Реагент: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 29: Рядок 29:
* [[Реагенти типу SP]]
* [[Реагенти типу SP]]
* [[реагент Фелінга]]
* [[реагент Фелінга]]
* [[реагент Фентона]]
{{Multicol-end}}
{{Multicol-end}}



Версія за 19:41, 2 травня 2016

Див. також: Реактанти

Реаге́нт [від ре… і лат. agens (agentis) — діючий] (рос. реагент, англ. reagent, нім. Reagens n) — речовини, які беруть участь у певній хімічній реакції, але не є об'єктом обробки.

При вивченні механізмів реакцій під реагентом часто розуміють сполуку, що вступає в реакцію, атакуючи іншу — субстрат. Реагенти широко застосовують у збагаченні корисних копалин, зокрема у флотації, при бурінні, як інгібітори корозії, в процесах емульгування та деемульгування тощо.

  • 1. Речовина, що є учасником хімiчної реакцiї (реактанти, промiжнi речовини й продукти реакцiї). При вивченнi механiзмiв реакцiй пiд реагентом часто розумiють сполуку, яка вступає в реакцiю, атакуючи iншу — субстрат, напр., приймаючи або вiддаючи йому групу, атом, електронну пару (електрофiльнi та нуклеофiльнi реагенти вiдповiдно) або електрон.
  • 2. Сполука, за допомогою якої можуть бути здiйсненi певні хімiчнi реакцiї.
  • 3. В аналiтичнiй хімiї — сполука або певна композицiя, яка дає з аналiзованою речовиною характерну реакцiю, що супроводиться певним ефектом (випаданням осаду, газовидiленням, змiною оптичних властивостей тощо).
  • 4. Тестова речовина, яка додається в систему для того, щоб викликати певну реакції, або щоб впевнитись, чи певна

реакція відбувається.

Окремі різновиди реагентів

Див. також

Література

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.
  • Глосарій термінів з хімії // Й.Опейда, О.Швайка. Ін-т фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л.М.Литвиненка НАН України, Донецький національний університет — Донецьк: «Вебер», 2008. — 758 с. — ISBN 978-966-335-206-0