Харківський червонозаводський державний український драматичний театр: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 40: Рядок 40:
З 1928 [[Василько Василь Степанович|В. Василько]], за прикладом [[Лесь Курбас|Л. Курбаса]], заклав при театрі лабораторію акторської майстерности та режисури.
З 1928 [[Василько Василь Степанович|В. Василько]], за прикладом [[Лесь Курбас|Л. Курбаса]], заклав при театрі лабораторію акторської майстерности та режисури.


1933 Х. Ч. Д. У. Д. Т. розформовано (був критикований за конструктивізм) і основний склад переведено до м. Сталіного (нині Донецьке), де на його базі створено [[Донецький національний академічний український музично-драматичний театр|Сталінський державний український драматичний театр імені Артема]].
1933 Х. Ч. Д. У. Д. Т. розформовано (був критикований за конструктивізм) і основний склад переведено до м. Сталіного (нині Донецьк), де на його базі створено [[Донецький національний академічний український музично-драматичний театр|Сталінський державний український драматичний театр імені Артема]].


== Література ==
== Література ==

Версія за 20:32, 3 грудня 2016

Харківський червонозаводський театр

Місто
Статус драматичний
Роки роботи 1927-1933
Керівництво О. Загаров, В. Василько
Ідентифікатори і посилання

Ха́рківський червонозаво́дський держа́вний украї́нський драмати́чний теа́тр — театр, який діяв 19271933 у Червонозаводському районі Харкова.

Загальні відомості

Трупа складалася переважно з акторів Державного Драматичного Театру.

1927-1928 мист. керівник О. Загаров, з 1928 В. Василько, режисер Л. Кліщеєв, декоратори Б. Косарів, Ю. Маґнер та ін.

В репертуарі зразки класики з перевагою драматургії а сов. тематикою (І. Микитенка, Я. Мамонтова, М. Ірчана, Л. Первомайського, І. Кочерги); ставив також «Розбійник Кармелюк» Л. Старицької-Черняхівської і «Гріх» В. Винниченка та амер. авторів: Є. О'Нейля «Любов під в'язами» і Дж. Лондона «Вовча зграя».

У складі акторів були: Є. Зарницька, М. Петлішенко, Л. Гаккебуш, В. Маслюченко, Й. Маяк, М. Тагаїв, І. Твердохліб, А. Крамаренко та ін.

З 1928 В. Василько, за прикладом Л. Курбаса, заклав при театрі лабораторію акторської майстерности та режисури.

1933 Х. Ч. Д. У. Д. Т. розформовано (був критикований за конструктивізм) і основний склад переведено до м. Сталіного (нині Донецьк), де на його базі створено Сталінський державний український драматичний театр імені Артема.

Література