Мульчування: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Albedo (обговорення | внесок)
вікіфікація,
Рядок 1: Рядок 1:
'''Мульчування''' - вкривання поверхні [[ґрунт]]у [[солома|соломою]], [[перегній|перегноєм]], мульч-папером тощо для захисту ґрунту від пересихання й перегрівання. Мульчування розглядається як спосіб поліпшення фізичних агрономічних властивостей ґрунтів та ефективності дії мінерального живлення сільськогосподарських рослин. Розповсюджене за кордоном. Перспективне в Україні для збереження ґрунтової вологи та запобігання втрат ґрунту внаслідок ерозійних процесів.
'''Мульчува́ння''' — вкривання поверхні [[ґрунт]]у [[солома|соломою]], [[перегній|перегноєм]], мульч-папером тощо для захисту ґрунту від пересихання й перегрівання. Мульчування розглядається як спосіб поліпшення фізичних агрономічних властивостей ґрунтів та ефективності дії мінерального живлення [[сільськогосподарські рослини|сільськогосподарських рослин]]. Розповсюджене за кордоном. Перспективне в [[Україна|Україні]] для збереження ґрунтової вологи та запобігання втрат ґрунту внаслідок ерозійних процесів.


==Ефект від застосування мульчування==
== Ефект від застосування мульчування ==
Застосування соломи для мульчування ґрунту при вирощуванні злакових і кукурудзи ефективне у кількості 6—8 т/ га. Мульчування зменшує фізичне випаровування вологи з ґрунту. В умовах посухи непродуктивні втрати вологи зменшуються в 1,7, а при достатньому зволоженні — у 3 рази. Суттєвий позитивний вплив мульчування на режим вологи встановлено до глибини кореневмісного шару — 50 см. Мульчування також поліпшує температурний режим, агрофізичний стан ґрунту, агрохімічні та біологічні показники. Крім того, мульчування істотно підвищує ефективність дії мінеральних добрив, особливо в посушливих умовах вирощування. Урожайність сільськогосподарських, культур за таких екстремальних умов лише внаслідок мульчування підвищується на 20—25 %. Мульчування найбільш доцільне на ґрунтах у зоні недостатнього або нестабільного зволоження, переважно — при вирощувані зернових сільськогосподарських культур.


Застосування соломи для мульчування ґрунту при вирощуванні [[злакові|злакових]] і [[кукурудза|кукурудзи]] ефективне у кількості 6—8 т/га. Мульчування зменшує фізичне випаровування [[волога|вологи]] з ґрунту. В умовах [[посуха|посухи]] непродуктивні втрати вологи зменшуються в 1,7, а при достатньому зволоженні — у 3 рази. Суттєвий позитивний вплив мульчування на режим вологи встановлено до глибини кореневмісного шару — 50 см. Мульчування також поліпшує температурний режим, агрофізичний стан ґрунту, агрохімічні та біологічні показники. Крім того, мульчування істотно підвищує ефективність дії [[мінеральні добрива|мінеральних добрив]], особливо в посушливих умовах вирощування. Урожайність сільськогосподарських культур за таких екстремальних умов лише внаслідок мульчування підвищується на 20—25 %. Мульчування найбільш доцільне на ґрунтах у зоні недостатнього або нестабільного зволоження, переважно — при вирощувані [[зернові|зернових]] сільськогосподарських культур.
В Україні мульчування вивчає Інститут ґрунтознавства і агрохімії ім. О.Н. Соколовського УААН.


В Україні мульчування вивчає [[Інститут ґрунтознавства і агрохімії|Інститут ґрунтознавства і агрохімії ім. О. Н. Соколовського УААН]].
==Література==


== Література ==
* В.В.Медведев, Т.Є.Линдіна. Мульчування як засіб поліпшення фізичних властивостей ґрунтів та ефективності дії мінерального живлення сільськогосподарських рослин. http://www.minagro.kiev.ua/page/?n=1987

* [http://www.minagro.kiev.ua/page/?n=1987 ''В. В. Медведев'', ''Т. Є. Линдіна''. Мульчування як засіб поліпшення фізичних властивостей ґрунтів та ефективності дії мінерального живлення сільськогосподарських рослин].

[[Категорія:Ґрунтознавство]]

Версія за 16:09, 28 вересня 2008

Мульчува́ння — вкривання поверхні ґрунту соломою, перегноєм, мульч-папером тощо для захисту ґрунту від пересихання й перегрівання. Мульчування розглядається як спосіб поліпшення фізичних агрономічних властивостей ґрунтів та ефективності дії мінерального живлення сільськогосподарських рослин. Розповсюджене за кордоном. Перспективне в Україні для збереження ґрунтової вологи та запобігання втрат ґрунту внаслідок ерозійних процесів.

Ефект від застосування мульчування

Застосування соломи для мульчування ґрунту при вирощуванні злакових і кукурудзи ефективне у кількості 6—8 т/га. Мульчування зменшує фізичне випаровування вологи з ґрунту. В умовах посухи непродуктивні втрати вологи зменшуються в 1,7, а при достатньому зволоженні — у 3 рази. Суттєвий позитивний вплив мульчування на режим вологи встановлено до глибини кореневмісного шару — 50 см. Мульчування також поліпшує температурний режим, агрофізичний стан ґрунту, агрохімічні та біологічні показники. Крім того, мульчування істотно підвищує ефективність дії мінеральних добрив, особливо в посушливих умовах вирощування. Урожайність сільськогосподарських культур за таких екстремальних умов лише внаслідок мульчування підвищується на 20—25 %. Мульчування найбільш доцільне на ґрунтах у зоні недостатнього або нестабільного зволоження, переважно — при вирощувані зернових сільськогосподарських культур.

В Україні мульчування вивчає Інститут ґрунтознавства і агрохімії ім. О. Н. Соколовського УААН.

Література