Сарайська єпархія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Shynkar (обговорення | внесок)
Створена сторінка: '''Сарайська єпархія''' — православна єпархія, підпорядкована митрополиту Русі, і...
 
Shynkar (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 2: Рядок 2:
[[митрополит]]у Русі, із центром у Сараї — столиці [[Золота Орда|Золотої Орди]].
[[митрополит]]у Русі, із центром у Сараї — столиці [[Золота Орда|Золотої Орди]].
Заснована 1261, коли митрополит [[Кирило II (митрополит Київський)|Кирило II]] висвятив на сарайську кафедру єпископа Митрофана.
Заснована 1261, коли митрополит [[Кирило II (митрополит Київський)|Кирило II]] висвятив на сарайську кафедру єпископа Митрофана.
Істор. дані про те, що ініціатором створення '''С.є.''' був вел. кн. київ. і владимирський Олександр Невський (як твердить пізніша церковна історіографія), відсутні. '''С.є.''' була створена через переведення єпископської кафедри з Переяславля Руського (нині м. [[Переяслав-Хмельницький]]), знищеного 1239 монголами.
Історичні дані про те, що ініціатором створення '''С.є.''' був великий князь київський і владимирський [[Олександр Невський]] (як твердить пізніша [[церковна історіографія]]), відсутні. '''С.є.''' була створена через переведення єпископської кафедри з Переяславля Руського (нині м. [[Переяслав-Хмельницький]]), знищеного 1239 монголами.
Найменування «переяславльський» увійшло до офіц. титулатури сарайських єпископів лише 1269, коли було висвячено другого сарайського єпископа Феогноста.
Найменування «переяславльський» увійшло до офіційної титулатури сарайських єпископів лише 1269, коли було висвячено другого сарайського єпископа Феогноста.

Територія '''С.є.''' охоплювала значну територію Золотої Орди — Пн. Причорномор'я, Подоння, Поволжя (без Пн. Кавказу), а також колишні землі Русі, що увійшли під безпосередню зверхність ординських ханів, — Переяславльське князівство та частину Рязанського князівства.
Територія '''С.є.''' охоплювала значну територію Золотої Орди — [[Північне Причорномор'я]], [[Подоння]], [[Поволжя]] (без Північного Кавказу), а також колишні землі [[Київська Русь|Русі]], що увійшли під безпосередню зверхність ординських ханів, — [[Переяславське князівство]] та частину [[Рязанське князівство|Рязанського князівства]].
Окрім пастирських функцій, сарайський єпископ виконував і дипломатичні обов'язки, слугуючи посередником у стосунках Орди з Руссю та Візантією. Так, сарайський єпископ не раз виступав посередником в укладанні
Окрім пастирських функцій, сарайський єпископ виконував і дипломатичні обов'язки, слугуючи посередником у стосунках Орди з Руссю та [[Візантія|Візантією]]. Так, сарайський єпископ не раз виступав посередником в укладанні династичних шлюбів між візантійським імператорським домом та [[Чингізиди|Чингізидами]]. Також сарайські єпископи не раз були посередниками між [[Константинопольський патріарх|константинопольськими патріархами]] та церковними [[ієрарх]]ами [[Новгородська республіка|Новгородської]] і Північно-Східної Русі. Зважаючи на політику протекції ординських ханів [[Руська православна церква (988-1240)|руській православній церкві]] та обов'язкове затвердження новопоставлених руських митрополитів в Орді, статус С.є. був надзвичайно престижним.
династичних шлюбів між візант. імператорським домом та Чингізидами. Також сарайські єпископи не раз були посередниками між константиноп. патріархами

та церк. ієрархами Новгородської і Північно-Східної Русі. Зважаючи на політику протекції ординських ханів рус. правосл. церкві та обов'язкове затвердження новопоставлених рус. митрополитів в Орді, статус С.є. був надзвичайно престижним.
Із зміною зовнішньополіт. ситуації кордони та титулатура очільників С.є. зазнавали змін. У серед. 14 ст. єпархію було перейменовано на Сарську і Подонську, а 1454 кафедру було перенесено в підмоск. с. Крутиці
Із зміною зовнішньополітичної ситуації кордони та титулатура очільників '''С.є.''' зазнавали змін. У середині 14 ст. єпархію було перейменовано на Сарську і Подонську, а 1454 кафедру було перенесено в підмосковне с. Крутиці (нині в межах Москви) та перейменовано на Крутицьку. 1589 вона набула статусу [[Митрополія|митрополії]], і досі найпрестижнішої в [[Руська православна церква|Руській православній церкві]].
(нині в межах Москви) та перейменовано на Крутицьку. 1589 вона набула статусу митрополії, і досі найпрестижнішої в Рус. правосл. церкві.


== Джерела та література ==
== Джерела та література ==

Версія за 09:48, 7 грудня 2016

Сарайська єпархія — православна єпархія, підпорядкована митрополиту Русі, із центром у Сараї — столиці Золотої Орди. Заснована 1261, коли митрополит Кирило II висвятив на сарайську кафедру єпископа Митрофана. Історичні дані про те, що ініціатором створення С.є. був великий князь київський і владимирський Олександр Невський (як твердить пізніша церковна історіографія), відсутні. С.є. була створена через переведення єпископської кафедри з Переяславля Руського (нині м. Переяслав-Хмельницький), знищеного 1239 монголами. Найменування «переяславльський» увійшло до офіційної титулатури сарайських єпископів лише 1269, коли було висвячено другого сарайського єпископа Феогноста.

Територія С.є. охоплювала значну територію Золотої Орди — Північне Причорномор'я, Подоння, Поволжя (без Північного Кавказу), а також колишні землі Русі, що увійшли під безпосередню зверхність ординських ханів, — Переяславське князівство та частину Рязанського князівства. Окрім пастирських функцій, сарайський єпископ виконував і дипломатичні обов'язки, слугуючи посередником у стосунках Орди з Руссю та Візантією. Так, сарайський єпископ не раз виступав посередником в укладанні династичних шлюбів між візантійським імператорським домом та Чингізидами. Також сарайські єпископи не раз були посередниками між константинопольськими патріархами та церковними ієрархами Новгородської і Північно-Східної Русі. Зважаючи на політику протекції ординських ханів руській православній церкві та обов'язкове затвердження новопоставлених руських митрополитів в Орді, статус С.є. був надзвичайно престижним.

Із зміною зовнішньополітичної ситуації кордони та титулатура очільників С.є. зазнавали змін. У середині 14 ст. єпархію було перейменовано на Сарську і Подонську, а 1454 кафедру було перенесено в підмосковне с. Крутиці (нині в межах Москви) та перейменовано на Крутицьку. 1589 вона набула статусу митрополії, і досі найпрестижнішої в Руській православній церкві.

Джерела та література