Бганґ: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Sanya3 (обговорення | внесок)
м вилучена Категорія:Коноплеві; додана Категорія:Коноплі з допомогою HotCat
SOMBot (обговорення | внесок)
більше не розпізнається як ізольована
Рядок 17: Рядок 17:


{{Sikhism-stub}}
{{Sikhism-stub}}
{{Ізольована стаття}}


[[Категорія:Коноплі]]
[[Категорія:Коноплі]]

Версія за 15:47, 11 травня 2016

Магазин бганґу в Джайсалмері, Раджастан.

Бганґ (гінді भंग, панджабі ਭੰਗ — «правила», «любов») — психотропний засіб, який отримується з чоловічих і опилених жіночих рослин коноплі. Для виготовлення бганґу рослинну сировину виставляють то під сонце, то під росу, щоб воно то мокло, то сохло. Коли сировина достатньо прив’ялиться, її пресують і кладуть на зберігання. Інколи прив’ялену сировину роздрібняють ножем і зкачують в кульки, кожна з яких приблизно дорівнює одній дозі.

В Індостані використовується як для пиття, так і для куріння. Інструмент шаманізму. Процедура куріння бганґу посідає особливе місце серед звичаїв сікхів. Як смакові добавки, кульки бганґу використовуються для виготовлення солодощів. Антидепресант. Як снодійне, бганґ часто згадується у перському й арабському фольклорі, в казковому епосі «Тисяча й одна ніч». Сьогодні в перенаселених районах Індостану витіснений гашишом.

«Бганґ кі тхандаї» (гінді भंग की ठंडाई) — популярний напій у багатьох районах Північної Індії. Рецептура виробництва полягає у змішуванні з бганґом будь-якої холодної рідини з додаванням мигдалю, спецій, молока та цукру. Медалі, металичні обручки та інші об’єкти, виготовлені з міді, розміщуються у посуді з напоєм.

«Бганґ Лассі» — кефір з козячого молока з додаванням бганґу. Популярний напій, що входить до меню ресторанів Індії й Тайланду. Вільно продається в індійських містах Джайсалмер, Пурі и Бенарес (Варанасі). Центром торгівлі Бганґ Лассі є невелике священне місто Пушкар (штат Раджастан).

Бганґ широко використовується в індійському фольклорі. Ось один з прикладів приказки мовою гінді:

घर में भूंजी भंग नहीं हैं (ghar mein bhoonji bhang nahi hai)

Це можна перекласти так: "нема в хаті навіть задрипаної коноплі". Так кажуть про дуже бідну сім’ю.

Посилання