Світовий Конґрес Українців: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м вікіфікація
Рядок 71: Рядок 71:
== Конгреси ==
== Конгреси ==
'''І Конгрес СКВУ (12–19 листопада 1967) м. Нью-Йорк, США''' (1003 делегати): Президія СКВУ перебувала почергово в таких країнах:
'''І Конгрес СКВУ (12–19 листопада 1967) м. Нью-Йорк, США''' (1003 делегати): Президія СКВУ перебувала почергово в таких країнах:
* Канада (1967–1969) — 1-й президент о. [[Кушнір Василь|Василь Кушнір]], ген. секретар [[Микола Плав'юк]];
* Канада (1967—1969) — 1-й президент о. [[Кушнір Василь|Василь Кушнір]], ген. секретар [[Микола Плав'юк]];
* США (1969–1971) — 2-й президент [[Йосиф Лисогір]], ген. секретар І. Білинський;
* США (1969—1971) — 2-й президент [[Йосиф Лисогір]], ген. секретар І. Білинський;
* Європа (1971–1973) — 3-й президент [[Антін Мельник]], заст. президента [[Степан Мудрик-Мечник]], ген. секретар [[Святомир Фостун]].
* Європа (1971—1973) — 3-й президент [[Антін Мельник]], заст. президента [[Степан Мудрик-Мечник]], ген. секретар [[Святомир Фостун]].


'''ІІ Конгрес СКВУ (1–4 листопада 1973) м. Торонто, Канада''' (1047 делегатів): Президія перебувала в Канаді ([[Торонто]]) — 4-м президентом був о. В. Кушнір, [[Микола Плав'юк|М. Плав'юк]] — заступник президента, [[Юрій Шимко]] — генеральний секретар, Ю. Даревич — інформаційний секретар, Ф. Мартинюк — скарбник.
'''ІІ Конгрес СКВУ (1–4 листопада 1973) м. Торонто, Канада''' (1047 делегатів): Президія перебувала в Канаді ([[Торонто]]) — 4-м президентом був о. В. Кушнір, [[Микола Плав'юк|М. Плав'юк]] — заступник президента, [[Юрій Шимко]] — генеральний секретар, Ю. Даревич — інформаційний секретар, Ф. Мартинюк — скарбник.
Рядок 95: Рядок 95:
'''VIII Конґрес СКУ (18–21 серпня 2003) м. Київ, Україна'''
'''VIII Конґрес СКУ (18–21 серпня 2003) м. Київ, Україна'''


'''[[IX Світовий конгрес Українців]]''' відбувся 20–22 серпня 2008 у Києві в [[Український дім|Українському домі]]. У Конгресі взяло участь 209 делегатів із 23 країн світу, крім них на конґресі були присутні почесні гості з України — Президент України Віктор Ющенко, Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, святійший Патріарх УПЦ КП Філарет, віце-прем'єр-міністр Іван Васюник, міністр закордонних справ Володимир Огризко, міністр культури і туризму Василь Вовкун, міністр у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко, заступник міністра закордонних справ з питань закордонного українства Василь Боєчко, [[голова Служби безпеки України]] Валентин Наливайченко, представники українських церков різних конфесій, державних інституцій і громадських організацій та багато гостей з різних держав світу. Під час триденної зустрічі представники світового українства прозвітували про виконану протягом 2003–2008 рр. працю, накреслили план роботи на наступний термін та обрали нове керівництво СКУ.
'''[[IX Світовий конгрес Українців]]''' відбувся 20–22 серпня 2008 у Києві в [[Український дім|Українському домі]]. У Конгресі взяло участь 209 делегатів із 23 країн світу, крім них на конґресі були присутні почесні гості з України — Президент України Віктор Ющенко, Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, святійший Патріарх УПЦ КП Філарет, віце-прем'єр-міністр Іван Васюник, міністр закордонних справ Володимир Огризко, міністр культури і туризму Василь Вовкун, міністр у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко, заступник міністра закордонних справ з питань закордонного українства Василь Боєчко, [[голова Служби безпеки України]] Валентин Наливайченко, представники українських церков різних конфесій, державних інституцій і громадських організацій та багато гостей з різних держав світу. Під час триденної зустрічі представники світового українства прозвітували про виконану протягом 2003—2008 рр. працю, накреслили план роботи на наступний термін та обрали нове керівництво СКУ.


'''X Світовий Конґрес Українців (20–22 серпня 2013) м. Львів, Україна:'''
'''X Світовий Конґрес Українців (20–22 серпня 2013) м. Львів, Україна:'''
Рядок 119: Рядок 119:
* [[Аскольд Лозинський]] — президент СКУ
* [[Аскольд Лозинський]] — президент СКУ
* [[Євген Чолій]] — перший заступник президента СКУ
* [[Євген Чолій]] — перший заступник президента СКУ
* [[Андрій Бігун]] — голова Конференції Українських Молодечих Організацій у 2003–2006 рр.
* [[Андрій Бігун]] — голова Конференції Українських Молодечих Організацій у 2003—2006 рр.
* [[Віктор Педенко]] — генеральний секретар СКУ
* [[Віктор Педенко]] — генеральний секретар СКУ


Рядок 139: Рядок 139:
* [[Богдан Ватраль]] — фінансовий референт (США);
* [[Богдан Ватраль]] — фінансовий референт (США);
* [[Зенон Потічний]] — скарбник (Канада).
* [[Зенон Потічний]] — скарбник (Канада).
З 2014 р.:
З 2014 р.:
* [[Уляна Супрун]] — директор гуманітарних ініціатив (Україна).
* [[Уляна Супрун]] — директор гуманітарних ініціатив (Україна).


== Література ==
== Література ==
* {{ЕУ}}
* {{ЕУ}}
* [http://klio.org.ua/knigi/72-askold-lozinskij-svitovij-kongres-ukrajintsiv-ta-oon-zaradi-spravedlivosti ''Аскольд Лозинський''. Світовий Конгрес Українців та ООН: заради справедливості. — Київ, 2013. — С. 220.]
* [http://klio.org.ua/knigi/72-askold-lozinskij-svitovij-kongres-ukrajintsiv-ta-oon-zaradi-spravedlivosti ''Аскольд Лозинський''. Світовий Конгрес Українців та ООН: заради справедливості. — Київ, 2013. — С. 220.]


== Посилання ==
== Посилання ==

Версія за 15:55, 20 квітня 2016

Світовий Конґрес Українців (СКУ) (англ. Ukrainian World Congress) — неприбуткова організація, позапартійне об'єднання, міжнародна координаційна надбудова над українськими громадськими організаціями у діаспорі.

Загальна інформація

Організація була заснована у 1967 році в Нью-Йорку під назвою Світовий Конґрес Вільних Українців (СКВУ). У 1993 році назва була змінена на сучасну — Світовий Конґрес Українців.

Членами СКУ є крайові громадські надбудови, що представляють інтереси понад 20 мільйонів українців у діаспорі. Серед членів СКУ — УККА (США), КУК (Канада), Координаційний Осередок Українських громадських центральних установ (Європа), Союз Українських Організацій в Австралії, Українська центральна репрезентація Аргентини і Координаційний комітет українських організацій Бразилії всього понад 150 організацій із 33 країн. СКУ підтримує зв'язки з українцями ще 14 країн. У праці СКУ і його Секретаріату беруть активну участь представники українських церков, світового об'єднання жінок (СФУЖО) та молодіжних і студентських (ЦЕСУС) організацій.

Метою об'єднання є допомога українському народові у його змаганнях за волю і державну незалежність та координація діяльності своїх членів.

У 2003 СКУ був визнаний як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом Економічною та соціальною радою Організації Об'єднаних Націй.

Керівним органом є конгрес, який скликається через п'ять років, а між конгресами — секретаріат, очолюваний президією.

Раніше видавався друкований орган — «Вісник Світового Конгресу вільних українців». З 2003 щоквартально виходить «Бюлетень СКУ».

Завдання

Основними цілями і завданнями СКУ є:

  1. представляти інтереси українців у діаспорі;
  2. координувати міжнародний зв'язок своїх складових організацій, які підтримують і розвивають українську національну ідентичність, дух, мову, культуру та надбання українців у всьому світі;
  3. сприяти розвитку громадянського суспільства українців у країнах їх проживання і в той же час зміцненню позитивного ставлення до українців і Української держави;
  4. захищати права українців незалежно від місця їхнього проживання згідно із Загальною декларацією прав людини.

Важливі справи

СКУ приділяв особливу увагу таким питанням, як: охорона і захист людських і національних прав українців; міжнародне визнання Голодомору 1932-33 років як акту геноциду (що на сьогодні офіційно зробили 16 країн); демократизація України та її інтеграція до Європейського Союзу; зміцнення України як держави і непорушності її кордонів; спостереження за виборами, у тому числі й Міжнародна місія СКУ зі спостереження за парламентськими виборами в Україні 2012 р. (найбільша в своєму роді не спонсорована урядом місія); соціальні та економічні питання, що стосуються економічної міграції з України; сприяння розвитку української мови в Україні та в діаспорі; повернення українській громаді Польщі Народного дому в Перемишлі, який було конфісковано під час акції «Вісла», а також глобальна проблема людської торгівлі.

Від здобуття Україною незалежності в 1991 р. СКУ докладає зусиль до того, щоб вона стала справжнім світовим епіцентром українізації, що є в інтересах як тих українців, які проживають в Україні, так і тих, які мешкають за кордоном.

Члени СКУ

  • Європейський Конгрес Українців (ЄКУ);
  • Світові Надбудови Українських Крайових Організацій;
  • Українські Крайові Організації.
  • Українська Католицька Церква, Українська Православна Церква та Українські Протестантські віроісповідні Церкви, які представляють в СКУ ними делеґовані особи. Українські Церкви у своїх внутрішних церковних справах є самостійні й незалежні від будь-яких дій і рішень СКУ.

Структура

Світовий Конгрес Українців має таку структуру:

  • Конгрес;
  • Рада Директорів;
  • Екзекутива;
  • Екзекутивний Комітет;
  • Контрольна Комісія.

Конгреси

І Конгрес СКВУ (12–19 листопада 1967) м. Нью-Йорк, США (1003 делегати): Президія СКВУ перебувала почергово в таких країнах:

ІІ Конгрес СКВУ (1–4 листопада 1973) м. Торонто, Канада (1047 делегатів): Президія перебувала в Канаді (Торонто) — 4-м президентом був о. В. Кушнір, М. Плав'юк — заступник президента, Юрій Шимко — генеральний секретар, Ю. Даревич — інформаційний секретар, Ф. Мартинюк — скарбник.

Президія СКВУ організувала низку рад (Виховно-Освітню, Української Суспільної Служби) та комісій (Оборони Прав Людини, очолену сенатором Павлом Юзиком; Культури та інші) для координації діяльності української спільноти в діаспорі.

В 1974 році СКВУ провів у вільному світі акцію оборони українських діячів культури (В. Мороз, Л. Плющ, Н. Строката та інших), ув'язнених радянською владою.

ІІІ Конгрес СКВУ (23–26 листопада 1978) м. Нью-Йорк, США

IV Конгрес СКВУ (30 листопада — 4 грудня1983) м. Торонто, Канада

V Конгрес СКВУ (22–27 листопада 1988) м. Торонто, Канада

VI Конгрес СКВУ (2–7 листопада 1993) м. Торонто, Канада

На VI-му Конгресі назва «Світовий конгрес вільних українців» була змінена на «Світовий Конґрес Українців».

VII Конґрес СКУ (2–7 грудня 1998) м. Торонто, Канада

VIII Конґрес СКУ (18–21 серпня 2003) м. Київ, Україна

IX Світовий конгрес Українців відбувся 20–22 серпня 2008 у Києві в Українському домі. У Конгресі взяло участь 209 делегатів із 23 країн світу, крім них на конґресі були присутні почесні гості з України — Президент України Віктор Ющенко, Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, святійший Патріарх УПЦ КП Філарет, віце-прем'єр-міністр Іван Васюник, міністр закордонних справ Володимир Огризко, міністр культури і туризму Василь Вовкун, міністр у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко, заступник міністра закордонних справ з питань закордонного українства Василь Боєчко, голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, представники українських церков різних конфесій, державних інституцій і громадських організацій та багато гостей з різних держав світу. Під час триденної зустрічі представники світового українства прозвітували про виконану протягом 2003—2008 рр. працю, накреслили план роботи на наступний термін та обрали нове керівництво СКУ.

X Світовий Конґрес Українців (20–22 серпня 2013) м. Львів, Україна: 208 делегатів із 27 країн світу, 350 гостей, які приїхали з різних країн світу, включно з багатьох областей України.

Річні загальні збори Ради директорів

Щороку Рада директорів СКУ проводить річні загальні збори

  • 17–18 серпня 2005 р., м. Харків
  • 21–22 серпня 2006 р., м. Київ, Будинок Спілки письменників України
  • 20–21 серпня 2007 р., м. Донецьк, готель «Київ», Донецька облкасна універсальна наукова бібліотека
  • 20 серпня 2008 пройшло засідання ради директорів у Києві в рамках IX Світового конгресу українців, на якому до складу СКУ було прийнято п'ять нових організацій з Латвії, Узбекистану, Республіки Хорватія, США та Канади
  • 20–21 серпня 2009 р., м. Львів
  • 22–23 серпня 2010 р., м. Перемишль, Польща
  • 21–23 серпня 2011 р., м. Київ, Культурно-мистецький центр Національного університету «Києво-Могилянська академія»
  • 7–9 вересня 2012 р., м. Анависсос, Греція

Провідні діячі

Євген Чолій — з 2008 року і донині є чільним президентом СКУ

До 2008 р.:

З 2008 р.:

З 2013 р.:

З 2014 р.:

Література

Посилання