Malayali, Malayalee) — народ в Індії, основне населення штату Керала. Належить до дравідійської сім'ї. Чисельність народу становить більше 30 млн осіб (2004). За расовими ознаками відносяться до південноіндійської (дравідійської) перехідної раси.

У перших століттях нашої ери малаялі було державне утворення Чера.

Суспільна організація

У малаялів зберігається кастовий поділ, у кастах внутрішня ендогамії, а вже в них виділяються родові екзогамні групи.

Члени каст продовжують проживати на окремих вулицях чи кварталах. Житло одно-двокамерне прямокутне, несло в собі сліди кастового поділу, мало легку бамбукову каркасно-стовпову конструкцію. Стіни житла закладаються циновками, дах накривається пальмовим листям чи соломою. Селяни будували одно-двокімнатні глинобитних, саманних чи цегляні будинки з великою відкритою верандою. Малаялі вищих каст нині проживають у багатокімнатному дерев'яному чи саманному житлі на два поверхи. Знать обгороджує свої оселі високою глинобитною чи кам'яною стіною. Одяг близький до загальноіндійського.

Господарські заняття

Основним заняттям народу завжди було орне землеробство з переважаючим вирощуванням рису. Нині, крім вирощування рису, малаялі на богарних і поливних землях вирощують бобові, маніоку, просо, маслинові культури, чай, каву, городні культури, прянощі, бавовник, джут, тютюн та інше. Часто отримують два врожаї на рік. Також велике значення має вирощування кокосової, арекової, пальмірової та інших видів пальм. Використовують плоди, пальмові соки і олія для харчування, а листя і деревина — у промислах.

Традиційним для народу є кораблебудування, рибальство і морські промисли. Серед ремесел переважають ткацтво, вишивання, гончарство, виготовлення лакова­них виробів, обробка дерева і металів, інкрустація.

Джерела

  • Тиводар М. Етнологія: Навч. посібн. — Львів: Світ, 2004.— 624 с. — С.436-438 ISBN 966-603-312-7.