Грудне вигодовування: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
мНемає опису редагування
Рядок 2: Рядок 2:


'''Грудне вигодовування''' або '''природне вигодовування''' (плекання грудьми) — складна динамічна та адаптивна система відносин між жінкою та ії дитиною, яка складається коли мати прикладає дитину до грудей, а дитина смокче груди; засіб вирощування та пілкування за дитиною людини.
'''Грудне вигодовування''' або '''природне вигодовування''' (плекання грудьми) — складна динамічна та адаптивна система відносин між жінкою та ії дитиною, яка складається коли мати прикладає дитину до грудей, а дитина смокче груди; засіб вирощування та пілкування за дитиною людини.

_TOC_
==Процес==
==Процес==
Грудне вигодовування складається з кількох компонентів. На самому простому рівні грудне вигодовування це комплекс механічного висмоктування молока за грудей жінки ротом дитини разом зі споживанням грудного молока дитиною. Відштовхуючись від тієї аксіоми, можна виділити слідуючі варіації грудного вигодовування:
Грудне вигодовування складається з кількох компонентів. На самому простому рівні грудне вигодовування це комплекс механічного висмоктування молока за грудей жінки ротом дитини разом зі споживанням грудного молока дитиною. Відштовхуючись від тієї аксіоми, можна виділити слідуючі варіації грудного вигодовування:

Версія за 20:12, 23 серпня 2016

Микола Івасюк. Мати. 1908. Львівський національний музей

Грудне вигодовування або природне вигодовування (плекання грудьми) — складна динамічна та адаптивна система відносин між жінкою та ії дитиною, яка складається коли мати прикладає дитину до грудей, а дитина смокче груди; засіб вирощування та пілкування за дитиною людини.

Процес

Грудне вигодовування складається з кількох компонентів. На самому простому рівні грудне вигодовування це комплекс механічного висмоктування молока за грудей жінки ротом дитини разом зі споживанням грудного молока дитиною. Відштовхуючись від тієї аксіоми, можна виділити слідуючі варіації грудного вигодовування:

  • годування грудьми з яких тече грудне молоко
  • годування пляшкою, в яку налите сціджене грудне молоко матері
  • годування пляшкою, в яку налите сціджене донорське молоко
  • годування грудьми за допомогою системи догодовування зі сцідженим молоком матері
  • годування грудьми за допомогою системи догодовування з донорським молоком
  • годування грудьми за допомогою системи догодовування зі штучною сумішшю.

Дитина може смоктати груди

  • рідної матері, яка народила ії
  • приємної матері, яка народила свою дитину і стала матір'ю приємної дитини
  • приємної матері, яка штучно викликала лактацію для приємної дитини
  • молочної матері
  • годувальниці

Всесвітня організація охорони здоров'я наголошує, що

Переважна більшість матерів може і мусить годувати грудьми, а переважна більшість малюків може и мусить ссати груди. Тільки в виняткових випадках материнське молоко не підходить дитині. В тих рідких випадках, коли дитина не може ссати, або ії не можна годувати грудьми чи грудним молоком, треба розглянути найкращій альтернативний варіант вигодовування: сціжденне грудне молоко рідної матері; грудне молоко здорової годувальниці чи донорське молоко з банку донорського молока; або штучний замінник грудного молока, який сгодовують чашкою, тому що це безпечніше ніж годування пляшкою з соскою. Вибір альтернативного засобу годування залежить від особистих обставин.[1]


Міжнародні стандарти

У «Декларації ВООЗ-ЮНІСЕФ про охорону, сприяння та підтримку грудного вигодовування» сформульовані 10 принципів успішного грудного вигодовування:

Міжнародний символ грудного вигодовування
  1. Суворо дотримуватися встановлених правил грудного вигодовування та регулярно доносити ці правила медичному персоналу та породіллям.
  2. Навчати медичний персонал необхідним навичкам для здійснення практики грудного вигодовування.
  3. Інформувати вагітних жінок про переваги та техніку грудного вигодовування.
  4. Допомагати матерям розпочинати грудне вигодовування упродовж першої півгодини після пологів.
  5. Показувати матерям, як годувати груддю та як зберігати лактацію, навіть якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей.
  6. Не давати новонародженим ніякої іншої їжі або пиття, окрім грудного молока, за виключенням випадків, зумовлених медичними показаннями.
  7. Практикувати цілодобове знаходження матері та новонародженого поруч в одній палаті.
  8. Сприяти грудному вигодовуванню за вимогою немовляти, а не за розкладом.
  9. Не давати новонародженим, які знаходяться на грудному вигодовуванні заспокійливих засобів або приладів, що імітують материнські груди (соски та ін.).
  10. Сприяти організації груп підтримки грудного вигодовування та спрямовувати матерів до цих груп після виписки з пологового будинку або лікарні.

У 1995 році Україна приєдналася до Міжнародного співробітництва з питань підтримки, охорони успішного та тривалого природного вигодовування немовлят. На основі положень Декларації в Україні розроблена «Програма підтримки грудного вигодовування дітей України на 2000—2005 рр.»

Мета програми
-зниження рівня захворюваності і смертності дітей першого року життя, післяпологових ускладнень, -поліпшення репродуктивного здоров'я жінок шляхом підвищення розповсюдженості та тривалості грудного вигодовування дітей шляхом впровадження сучасних методів ведення лактації і годування груддю за єдиними принципами на етапах — жіноча консультація — пологовий стаціонар — дитяча поліклініка.[2]

«Лікарня доброзичлива до дитини» — Таке звання надається пологодопоміжному закладу, в якому діти з перших хвилин після народження потрапляють в обійми мами і більше не розлучаються. Починають смоктати груди в першу годину після пологів і отримують тільки грудне молоко.

Після пологів

Тандемне годування.

Перше прикладання малюка до грудей потрібно проводити ще в пологовому залі. Новонароджена дитина зразу ж після народження голенькою вкладається на живіт мами, обсушується підігрітою пелюшкою, там же їй вдягають шапочку і шкарпетки для запобігання втрати тепла. Мати і дитину разом вкривають підігрітою сухою пелюшкою і ковдрою. В контакті шкіра до шкіри в пологовій залі вони мають провести 2 години.

Огляд, обробку та зважування дитини на цей час відкладають.

Через 20-60 хв. після пологів більшість новонароджених спроможні знайти і захопити сосок без допомоги.

Якщо раннє прикладання з якихось причин не відбулося і перше годування відклалося на деякий час, лактація у цьому випадку також може бути успішною і тривалою. Матері, яка з якихось причин не може прикладати дитину до грудей, треба регулярно зціджувати молозиво. Навіть якщо після пологів молочні залози видаються порожніми, потрібно обережно помасажувати сосок і ареол, а потім зцідити краплі молозива, повторюючи цю процедуру регулярно. Молозиво треба віддавати дитині, якщо вона може отримувати їжу через рот. Кількість молока обов'язково збільшиться і буде достатньою для годування дитини.

Часте, активне годування дитини за її вимогою можливо здійснити лише тоді, коли вона відразу після пологів знаходиться поруч з матір'ю в одній палаті. При такому режимі є можливість годувати свою дитину виключно грудним молозивом і молоком, не використовуючи догодовування сумішами або допоюванням водою чи глюкозою. Це є важливим і для здоров'я дитини, і для становлення лактації в матері. Частота прикладання дитини до грудей у таких випадках може бути і 10-12 разів на добу. Особливо важливі в підтримці лактації нічні прикладання до грудей. Не треба штучно обмежувати тривалість годувань. Дитина сама відпустить груди, коли наїсться. Кожна мама в праві вимагати щоб її дитину не догодовували з пляшечки.

Спільне перебування матері і дитини є профілактикою розвитку інфекції у дитини і матері, а також загрубіння молочних залоз, застоїв молока, закупорювання молочних проток і запалення грудних залоз (маститу).

За декілька днів перебування із дитиною у відділенні мати навчається навичкам догляду за нею і після виписки додому продовжує дотримуватися рекомендацій.

Тільки при добре підготовленому, уважному медичному персоналі реалізуються всі переваги режиму спільного перебування матері та дитини.

Рекомендації

Щоб годування було приємним і легким треба займати зручне положення, мати має бути розслабленою і добре бачити обличчя дитини. Дитина теж повинна бачити обличчя матері, особливо очі. Найкраще годувати оголену дитину. Миття грудей перед кожним годуванням не потрібне, бо це може призвести до пересушування сосків та утворення тріщин. Цілком достатньо щоденно приймати душ.

Тривале годування материнським молоком одна з найголовніших умов, яка забезпечує розвиток і здоров'я малюка не тільки протягом періоду грудного вигодовування, але й в наступні періоди життя.

Щоб забезпечити тривале і успішне грудне вигодовування, потрібно дотримуватись наступних правил:

  • правильно прикладати дитину до грудей
  • годувати дитину «за вимогою», вдень та вночі
  • тривалість кожного годування визначається дитиною: маля саме відпускає груди, коли наїлося.

До віку 6 місяців дитині не потрібно нічого, окрім грудного молока (ніякої іншої їжи, води, чаїв, соків тощо). Грудне молоко повністю забезпечує потреби дитини першого піврічя життя в рідині та поживних речовинах. З другого півріччя життя дитину починають знайомити з тим, що їдять дорослі: вводять пригодовування, але грудне годування не переривають і прикладають дитину до грудей так часто, як вона попросить. Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я (ВООЗ) рекомендовано продовжувати грудне вигодовування до двох років та більше.

Якщо дитина отримує догодовування замінниками грудного молока, таке вигодовування називається змішаним. Однак навіть невелика кількість материнського молока — це набагато краще, ніж його повна відсутність. Лактацію можливо відновити, навіть якщо молоко у матері повністю зникло. Це процес називається релактацією. Більш того, жінка, навіть та, яка ніколи не вагітніла та не народжувала, може ініціювати лактацію для прийомної дитини. Це називається індукована лактація.

Див. також

Примітки

  1. Global Strategy for Infant and Young Child Feeding (PDF). http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42590/1/9241562218.pdf?ua=1&ua=1 (англійська) . World Health Organization, UNICEF. Процитовано 23 серпня 2016.
  2. Про впровадження програми "Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2000-2005 роки" - Наказ МОЗ України № 50; прийнятий: 09-03-2000; чинний