Ліси Талиш: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Tor84 (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Tor84 (обговорення | внесок)
Рядок 25: Рядок 25:
=== Дзелква граболистна ===
=== Дзелква граболистна ===


Ще одне із цікавих дерев в лісах Талишу - Дзелква граболистна (Zelkowa carpinifolia).
Ще одне із цікавих дерев у лісах Талишу - Дзелква граболистна (Zelkowa carpinifolia).
Стовбур цього дерева вигляда незвичайно,він немов покритий помаранчевими плямами іржі.
Стовбур цього дерева вигляда незвичайно,він немов покритий помаранчевими плямами іржі.
А листя звичайнісінькі - невеликі,з великими зубцями по краях.
А листя звичайнісінькі - невеликі,з великими зубцями по краях.

Версія за 10:28, 26 квітня 2016

Талишсубтропічний район, що знаходиться в Азербайджані, на західному березі Каспійського моря, на кордоні з Іраном. Його площа порівняно невелика.

Природні ліси даної території - листяні. Дерева,які утворюють ці ліси - цікаві релікти третинного періоду.

Паротія перська

Паротія перська

Особливо росповсюджена Паротія перська(Parrotia persica),або залізне дерево. Це дерево має важку та надзвичайно тверду деревину

(її можливо розпиляти тільки ножівкою по металу). Також залізне дерево примітне тим,що його гілки та стовбури здатні зростатися,створюючи хімерні сплетіння.

Альбіція іранська

Альбіція іранська

У лісах Талишу іноді зустрічається Альбіція іранська(Albizia julibrissin),або ленкоранська шовкова акація . Це дерево привертає увагу своїм вродливим ажурним листям і пишним цвітінням. Наприкінці літа у кроні дерев з'являється безліч пухнастих рожевих квітів,зібраних в пухкі суцвіття. Альбіція іранська споріднена з тропічною мімозою з "чутливим" листям . Дякуючи своїй гарній декоративності,це дерево часто культивується в кримських та кавказських субтропіках.

Дзелква граболистна

Дзелква граболистна

Ще одне із цікавих дерев у лісах Талишу - Дзелква граболистна (Zelkowa carpinifolia). Стовбур цього дерева вигляда незвичайно,він немов покритий помаранчевими плямами іржі. А листя звичайнісінькі - невеликі,з великими зубцями по краях. Товсті сучки и стовбури дзелкви можуть зростатися між собою,що являє собою рідкісне явище.

Гледичія перська

Гледичія каспійська

Ще одне дерево,яке заслуговує на увагу,це Гледичія каспійська(Gleditschia caspia). Примітна особливість цього дерева - великі гострі колючки,якими покритий весь стовбур і гілки. Колючки ці дуже незвичайні - гіллясті.Привертають увагу і плоди гледичії - довгі пласкі боби, які звисають з гілок і химерно вигинаються.Такі плоди виглядають дуже своєрідно.

Бук східний

Одне з найбільш росповсюджених тут дерев - Бук східний(Fagus orientalis). Бук - постачальник високоякісної деревини,яка знаходить широке застосування.Використовується як будівельний матеріал, з неї роблять меблі,бочки для зберігання вершкової олії,паркет,деякі частини музичних інструментів. Деревина Бука - гарне пальне,вона виділяє багато тепла.

Див.також

Джерела