Тектоніка: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 31: Рядок 31:
* {{Мельн}}
* {{Мельн}}
* {{СДФГ}}
* {{СДФГ}}

== Посилання ==
* [http://geomap.land.kiev.ua/tectonic.html Тектонічна карта України]


{{geol-stub}}
{{geol-stub}}

Версія за 21:58, 3 квітня 2016

Текто́ніка (грец. τεκτονική — будівельна справа, від τεκταίνω — майструю, будую) — наука (галузь геології), що вивчає структуру та рухи земної кори і підкорових мас та форми залягання гірських порід, створені цими рухами, досліджує геологічну історію й закономірності розвитку тектонічних рухів.

Основні задачі тектоніки — вивчення сучасної структури земної кори, тобто розміщення та характер залягання в її межах різних гірських порід, і закономірних поєднань структурних елементів різного порядку — від дрібних складок та розривів до континентів та океанів, а також встановлення історії та умов формування земної кори.

Основні розділи тектоніки: загальна (морфологічна) тектоніка (структурна геологія), регіональна тектоніка, історична тектоніка, теоретична (генетична) тектоніка, порівняльна тектоніка, експериментальна тектоніка (тектонофізика). В особливий розділ тектоніки виділяють неотектоніку. На стику тектоніки та сейсмології виникла сейсмотектоніка. Початок розвитку тектоніки припадає на XVI-XVII ст. Остаточно вона сформувалася у XX ст. Синонім — геотектоніка.

Сучасна тектонічна карта світу

Тектонічна карта світу

Див. також

Література

Посилання