Телефільм: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
SieBot (обговорення | внесок)
м робот змінив: sv:TV-film
StigBot (обговорення | внесок)
м робот додав: pt:Telefilme
Рядок 24: Рядок 24:
[[nds-nl:Tillevisiefilm]]
[[nds-nl:Tillevisiefilm]]
[[nl:Televisiefilm]]
[[nl:Televisiefilm]]
[[pt:Telefilme]]
[[ru:Телефильм]]
[[ru:Телефильм]]
[[sh:TV-film]]
[[sh:TV-film]]

Версія за 04:30, 26 вересня 2008

Тельовізі́йний фільм або скорочено телефі́льм — ігровий фільм, знятий спеціально для показу по телебаченню.

При створенні таких фільмів враховуються технічні можливості телебачення і особливості сприйняття телеглядачами зображення на екрані телевізора. Часто телефільм складається з двох і більш послідовних, але демонстрованих в різний час частин — серій. Багатосерійні телефільми прийнято називати телесеріалами.

Найважливішим чинником у виробництві телефільмів є розмір телевізійного екрану. Оскільки телеекран значно менше кіноекрану, телефільми відрізняються від кінофільмів меншим числом загальних планів і відсутністю високодеталізованих зображень. Також, тоді як на телебаченні найбільш поширеним співвідношенням сторін екрану все ще залишається традиційне повноекранне 4:3 (1.33:1) і з розвитком телебачення високого розділення тільки набирає популярність широкоекранне 16:9 (1.78:1), в кіноіндустрії найпопулярнішим на даний момент є суперширокоекранне співвідношення 2.39:1. Телевізійним фільмам властиве специфічне «розтягнуте» оповідання. При монтажі телефільмів враховуються рекламні блоки в ефірній мережі телеканалів — на інтригуючому моменті робиться пауза, і після передбачуваної реклами триває продовження з невеликим «відкотом» сюжету.

Історія

Як жанр, телефільм виник на початку 1960-их років із злиття телебачення і класичного кінематографа. Спочатку по телебаченню демонструвалися звичайні кінофільми. Незабаром почали створюватися фільми за замовленням телеканалов. В процесі випуску таких фільмів була вироблена певна телевізійна специфіка, що, власне, і привело до появи «телефільму».

Див. також