Угорщина: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
VolkovBot (обговорення | внесок)
м робот додав: mdf:Венгеронь мастор
PipepBot (обговорення | внесок)
м робот змінив: wo:Ongiri
Рядок 260: Рядок 260:
[[vo:Macarän]]
[[vo:Macarän]]
[[war:Hungarya]]
[[war:Hungarya]]
[[wo:Oonguri]]
[[wo:Ongiri]]
[[wuu:匈牙利]]
[[wuu:匈牙利]]
[[xal:Венгрь]]
[[xal:Венгрь]]

Версія за 18:16, 7 вересня 2008

Уго́рська Респу́бліка
Magyar Köztársaság

Прапор Герб
Девіз: none
Раніше існував девіз Regnum Mariae Patronae Hungariae (Св.Марія обережи Угорщину)
Гімн: Himnusz ("Isten, áldd meg a magyart")
"Hymn" (Боже,благослові угорську націю)
Розташування Угорщини
Розташування Угорщини

Шаблон:Map caption

Столиця
(та найбільше місто)
Будапешт
47°26′ пн. ш. 19°15′ сх. д.country H G O
Офіційні мови Угорська
Форма правління Республіка
 - Президент Ласло Шойом
 - Прем'єр-міністр Ференц Дьюрчань
Незалежність  
 - (Від Австро-Угорщини) 31 жовтня, 1918 
Площа
 - Загалом 93 030 км² (109)
 - Внутр. води 0,74% %
Населення
 - оцінка 2007  10 053 000 (79)
 - перепис 2001  10 198 315
 - Густота 109/км² (92)
ВВП (ПКС) 2007 р., оцінка
 - Повний $208 157 млрд (48)
 - На душу населення $20 700 (39)
ІЛР (2007) 0.874 (високий) (36)
Валюта Форинт (HUF)
Часовий пояс CET (UTC+1)
 - Літній час CEST (UTC+2)
Коди ISO 3166 hu
Домен .hu
Телефонний код +36
Мапа
Посольство України Magyarorszag H-1125, Budapest, Istenhegyi út 84/B. Телефон: 8-10 (36-1) 422 41 20 Посол:ТКАЧ Дмитро Іванович
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Угорщина

Уго́рщина (Magyarország), Уго́рська Респу́бліка (Magyar Köztársaság) – держава в Центально-Східній Європі. Межує зі Словаччиною на півночі, Україною – на північному сході (спільний кордон 105 км), Румунією – на південному сході, Сербією та Хорватією – на півдні, Словенією – на південному заході і Австрією – на заході. Населення 10,114 мільйонів (2001). Площа 93 тисячі км2. Площа так званої великої Угорщини до її поділу у 1919 році — 324 900 км2. СтолицяБудапешт. Офіційна мова – угорська. Грошова одиниця – форинт.

Мапа Угорщини

Історія

Докладніше: Історія Угорщини

Після 1989 докорінно змінився характер зовнішньої політики Угорщини. Її основним пріоритетом стало включення країни у процес європейської інтеграції, зокрема, прагнення увійти до НАТО і Європейського союзу. Протягом 1990-1991 з Угорщини виведено радянські війська, які постійно там перебували з 1944-1945. На початку грудня 1991 встановлено дипломатичні відносини між Угорщиною та Україною. 6.12.1991 під час візиту до Києва прем'єр-міністра Угорської Республіки Йожефа Антала відбулося підписання Договору про основи добросусідства і співробітництва між Україною та Угорщиною.

Природа

Угорщина розташована в північній частині Середньодунайського басейну, замкненого на заході Альпами, на півночі, сході та південному сході – Карпатами. Більша частина території Угорщини зайнята рівнинами і горбистими ділянками. Дунай ділить Угорщину на дві частини. На схід від Дунаю знаходиться Велика Середньодунайська низовинаАльфельд, обмежена на півночі ланцюгом невисоких гір; найвища гора – Кекеш (1015 м), правобережжя Дунаю займає Дунантуль – височина з горбами 150-200 м, яка перетинається смугою невисоких (400-700 м) Середньоугорських гір (Задунайське середньогір’я). На північному заході країни простягається Мала Середньодунайська низовина (Кішальфельд), обмежена Шопронськими і Кесегськими горами (передгір'я Альп) висотою 500-800 м. Ріки Угорщини належать до водного басейну Дунаю. Озера – Балатон (596 км2), Веленце (26 км2), Фертьо (23 км2); водосховище Кишкьоре. Клімат Угорщини помірно-континентальний.

Див. Геологія Угорщини, Гідрогеологія Угорщини.

Адміністративний поділ - 19 областей і Будапешт

Економіка

Див. докладніше: Економіка Угорщини

Угорщина – індустріально-аграрна країна. Основні галузі промисловості: гірнича, металургія, конструкційних матеріалів, харчова, текстильна, хімічна (особливо фармацевтична), моторобудівна. Гол. транспорт: залізничний, автомобільний, річковий (по р. Дунай). Будапешт – центральний вузол транспортної системи Угорщини. Будапештські летовища Феріхедь-1 і Феріхедь-2 обслуговують як внутрішні, так і міжнародні авіалінії.

У 1997 структура енергозабезпечення така: бл. 69,3% - вуглеводневі джерела, 12,6% - вугілля, 10,1% - ядерна енергія, 7% електроенергії експортується, 1,0% - деревина. Спостерігається тенденція до суттєвого збільшення частки АЕС (частка АЕС Paks у 2001 - 40%). У 1997 Угорщина споживала 37 215 мегават годин електроенергії, 93% які вироблялися в країні.

Див. також: Корисні копалини Угорщини, Історія освоєння мінеральних ресурсів Угорщини, Гірнича промисловість Угорщини.

Політика

З поч. 2000-их років в Угорщині значно підсилюється вплив соціалістів, зокрема нинішній уряд Угорщини також сформований соціалістом Ференцем Дюрчанем (Ferenc Gyurcsány).

Культура

Десятки тисяч аматорів театрального і музичного мистецтва приїжджають щорічно в Угорщину щоб бути присутнім на численних фестивалях, найвідомішим серед яких є “Будапештська весна”, Сегедський і Будапештський літні театральні фестивалі і концерти на музику Бетховена в стародавньому парку міста Матонвашар, де бував великий композитор. У їхніх програмах беруть участь кращі угорські артисти і музиканти, а також зірки світового мистецтва.

Музеї, виставки: В Угорщині працює 1260 публічних зібрань і колекцій, музеїв і галерей, 225 з них - у Будапешті. Зазвичай музеї відкриті з вівторка по неділю з 10.00 до 18.00, узимку час роботи скорочений. Найбільші музеї Угорщини. Серед основних музеїв Будапешту особливо виділяються: угорський національний історичний музей з багатою колекцією експонатів мадярської історії, починаючи з IX століття; угорський художній музей; угорський Національний музей природної історії; музей прикладних мистецтв, етнографічний музей. Музеї фортечного кварталу (Варнедед): угорська Національна галерея, музей сучасного мистецтва, музей ім. Людвіга, воєнно-історичний музей. Музеї міського парку (Варошлигет): музей образотворчих мистецтв, Мючарнок - Центральний виставочний зал, музей угорського сільського господарства, музей транспорту, угорський музей Природознавства.

Серед пам'ятників архітектури Будапешту можна виділити в палацевий комплекс із храмом у готичному стилі в Буді; будинок парламенту (1896 рік) у Пешті, з куполами і шпилями, що займає велику частину міської панорами Пешти.

Як правило, всі дотримуються думки, що відпочинок в угорських замках винятково дороге задоволення, розраховане далеко не на всіх. На щастя, це не так. На відміну від країн західної Європи, де відпочинок у стародавніх палацах дійсно вимагає солідних витрат, Угорщина залишається приємним винятком. Вартість ночі проживання в замку приблизно дорівнює ночі проживанню в готелі три зірки в Будапешті. Звичайно і тут є свої "гранди", як наприклад, пятизірковий замок-готель Шашвар. Однак уцілому відпочинок у палацах і замках Угорщини виявляється цілком по кишені більшості туристів. А ті враження, що одержить мандрівник "просочившись духом" середньовічного замка, узагалі не мають ціни.

Спорт

Дивись також

Ресурси інтернету