Арнальдо Отегі: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
SOMBot (обговорення | внесок)
більше не розпізнається як ізольована
Немає опису редагування
Рядок 2: Рядок 2:
{{Картка:Лідер
{{Картка:Лідер
| ім'я = Арнальдо Отегі<br>''Arnaldo Otegi Mondragon''
| ім'я = Арнальдо Отегі<br>''Arnaldo Otegi Mondragon''
| зображення =Arnaldo Otegi entrevistado en Kaosenlared.net.jpg
| зображення =Arnaldo Otegi 2016 (cropped).jpg
| зображення_підпис =
| зображення_підпис =
| початок_терміну = 1997
| початок_терміну = 1997

Версія за 18:50, 13 серпня 2016

Арнальдо Отегі
Arnaldo Otegi Mondragon
баск. Arnaldo Otegi Mondragon
Арнальдо Отегі Arnaldo Otegi Mondragon
Арнальдо Отегі
Arnaldo Otegi Mondragon
прес-секретар партії «Батасуна»
1997 — 2003
Народився 6 липня 1958(1958-07-06) (65 років)
Ельгойбар, Дебабарренаd, Гіпускоа, Країна Басків, Іспанія
Відомий як політик
Країна Іспанія
Alma mater Zorroagako filosofia fakultatead і National University of Distance Educationd
Політична партія «Батасуна»

Арнальдо Отегі (6 липня 1958, Елгойбар) — баскський громадський та політичний діяч, член ЕТА, один речників партії Батасуна.

Початок бойової діяльності

У 1977 році Отегі втік до Франції після участі у ряді терористичних актів, проведених в Країні Басків: вибуху бензоколонки в його рідному місті, напади на військовий уряд Сан-Себастьяна, озброєні напади на автомобілі з метою їх експропріації, звільнення члена ЕТА, що знаходиться під поліцейським наглядом в лікарні, грабунки і т. д. У 1987 році Отегі був переданий французькою поліцією іспанському правосуддю. Він проходив у справі про викрадання двох колишніх депутатів від партії UCD (прародителька Народної партії) і спробі вбивства одного з них, але був виправданий через відсутність доказів. У іншій справі, за участь у викраданні підприємця Луіса де Абайтуа в 1989 році, Отеги був засуджений до шести років тюремного висновку. Відбувши половину терміну покарання, в 1990 році вийшов на свободу.

Політична кар'єра

На баскських автономних виборах 1994 року Отегі був сьомим в списку Еррі Батасуна (НВ) в Гипуськоа, але ця партія набрала виборчих голосів тільки на шість депутатів. Проте, через рік він все ж таки став депутатом баскського парламенту, зайнявши місце засудженою за співпрацю з ЕТА Бегоньі Аррондо — товариша по партії. Отримавши депутатський мандат, Отегі поклав на своє місце в залі засідань п’ять гвоздик на згадку про роковини розстрілу двох членів ЕТА і трьох членів FRAP (Frente Revolucionario Antifascista у Patriotico) і покинув будівлю парламенту. В 1997 році вся верхівка НВ була засуджена на сім років в’язниці за розповсюдження пропагандистського відеоролика з ЕТА в ході передвиборної кампанії. На Отегі арешт не розповсюджувався, внаслідок чого він опинився на лідируючих позиціях в своїй партії. На виборах 1998 року НВ отримала 14 місць в парламенті Країни Басків. 18 травня 1999 року Отегі підписав пакт про трьохпартійний уряд з PNV і EA, який був розірваний 22 лютого 2000 року після вбивства лідера баскських соціалістів Фернандо Буєса. 10 днями раніше Отеги був переобраний прес-секретарем НВ. На виборах 2001 року НВ втратила половину своїх депутатів, що привело до переорганізації партії і народження нової «Батасуни», в якій Отеги зберіг лідируюче положення.

Суд

В березні 2004 року він був засуджений до п’ятнадцяти місяців тюремного висновку за заклики до тероризму під час поминання члена ЕТА Олайї Кастресана, загиблою під час приготування вибухового пристрою. В той же час на нього було відкрито іншу кримінальну справу: за образу короля Хуана Карлоса. У 2003 році Отегі під час прес-конференції, в ході якої він давав оцінку візиту короля Іспанії в Країну Басків, фактично назвав Хуана Карлоса очільником катів, сказавши: «Він — головнокомандуючий іспанської армії, тобто є відповідальним за катів, покриває їх і нав’язує свій монархічний режим нашому народу через тортури і насильство». За ці слова в листопаді 2005 року Отеги був засуджений Верховним судом Іспанії до одного року і трьох місяців тюремного ув'язнення. Проте відбувати цей термін йому не довелося.

Політичні погляди

Отегі одружений, у нього двоє дітей. Він має диплом про вищу освіту за фахом «філософія». Отегі неодноразово заявляв про свою прихильність президентові Венесуели Уго Чавесу і його «революції». Він преклоняється також перед Симоном Боліваром, борцем проти іспанського панування в Латинській Америці, що мав баскське коріння. Отегі — завзятий уболівальник футбольної команди «Реал Сосьєдад» з Сан-Себастьяна.

Джерела