Свята Родина з Іваном Хрестителем (Нозаделла): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Lorry (обговорення | внесок)
Lorry (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 16: Рядок 16:




'''Створення Свята Родина з Іваном Хрестителем (Нозаделла) '''({{lang-en|The Holy Family with Saint John the Baptist}}) — картина, котру створив болонський художник Джованні Франческо Бецці, більш відомий під прізвиськом Нозаделла, в стилі [[маньєризм]]у.
'''Створення Свята Родина з Іваном Хрестителем (Нозаделла) '''({{lang-en|The Holy Family with Saint John the Baptist}}) — картина, котру створив болонський художник Джованні Франческо Бецці, більш відомий під прізвиськом Нозаделла, в стилі [[маньєризм]]у в середині 16 стліття.





Версія за 12:15, 16 листопада 2016

«Свята Родина з Іваном Хрестителем»
англ. The Holy Family with Saint John the Baptist
Творець: Нозаделла
Час створення: до 1560 р
Розміри: 50 × 38 см
Висота: 19,5 дюйм
Ширина: 15 дюйм
Матеріал: полотно, олійні фарби
Жанр: сакральне мистецтво
Зберігається: США
Музей: Музей мистецтв Індіанаполіса
CMNS: «Свята Родина з Іваном Хрестителем»
у Вікісховищі


Створення Свята Родина з Іваном Хрестителем (Нозаделла) (англ. The Holy Family with Saint John the Baptist) — картина, котру створив болонський художник Джованні Франческо Бецці, більш відомий під прізвиськом Нозаделла, в стилі маньєризму в середині 16 стліття.


Дещо про Нозаделлу

Рік народження Нозаделли тривалий час був невідомий. Його прізвище йде від назви вулиці, на котрі він колись мешкав. Він був учнем універсально обдарованого Пеллегріно Тібальді, архітектора, скульптора і майстра фрескового живопису, міланця за походженням. В збережених згадках про Нозаделлу його теж згадують як художника-фрескіста, тобто він пройшов добру виучку у Тібальді. Панування стилю маньєризм могутньо вплинуло на свідомість і художню манеру Нозаделли. Його малюнок отримав надзвичайну майстерність, а композиції — завершеність і вишуканість, хоча він не наслідував універсальної обдарованості Пеллегріно Тібальді. Художник помер у сорок один рік.

Опис твору

Всі ознаки стилю італійського маньєризму притаманні і картині «Свята Родина з Іваном Хрестителем». Формально від іде за прикладами композицій Мікеланджело Буогарроті, авторитет котрого був надзвчайним в середовищі римських і болонських художників, мало обдарованих і несамостійних митців з непоганими технічними навичками. Саме таким і був Нозаделла. Від Мікеланджело та від Пеллегріно Тібальді він засвоїв поверхневі ознаки монументалізму, трактовані як нагромадження м'язів і штучний колорит. Орієнтація на чужий авторитет і його художню манеру були важливішими за власні пошуки і добропорядну штудію природних форм.

В невеликий формат картини Нозабелла старанно вписав три фігури дорослих і одного малюка. Мадонна головує в картині і її головування підкреслено чевоною сукнею. Її обличчя ідеалізоване, і вона намагається озирнутися на гладачів картини. Формальні ознаки віку притаманні і ідеалізованим обличчям Івана Хрестителя та земного батька Христа Йосипа, останній поданий цілком посивілим, сиві навіть брови. Маловдалим і схематичним війшло обличчя Христа-малюка. Звертають увагу підвищені м'язи рук Івана Хрестителя та нетендітні руки мадонни, змальовані з готових рук якогось чоловіка. Всі деталі картини, однак, майстерно вимальовані і розташовані в затісному просторі картини. Однак перснажі твору роз'єднані, ніяк не пов'язані один з одним і навіть не дивляться один на одного.

Провенанс

Див. також

Посилання


Джерела