Електроліти: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
оформлення
Sideklique@i.ua
Рядок 1: Рядок 1:
'''Електролі́ти''' ([[англійська мова|англ.]]'' electrolytes, ''[[німецька мова|нім.]] Elektrolyte m pl) — речовини, [[розплав]]и або розчини котрих проводять [[електричний струм]] внаслідок [[електролітична дисоціація|дисоціації]] на [[іон]]и, проте самі речовини не проводять електричний струм.
'''Електролі́ти''' ([[англійська мова|англ.]]'' electrolytes, ''[[німецька мова|нім.]] Elektrolyte m pl) — речовини, [[розплав]]и або розчини яких проводять [[електричний струм]] внаслідок [[електролітична дисоціація|дисоціації]] на [[іон]]и, проте самі речовини не проводять електричний струм.


== Загальний опис ==
== Загальний опис ==

Версія за 15:55, 4 жовтня 2016

Електролі́ти (англ. electrolytes, нім. Elektrolyte m pl) — речовини, розплави або розчини яких проводять електричний струм внаслідок дисоціації на іони, проте самі речовини не проводять електричний струм.

Загальний опис

Прикладами можуть служити розчини електролітів кислот, солей і основ. Електроліти — провідники другого роду, речовини, які в розчині (або розплаві) складаються повністю або частково з іонів, і які мають внаслідок цього іонну провідність.

1) Хімічні речовини або їхні системи, в яких проходження електричного струму зумовлене переміщенням іонів і у випадку постійного струму супроводжується електролізом.

Розрізняють:

У твердих електролітах електропровідність може бути зумовлена рухом:

В розчинах — завдяки електролітичній дисоціації на йони під дією йонізуючого розчинника або в результаті хімічної реакції. За ступенем дисоціації розрізняють сильні та слабкі електроліти. Електроліти є у всіх рідких системах живих організмів, слугують середовищем для проведення хімічних синтезів.

2) Складники рідкого електроліту — речовини, що, самі необов'язково будучи провідниками, здатні утворювати йони внаслідок розчинення в йонізуючих розчинниках (воді, ацетонітрилі, спирті та ін.) або в результаті реакції, чим зумовлюється провідність розчину.

3. Сполука, яка в розтопленому стані або в розчині проводить електричний струм.

4. У хімії води — хімічна сполука, при розчиненні якої у воді утворюються йони, здатні проводити електричний струм.

Трийоновий електроліт

Електролі́т трийо́новий — електроліт, частки якого внаслідок дисоціації розкладаються на три йони, два катіони і один аніон або два аніони і один катіон. Один моль такого електроліту розпадається на три молі йонів, якими можуть бути два молі катіонів і один моль аніонів або два молі аніонів і один моль кітіонів, напр:

Небінарний електроліт

Електролі́т небіна́рний — електроліт, частки якого розпадаються внаслідок дисоціації на два або більше катіонів і два або більше аніонів. Це значить, що один моль такого електроліту дисоціює на два або більше катіонів і два або більше аніонів, напр:

Симетричний електроліт

Симетричний (бiнарний) електролiт — той, в якому число анiонiв дорiвнює числу катiонiв: 1,1-валентнi (NaCl, Hg2Cl2, численні солі з органічними йонами, пр., тетралкіламонійгалогени, перхлорати піриліїв, піридиніїв, азоліїв, ацетат амонію та ін.), 2,2-валентнi (CaSO4).

Сильний електролiт

Електролiт з близьким до одиницi ступенем дисоцiацiї, щопрактично не залежить вiд концентрацiї. Молярна електропровiднiсть сильних електролiтiв з розбавленням визначається рухливiстю йонiв i при безконечному розбавленнi прямує до їх граничного значення. Розчини таких електролiтів добре проводять електричний струм. Більшість розчинних неорганічних іонних сполук є сильними електролітами.

Дотичні терміни

Електролітичний,(англ. electrolytic, нім. elektrolytisch) — пов'язаний з наявністю електролізу, його застосуванням; До електролітів належать кислоти, основи та майже всі солі.

Електролітична дисоціація — розпад молекул електролітів на йони при розчиненні їх у полярному розчиннику; Наприклад, рівняння дисоціації молекули електроліту KA на катіон K(+) та аніон A(-)в загальному вигляді записується так: KA -> K(+) + A(-)

Електролітична ванна — посудина з розчином, в якій проводять електроліз.

Джерела

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Глосарій термінів з хімії // Й. Опейда, О. Швайка. Ін-т фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Донецький національний університет. — Донецьк : Вебер, 2008. — 758 с. — ISBN 978-966-335-206-0

Посилання